Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Crystal Palace

Embed from Getty Images

Nåja. Vad är väl en ligapremiär? Den kan vara dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles underbar. Frågan är hur vi kategoriserar 2020 års ligapremiär lagom till kvällsvickningen på lördag. Blir det en premiär att minnas? Blir det ett uppvaknande? Blir det en påminnelse om var vi egentligen står? 

Manchester United

Vi lever som bekant i extremt besynnerliga tider. Knappt har det som var säsongen 2019/20 hunnit ta slut innan säsongen 2020/21 står för dörren. Då begår Manchester United dessutom seriepremiär en hel vecka senare än majoriteten av lagen i ligan då vi lyckades krångla oss onödigt långt i Europa League. Någon sedvanlig försäsongsturné blev det inte. Istället har det handlat om spelare som enligt utsago viftat vilt kring sig på grekiska öar, om något olämpliga val av semesterorter (Dubai), om infångade väsktjuvar, om tidernas sämst placerade landslagsuppehåll och om uteblivna transfers.

Så, att säga var Manchester United står den 19 september 2020 är inte särdeles enkelt. Det enkla svaret vore väl att säga att vi är det lag som avslutade säsongen, något uppvilat och förstärkt med Donny van de Beek. Nu vet vi ju att fotbollen minsann inte är så enkel och att det är många parametrar som ska vägas in. Vissa spelare har tämligen nyligen återgått till träning, vissa går skadade, vissa har haft corona och vissa är av någon outgrundlig anledning fortfarande kvar i truppen. En ligapremiär kommer vi dock inte undan, den är här och nu och den ska egentligen bara vinnas.

Embed from Getty Images

Dean Henderson fick stå i mål när United spelade försäsongens enda träningsmatch (sic!) mot Aston Villa förra helgen. Det kan ge en signal om hösten, men det kan också betyda precis ingenting. Med tanke på att Ole Gunnar Solskjaer valde en synnerligen reservbetonad elva så ska det mycket till om hans gunstling David de Gea inte står mot Crystal Palace. Det skulle också förvåna mycket om backlinjen inte ser ut som den så ofta såg ut ifjol. Aaron Wan-Bissaka har karantänat klart och är oavsett träningsminuter given till höger. I mittlåset spelar lagkapten Harry Maguire och Victor Lindelöf. Det finns egentligen inga andra reella alternativ till framför allt Lindelöf medan Maguire troligen får ställa till med precis vad som helst och ändå spela.

Brandon Williams lär spela framom en nyligen tillfrisknad Luke Shaw. På mittfältet är Paul Pogba, efter sin Covid 19-infektion, ett osäkert kort. Det behöver i sig inte betyda så mycket. Nemanja Matic kan mycket väl tacka och ta emot och ta en balansroll bakom Bruno Fernandes och Van de Beek. Tänker vi oss en 4-2-3-1-uppställning så lär platsen bakom anfallaren vara vikt åt Fernandes och då blir det intressant att se hur sommarens enda nyförvärv hanterar läget, om han spelar.

Embed from Getty Images

Framåt skulle det förvåna om det blev några enorma skrällar. Marcus Rashford stod över Englands landskamper i början av september, men inget från Solskjaers presskonferens antyder att yttern skulle behöva vila nu. På topp spelar Anthony Martial och till höger spelar Mason Greenwood, i väntan på en ytter som troligen inte kommer.

Möjlig startelva:

Crystal Palace

Roy Hodgsons Crystal Palace har hunnit ha något som man kunde kalla en försäsong med tanke på att ligan avslutades i slutet av juli. Man har mött lag från de lägre divisionerna i England, kryssat mot Bröndby, spelat ligapremiär och åkt ur ligacupen fram till och med lördag. Ligapremiären vann man med 1-0 mot Southampton, en av de där matcherna man behöver vinna för att inte stå på fel sida om strecket i maj. Wilfried Zaha nätade behärskat på ett perfekt inlägg från Andros Townsend och tre poäng stannade i London. I ligacupen hade Roys mannar den dåliga (eller goda, beroende på vem man frågar) smaken att åka ur efter straffar mot Bournemouth. Det stod 0-0 efter full tid och det krävdes elva omgångar straffar innan lagen kunde skiljas åt.

