Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lånekollen: Smarta klubbval?

Embed from Getty Images

Knappt har vi hunnit summera upp den förra säsongen innan det är dags för en ny. Här snackar vi upp Manchester Uniteds utlånade spelare inför säsongsstarten. Vissa har hunnit begå sina premiärer redan medan andra kör igång de kommande veckorna. På pappret känns det som om de flesta av spelarna har träffat rätt i sina klubbval. Om det är så i praktiken lär vi bli varse om under september och oktober. 

Joel Pereira, Huddersfield

För sjätte gången under Unitedkarriären är Joel Pereira utlånad. Den här gången gick flyttlasset inom Englands gränser och det är första gången sedan säsongen 2015/16 som portugisen stannar inom det engelska seriesystemet. Det logiska hade varit att Joel Pereira lämnat United under sommaren med tanke på att det återstår endast ett år av kontraktet och då det är minst sagt trångt i dörren då det handlar om målvakter i United.

Det blev dock (förhoppningsvis) en säsong i Huddersfield i The Championship och en första fingervisning om vart Pereiras säsong tar vägen får vi på lördag då laget tar emot Norwich i seriepremiären. Pereira lär få slåss med Ben Hamer om positionen som förstekeeper sett över hela säsongen. Hamer fyller 33 i november och var utlånad till Derby den gångna säsongen. Utöver Hamer finns unge engelsmannen Ryan Schofield i truppen.

Förutsättningarna för en godkänd säsong finns för Pereira. Det skulle i sin tur ge bättre möjligheter till våren då han av allt att döma får leta efter en ny, permanent, klubb.

Embed from Getty Images

Matej Kovar, Swindon

Precis som Huddersfield begår Swindon sin seriepremiär i helgen. Man gör det som nykomlingar i League One och man inleder med hemmamöte med Rochdale. Matej Kovar har redan fått pröva på hetluften i Swindons tröja då han vaktade målet i EFL Trophy-mötet med West Bromwichs U23-lag. Där blev det förlust med 3-2.

Swindon känns som ett bra klubbval av Kovar och med seriepremiären ett par dygn bort tyder allt på att han kommer att vara lagets uttalade förstekeeper. Han backas upp av 19-årige engelsmannen Archie Matthews efter att Luke McCormick lämnat klubben i juli.

Förutsättningarna känns sålunda smått optimala, även om man säkert kunde ha argumenterat för att Kovar kunde ha gått till en bättre klubb än en nykomling i League One. Å andra sidan behöver tjecken matcher för sin utvecklings skull och det är precis det han lär få nu.

Embed from Getty Images

Fran Bentley, Blackburn

Med Mary Earps och Emily Ramsey framför sig i Casey Stoneys målvaktsrangordning valde Fran Bentley att gå på lån till Blackburn. Tanken var att Bentley skulle spendera hela vårsäsongen på lån i Sheffield United, men säsongen ställdes som bekant in och det blev bara sex matcher i rödvit tröja. De matcherna visade dock att Bentley är en målvakt av rätt okej kaliber. 19-åringen höll fyra nollor och Sheffield United vann samtliga sex matcher som Bentley spelade.

Bentley fick en tuff start på sin lånesejour när Leicester besegrade Blackburn med 3-0 i seriepremiären i helgen som gick. Härnäst väntar Charlton i vad som borde vara en mer överkomlig match. Bentley är en av tre målvakter som är kvar i United efter att Aurora Mikalsen och Siobhan Chamberlain lämnat. Då hon med all säkerhet inte skulle få någon speltid om både Earps och Ramsey håller sig friska var ett lån det enda vettiga alternativet i år.

Aliou Traoré, Caen

Efter tre år i Manchester vände Aliou Traoré hem inför säsongen 2020/21. Efter ett år som får sägas ha varit aningen misslyckat söker han nu ny fart i SM Caen i den franska andraligan. Där har det hunnit bli två inhopp i Caens två inledande matcher.

Med tanke på den något struliga fjolårssäsongen känns det som om Traoré kan få en nödvändig boost i en bekväm (fransk) miljö. 19-åringen har hoppat in både som anfallare och central mittfältare inledningsvis och det viktigaste är förstås att få speltid i seniorsammanhang. Caen som lag är aningen svårbedömt. Man föll ur Ligue 1 säsongen 2018/19 och slutade på 13:e plats i Ligue 2 ifjol. Inför säsongen har man förstärkt mittfältet primärt och då med unga, tämligen anonyma, spelare.

Embed from Getty Images

Dylan Levitt, Charlton

Dylan Levitt är Manchester Uniteds senast utlånade spelare. Kosan styrs mot sydöstra London och ett Charlton som föll ur The Championship när serien avslutades i somras. Där kommer han att tränas av Lee Bowyer och gå in i vad som är ett lag med väldigt tunn trupp. Charlton har det gångna året varit föremål för utredningar kring ägarbyten och ekonomiska oegentligheter, och det har i sin tur förstås färgat av sig på det sportsliga.

Levitt kommer in i ett lag där mittfältet får sägas vara den lagdel som har bäst täckning. Då det gäller backar och anfallare har Bowyer oroväckande få att laborera med. Huruvida Levitt blir en startspelare återstår förstås att se, men sett till den tunna truppen och det faktum att Charlton ska spela många matcher så torde det finnas goda chanser.

Valet av klubb går förstås att diskutera en aning då harmonin knappast är den bästa i Charlton. Å andra sidan kan den tunna truppen medföra att Levitt får värdefulla seniorminuter över en hel säsong, vilket förstås vore oerhört välkommet.

Tahith Chong, Werder Bremen

Det är inte alla dagar, eller säsonger, som spelare lånas ut från Manchester United till Tyskland. Senast det hände var när Guillermo Varela gick på lån till Frankfurt säsongen 2016/17. Werder Bremen klarade sig kvar i Bundesliga via kval i somras och inleder tävlingssäsongen med cupmatch mot Carl Zeiss Jena i helgen. Nästa vecka väntar ligapremiär hemma mot Herta Berlin.

Tahith Chong borde, som vi konstaterade tidigare, ha gått på lån redan förra säsongen. Uppträdandena i Manchester Uniteds a-lag gav vid handen att han inte ännu var redo för spel på så pass hög seniornivå. Nu väljer holländaren Bundesliga och Werder Bremen och sett till att Chong fick tillåtelse att bekanta sig med laget under en tid i somras så är det garanterat ett välövervägt val av klubb. Chong har därtill sett synnerligen pigg ut och blivit målskytt ett par gånger om i träningsmatcherna inför säsongen.

Florian Kohfeldt fick fortsätta som manager för Werder Bremen den skrala fjolårssäsongen till trots och sett till att han avslutade säsongen med att spela 4-3-1-2 blir det intressant att se hur han tänk använda Chong. Det viktigaste är förstås, som alltid i fallet med lånespelare, att man får spela. Chong är en spelare i skriande behov av matcher på hög seniornivå och förhoppningen är att han får det nu.

Embed from Getty Images