Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion – Manchester United

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för det första mötet på fem dagar borta mot Brighton och det ska vara ett revanschsuget Manchester United som behöver vinna för att det inte ska blåsa upp orkanvindar runt Old Trafford. 

Manchester United

Embed from Getty Images

Det blev inte den premiären som man både hade trott och hoppats på. Crystal Palace skulle bara städas av och tre poäng skulle bli en bra början efter en dålig sommar. Nu blev det istället tvärtom. Uppfattningen att United inte gör tillräckligt på transfermarknaden och den latenta misstänksamheten mot Ole Gunnar Solskjaer blossade upp på nytt.

Det var i många delar en urusel match där egentligen bara inhoppande nyförvärvet Donny van de Beek kan kvittera ut ett godkänt betyg.

Det blev förvisso vinst med 3-0 mot Luton i Ligacupen nu i veckan med en kraftigt roterad elva. Men det var siffror i överkant och det var nära 1-1 innan Uniteds inhoppare avgjorde matchen.

Nu behöver United studsa tillbaka. För vinsten i Ligacupen ger inga extrapoäng i supportrarnas och mediernas ögon. Vinst är det enda som gäller på Amex Stadium på sydkusten under lördagen.

Dags att spekulera i en startelva. Vi börjar med att konstatera faktumet att Phil Jones och Axel Tuanzebe definitivt saknas. Det lär också Sergio Romero, Chris Smalling och Marcos Rojo också göra då alla tre inte ingår i Uniteds planer för framtiden.

I premiären fick David de Gea äran att stå i mål. Gjorde ingen usel insats, men stod inte för någon övertygande och förtroendeingivande sådan heller. Därför kom Dean Hendersons debut mot Luton och den väldigt fina räddningen i slutet av matchen som ett extra slag mot spanjoren. Men ska jag gissa tror jag att David de Gea kommer att få stå även den här ligamatchen och Henderson får fortsatt förtroende i Ligacupen på onsdag mot samma motstånd.

Embed from Getty Images

Ytterbackarna tror jag är givna. Även om Fosu-Mensah startade mot Crystal Palace lär Aaron Wan-Bissaka ta över den positionen nu. På andra kanten skulle det förvåna ifall inte Luke Shaw spelar från start. Harry Maguire är förstås given som mittback, men frågan är vem som står bredvid honom? Lindelöf är nästan lika kritiserad som han var i inledningen av sin sejour i klubben och Bailly gjorde det bra mot Luton.

Solskjaer medgav även under fredagens presskonferens att det släpptes in slarviga mål mot Crystal Palace och sa också att Bailly och Maguire hade ett bra samarbete under förra säsongen. Men jag fortsätter att lägga mina pengar på att det kommer vara Lindelöf bredvid Maguire då jag är osäker på om Baillys kropp klarar två matcher på kort tid.

Som defensiva mittfältare borde Paul Pogba och Nemanja Matic få spela, även om jag inte utesluter att vår nederländska mittfältare någonstans kommer att slängas in i ekvationen.

Framför borde Greenwood gjort vänsteryttern till sin efter inhoppet senast. I mitten kommer Bruno Fernandes, som fick välbehövlig vila från start senast, att spela. Marcus Rashford på högerkanten och Anthony Martial längst fram. Inte särskilt mycket att orda om längst fram va?

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Embed from Getty Images

Man får ändå säga att Brighton har stått för en bra start av serien. Det har blivit en vinst utav två, med bra spel i bägge matcherna. Dessutom har man gått vidare till fjärde omgången av Ligacupen efter segrar mot Portsmouth respektive Preston.

I premiären blev det förlust mot Chelsea. En match man förlorade mycket på grund av att Chelsea helt enkelt har kvalitativt bättre spelare. För man stod för en bra insats och styrde mycket av spelet. Därför var det nog en lättnad för Graham Potters mannar att man stod för en bra insats mot Newcastle och vann med komfortabla 3-0 efter mål från Maupay gånger två och Connolly. En smolk i glädjebägaren var att den duktige defensive mittfältaren Yves Bissouma blev utvisad i slutminuterna och därmed är avstängd mot United.

Man har alltså fortsatt på samma bana som man avslutade förra säsongen, det vill säga på ett bra sätt. För efter att ha imponerat under hösten kom en rejäl dipp efter nyår och många befarade att Brighton skulle åka ur. Men en godkänd avslutning av säsongen blev det tills sist en 15:e placering och ett rejält utvecklande av spelet.

