Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nummer 34 för Donny van de Beek

Donny van de Beek är klar, och har dessutom redan valt det nummer han kommer spela i. Det är numret det ryktades om tidigare; 34. Anledningen till valet av nummer är för att hedra sin gamla lagkamrat Abdelhak Nouri.

Att det skulle bli nummer 34 rapporterade vi om tidigare idag, och nu under kvällen kom också den officiella anledningen från Uniteds hemsida.

Donny van de Beeks bästa vän sedan elva års ålder heter Abdelhak Nouri. De är födda med bara 16 dagars mellanrum och har gått genom Ajax ungdomssystem tillsammans, men den 8 juli 2017 förändrades Nouris liv helt. Hans Ajax spelade träningsmatch mot Werder Bremen när han drabbades av en hjärtattack som ledde till allvarliga och permanenta hjärnskador. Han låg länge i koma och kommer aldrig få tillbaka det liv han en gång hade, och att spela fotboll är inte att tänka på. Tidigare i år uttryckte hans bror till holländsk media att ”Under bra dagar kan vi kommunicera”. Abdelhak Nouri hade nummer 34.

Van de Beeks kommentar till Uniteds hemsida.

Det här är speciellt för mig, på grund av min gode vän Abdelhak Nouri… kanske känner ni till historien. Han fick en hjärtattack och är en god vän till mig, och jag är väldigt nära med hans famil och hans bror är en av mina bästa vänner, och jag pratar oftta med dem. Så jag bestämde mig för att ta hans gamlla tröjnummer. jag vill få goda minnen med det här numret.

Officiellt sett hade Dean Henderson tidigare numret, och United skriver att målvakten snällt nog gav numret till Van de Beek. Att Henderson ändå är på jakt efter ett lägre nummer kan vi nog slå fast.

Tidigare nummer 34

Det är synd att påstå att nummer 34 är ett nummer med fin historia i Manchester United, snarare är det ett nummer som mer eller mindre talangfulla spelare från akademien fått.

Den förste att ha numret sedan fasta tröjnummer infördes var Michael Twiss, som hade numret säsongen 1997/98. Han medverkade den säsongen i en FA-cupmatch.

Efter honom satt numret på Jonathan Greening i tre säsonger över millennieskiftet, och han är den som haft numret i såväl flest säsonger som flest matcher. Att det antalet matcher är 27 säger en del om att numret inte har någon jättehistoria.

Lee Roche gjorde sedan en match med numret under sina två säsonger med det, Phil Bardsley gjorde två under en säsong och Paul McShane fick ha numret en säsong utan speltid innan Ryan Shawcross 2006/07 gjorde två matcher.

I januari 2008 värvades Rodrigo Possebon in och blev den förste som inte var en egen talang att få numret, skulle det få uppleva succé nu då? Nej, sammanlagt åtta matcher blev det för den Brasilienfödde italienaren innan han 2010 lämnade United, och numret gick till den andre utsocknes födde att få numret då Anders Lindegaard tog över det. Han hade numret 2010/11 och 2011/12, och gjorde dessa säsonger 13 matcher för klubben innan han bytte nummer.

Larnell Cole tog över numret, men hans enda match för United kom säsongen före så han var också matchlös i 34:an. Istället kom Tom Lawrence upp och tog numret i slutet av säsongen 2013/14, när Cole lämnat på lån. Lawrence fick en match i numret.

Och slutligen har vi då hamnat hos Dean Henderson som officellt haft numret säsongerna 2015/16 och 2016/17, men alltså enligt United var snäll nog att ge bort numret. Med tanke på att Henderson varit utlånad hela de två senaste säsongerna har han ju dock inte haft numret den tiden, och med tanke på att han ännu inte debuterat för United kan vi alltså enkelt dra slutsatsen att han aldrig haft numret på planen.