Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-lottningen 2020/21

Embed from Getty Images

I eftermiddag, med start klockan 17.00, lottas Champions Leagues gruppspel anno 2020/21. Förutsättningarna är förstås speciella sett till det rådande pandemiläget, men tanken är att turneringen ska genomföras som brukligt om än utan publik. Här går vi igenom förutsättningarna inför torsdagens lottning. 

Viasat inleder sin sista säsong som sändande kanal i Sverige då det gäller Champions League med att visa torsdagens lottning med start klockan 17.00. Viasat Sport Premium eller Viaplay är det som gäller om man vill se lottningen den vägen. Som brukligt är visas lottningen även på UEFA:s hemsida. Utöver lottningen kommer UEFA även att dela ut en rad priser och utmärkelser, bland annat bästa dam- och herrspelare. Det lär fördröja själva lottningen en hel del.

Förutsättningar

Som vanligt är då det gäller Champions League ska 32 lag delas in i åtta grupper. Det ger enligt enkel lågstadiematte fyra lag per grupp. Seedningsgrupp 1 består av de regerande Champions League-mästarna, de regerande Europa League-mästarna och mästarna i de sex högst rankade ligorna. De övriga tre seedningsgrupperna följer sedan respektive klubbs UEFA-koefficient.

Ett lag från vardera seedningsgruppen ska ingå i de åtta grupperna, men det finns förstås en del ”om och men”. Lag från samma land kan inte lottas in i samma grupp och även det politiska läget i Europa spelar in. UEFA lottar inte in ryska och ukrainska lag i samma grupper på grund av spänningarna länderna emellan.

Värt att notera här är att Manchester United och Liverpool inte kommer att spela på samma matchdagar. De bägge klubbarna är ”ihopparade” av UEFA för att maximera tv-sändningarna och inte konkurrera om tittare. Manchester City och Chelsea är även de ett par, varför dessa inte kommer att spela samtidigt heller.

Seedningsgrupper

Senast Manchester United spelade Champions League gick man in i lottningen som tiondeseedade lag. Nu, två år senare, har man halkat ner två platser och är seedat som tolfte lag. Ser vi enbart till ranking är United nionde bäst i Europa, men tre lag går förbi av diverse orsaker. Sevilla går in i seedningsgrupp 1 efter segern i Europa League, Liverpool gör det samma i och med ligasegern och Porto hakar på då den portugisiska ligan enligt UEFA håller tillräckligt hög standard.

Seedningsgrupp 1:
Bayern München, Sevilla, Real Madrid, Liverpool, Juventus, Paris Saint-Germain, Zenit St Petersburg, Porto.

Kommentar: Manchester United kan få alla lag utom Liverpool och här får väl Sevilla, Zenit och Porto ses som de minst dåliga alternativen. Sevilla är, debaclet i Europa League till trots, ett lag United ska vara bättre än över två matcher. Zenit och Porto får ses som en tuffa bortamatcher men mer överkomliga hemma. Laget att undvika är definitivt Bayern München.

Seedningsgrupp 2:
Barcelona, Ateltico Madrid, Manchester City, Manchester United, Shaktar Donetsk, Borussia Dortmund, Chelsea, Ajax.

Seedningsgrupp 3: 
Dynamo Kiev, Red Bull Salzburg, RB Leipzig, Inter, Olympiacos, Lazio, Krasnodar, Atalanta.

Kommentar: En riktigt knepig seedningsgrupp. Leipzig, Inter och Atalanta är alla lag som bör undvikas då de kan ställa till med särdeles mycket bekymmer oavsett hemma- eller bortaplan. Resor till Ukraina och Ryssland är aldrig lätta, varför Salzburg och Olympiacos kanske framstår som de på pappret mest överkomliga alternativen.

Seedningsgrupp 4:
Lokomotiv Moskva, Marseille, Club Brugge, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Midtjylland, Rennes, Ferencvaros.

Kommentar: Väldigt blandad kompott med flera kända inslag. Varken Lokomotiv Moskva, Marseille eller Mönchengladbach känns som bekväma lag här. Club Brugge har United däremot rätt okej erfarenheter av på sistone medan det så klart vore kul med lite nordisk prägel genom Midtjylland. Djurgårdens övermän Ferencvaros går in i lottningen som sämsta lag sett till seedningen.

Speldatum

Följande datum är satta för gruppspelsmatcherna:

20-21 oktober
27-28 oktober
3-4 november
24-25 november
1-2 december
8-9 december

Det slutliga spelschemat är utlovat till fredag kväll efter att UEFA och de deltagande klubbarna kommit överens om upplägget. Spelschemat får anses vara väldigt komprimerat. Ifjol inleddes gruppspelet den 17-18 september och avslutades den 10-11 december. Det hela har alltså tryckts ihop till ett gruppspel över inte ens två månader och det är ingen underdrift att konstatera att slitaget kommer att vara stort på trupperna. Tanken är att lottningen av slutspelet ska ske den 14 december och att åttondelsfinalerna ska rulla igång den 16 februari.

Finalen är satt till den 29 maj 2021 och som spelplats fungerar Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. Värdskapet för finalen sköts på med ett år till följd av coronapandemin, Istanbul skulle egentligen ha stått värd i våras.