För vi som ska kolla på matchen kan förvänta sig att Brighton kommer ha ett stort bollinnehav, men det är viktigt att United gör som Chelsea. Det vill säga att utnyttja Brightons egna misstag.

En annan grej som är positiv för Uniteds del, förutom Bisssoumas avstängning, är att Tareq Lamptey klev av skadad. Han har har stått för en imponerande säsongsinledning och kommer bli en obehaglig överraskning för United om han kan spela.

Embed from Getty Images

Spelare som definitivt saknas för Brighton är Florin Andone, José Izquierdo och Christian Walton. Däremot kan Aaron Connolly komma till spel, men är i nuläget osäkert.

Vi återgår till det som Graham Potter håller på att bygga upp i Brighton. Det går från att vara mer av ett simpelt och cyniskt lag till Potters mer possession-fotboll där bollinnehav och ”eget spel” står i fokus. Det ser absolut mycket mer spännande ut och under sommaren gjorde man rekryteringar som bättre ska passa in i just det spelet än vad föregående års trupp gjorde.

Man tog in backen Joel Veltman från Ajax, tog tillbaka Ben White från Leeds och Adam Lallana från Liverpool. Det i takt med att hela 19 (!) spelare har lämnat där namn som Glenn Murray, Aaron Mooy, Martin Montoya och Anthony Knockaert sticker ut.

En framgång för Brightons del i år vore att fortsätta utveckla spelet, komma lite högre upp i tabellen och beroende på lottning utmana om en inhemsk cuptitel. Det ser ljust ut på sydkusten.

Möjlig startelva:

Historik

United har en oväntat kort historia med just Brighton & Hove Albion. Man har ”endast” mött varandra 23 gånger under historien med ett kraftigt övertag för Manchester United. Utav de 23 mötena lagen emellan har United vunnit 15, spelat oavgjort i fem och förlorat i tre.

Men tar man ner historien lite grann, vilket gör det hela lite mer intressant, kan man se intressanta siffror. Det dröjde från 1992 till 2017 innan United och Brighton möttes, då de sistnämnda tog klivet upp till Premier League.

Första två säsongerna hade Brighton Chris Houghton som tränare och United hade förtvivlat svårt för Brighton på bortaplan. Det blev två förluster på raken, medan United hade det enklare på hemmaplan med idel vinster. Men efter att Graham Potter tagit över sydkustlaget fick United ett uppsving och vann bägge mötena komfortabelt förra säsongen. 3-1 på hemmaplan och en 3-0 vinst på bortaplan.

Embed from Getty Images

Visste ni att…

 • United har inte släppt in något mål i de fyra senaste bortamatcherna i Premier League. Målskillnad 10-0.
 • Om det blir seger mot Brighton vinner man sin fjärde raka match mot det motståndet. Isåfall hade man tangerat streaken man har mot Leicester.
 • Brighton har sedan 70-talet kallas ”Seagulls”. Man har sedermera tagit in fågeln i sitt emblem.

Matchinformation

Brighton & Hove Albion
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 3
Avspark: 13:30
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Domare: Chris Kavanagh
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (fot, oktober)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V26/7Leicester CityBPL2-0
V10/8KøbenhavnNEL1-0EF
F16/8SevillaNEL1-2
F12/9Aston VillaBTR0-1
F19/9Crystal PalaceHPL1-3
V22/9Luton TownBLC3-0

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Andone (knä, 2021)
 • Bissouma (avstängd, andra matchen av tre)
 • Izquierdo (knä, inget datum)
 • Walton (fot, oktober)
Tveksamma:

 • Connolly (muskel)
 • Lamptey (ljumske, stor chans)
FORM
O29/8ChelseaHTR1-1
O5/9West BromHTR0-0
F14/9ChelseaHPL1-3
V17/9PortsmouthHLC4-0
V20/9NewcastleBPL3-0
V23/9PrestonBLC2-0

United mot Brighton

Totalt:2315-5-339-15
Borta:94-2-313-7
Premier League:64-0-211-6
SENASTE MÖTENA
F2018-08-19BPL2-3
V2019-01-19HPL2-1
V2019-11-10HPL3-1
V2020-06-30BPL3-0
SENASTE BORTAMATCHER
O1992-09-23BLC1-1
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3
V2020-06-30BPL3-0