Mot just Bournemouth gjorde Michy Batshuayi åter en gång comeback för Crystal Palace. Belgaren är inlånad från Chelsea och kan förhoppningsvis ge både bredd och tyngd i ett anfall som är synnerligen anonymt. Säsongens enda egentliga transfer, Eberechi Eze, spelade också från start mot Bournemouth. Eze, som anslöt för 16 miljoner pund från Queens Park Rangers, är tänkt som en länk mellan mittfält och anfall.

Embed from Getty Images

Mot United kan vi förvänta oss en 4-4-2-uppställning från Hodgson. Inte mycket talar för att han ändrar särdeles mycket på det lag som slog Southampton i premiären. Det skulle innebära att Vicente Guaita står i mål. Hodgson har äntligen förmått peta Wayne Hennessey (verkar det som) och framför honom känns duon Scott Dann/Cheikhou Kouyaté given. Gary Cahill är borta en tid framöver, vilket Patrick van Aanholt också är. Det betyder troligen att unge Tyrick Mitchell får axla ansvaret som vänsterback. På högern borde Joel Ward gå före Martin Kelly.

Mittfältet hör till lagdelarna som kan tänkas modifieras. Lagkaptenen Luka Milivojevic fick nöja sig med ett inhopp sist men aspirerar säkert på en startplats nu. Isåfall lär han spela jämte James McArthur centralt. På yttrarna valde Roy Jeffrey Schlupp och Townsend sist. Ska Batshuayi växlas in i elvan kan Zaha få ta ett steg ner till vänster.

Embed from Getty Images

Alternativet, om Batshuayi spelar, är att plocka ut Jordan Ayew och spela Eze i en mer släpande roll bakom. Christian Benteke då? Ja, han är fortsättningsvis Crystal Palaces spelare men en fotskada har satt stopp för medverkan hittills.

Möjlig startelva:

Historik

Crystal Palace är ett lag Manchester United haft hyfsat lätt för genom åren. Sett till det totala antalet matcher har United vunnit 38 av 57 medan Crystal Palace endast har åtta vinster att visa upp. Hemma på Old Trafford inkasserade United sin hittills enda hemmaförlust mot Crystal Palace när man föll med 2-1 i ligan i augusti ifjol. Daniel James gjorde Uniteds enda mål då medan Van Aanholt gjorde segermålet på stopptid.

Visste ni att…

 • Matchens domare, Martin Atkinson, inledde sin 16:e säsong som Premier League-domare förra helgen?
 • Ole Gunnar Solskjaer var tre år gammal då Roy Hodgson inledde sin tränarbana i Halmstad?
 • Manchester United den här tiden ifjol hade spelat fem ligaomgångar?

Matchinformation

Manchester United
Crystal Palace
Turnering: Premier League, omgång 2
Avspark: 18:30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Martin Atkinson
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (fot, oktober)
Tveksamma:

 • Pogba (covid-19)
 • Romero (oklar status)
 • Rojo (oklar status)
 • Smalling (oklar status)
FORM
O22/7West Ham UnitedHPL1-1
V26/7Leicester CityBPL2-0
V5/8LASK LinzHEL2-1
V10/8KøbenhavnNEL1-0EF
F16/8SevillaNEL1-2
F12/9Aston VillaBTR0-1

Crystal Palace

Skador och avstängningar:

 • Cahill (lår, långtid)
 • Ferguson (knä, rehab)
 • Tomkins (lår)
 • Van Aanholt (axel, oktober)
 • Wickham (skadad, oktober)
Tveksamma:

 • Benteke (fot)
 • Riedewald (skada)
FORM
V25/8OxfordHTR2-1
V29/8CharltonHTR3-0
V1/9MillwallBTR1-0
O5/9BrondbyHTR1-1
V12/9SouthamptonHPL1-0
O15/9BournemouthBLC0-0FS

United mot Palace

Totalt:5738-11-8107-50
Premier League:2821-3-455-16
Hemma:2217-4-143-10
SENASTE MÖTENA
O2018-11-24HPL0-0
V2019-02-27BPL3-1
F2019-08-24HPL1-2
V2020-07-16BPL2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2017-05-21HPL2-0
V2017-09-30HPL4-0
O2018-11-24HPL0-0
F2019-08-24HPL1-2