Damlaget: Birmingham City – Manchester United 2-5

Birmingham City v Manchester United: Barclays FA WSL

Manchester Uniteds damlag tog säsongens första seger, då Birmingham bortabesegrades med 5-2 på söndagen. Kirsty Hanson var segerorganisatör med två mål och en assist, medan Ella Toone gjorde både mål och assist. Alessia Russo debuterade som inhoppare och bidrog med en assist.

Det var en match med två helt olika halvlekar. I första halvlek var United rent bedrövliga och laget ska vara mycket nöjda över att det var oavgjort till pausvilan. Efter paus var United emellertid överlägsna.

Matchen började annars bra för United, då Jane Ross nickade in 1-0 redan i den femte minuten.

Birmingham skulle emellertid vända på steken. Lagkapten Katie Zelem dräller med bollen på egen planhalva och den före detta Unitedspelaren Mollie Green stjäl den. Green serverar sedan Claudia Walker som vinner duellen mot Millie Turner och gör mål.

Därefter styrde Abbie McManus in en frispark i eget mål och så var det ledning för hemmalaget.

United skulle emellertid kvittera före paus, då Zelem elegant prickade krysset på frispark.

Uniteds huvudtränare Casey Stoney var knappast nöjd med insatsen i första halvlek och introducerade debuterande Alessia Russo direkt efter paus. Haley Ladd kom också in, liksom Amy Turner. De båda målskyttarna Zelem och Ross blev utbytta, liksom McManus. En tydlig markering från Stoney.

Bytena gav effekt, United var klasser bättre efter paus. Russo en markant uppgradering mot Ross och Ladd likaså mot Zelem.

Bara ett par minuter in på andra halvlek tog United ledningen. Jackie Groenen hittade Kirsty Hanson till höger och skotskan la upp för Toone som placerade bollen i nät.

När timmen var spelad dödades matchen. Groenen hade lekstuga i straffområdet och la upp för Hanson, som avslutade distinkt.

Sedan var det dags för Russo att introducera sig på riktigt, då hon spelade fram Hanson för 5-2.

Sammantaget en mycket bra andra halvlek av United, efter en bedrövlig insats före paus. Jackie Groenen fick idag spela som åtta och visade att det är där hon hör hemma. Ona Batlle imponerade igen och Alessia Russo visade att hon förstärker truppen. Faktiskt klasskillnad mellan Russo och Ross, det vågar jag slå fast trots att jag bara sett Russo i en halvlek.

Bäst idag var ändå högerytter Kirsty Hanson, som alltså gör två mål och en assist. Även Ella Toone förtjänar beröm.

Omgångens överraskning var annars att Manchester city tappade poäng hemma mot Brighton. Ett mycket välkommet resultat för United, som nu för första gången någonsin ligger före city i tabellen.

Nu väntar landslagsuppehåll och därefter ska förra säsongens FA-cupkvartsfinaler städas av. Där är United inte med, varför United inte är tillbaka i spel förrän första helgen i oktober. Då har vi hemmamatch mot Brighton. Av allt att döma en tuffare uppgift än Birmingham, men United är då förstärkta av Tobin Heath och Christen Press. Dessutom har vi förhoppningsvis spelare tillbaka efter skador.

Allt som allt ser det just nu väldigt bra ut för Uniteds damlag!

Birmingham City – Manchester United 2-5 (2-2)