Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Tottenham Hotspur – Manchester United 0-1

Tottenham Hotspur Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League

Manchester United är (tills imorgon eftermiddag) ny tabelletta i FA Women’s Super League. Detta efter en 1-0-seger borta mot Tottenham på lördagen. Millie Turner nickade in segermålet efter en hörna.

United var över 90 minuter det klart bättre laget och segersiffrorna borde ha blivit större. Det var emellertid ingen imponerande insats av United men i slutändan är det förstås poängen som räknas.

Direkt i matchinledningen fick Katie Zelem ett bra nickläge men hon missade totalt. Sedan hade Tottenham möjligheter efter slarv i Unitedförsvaret, bland annat ett friläge där det borde ha blivit mål. Friläge fick United också, genom Tobin Heath men amerikanskan har fortfarande inte slipat avslutsfötterna och målvakten kunde rädda till hörna. I slutet av första halvlek får Zelem till ett bra avslut efter hörna men målvakten räddar.

Casey Stoney visar sitt missnöje då hon skickar in Ella Toone istället för Hayley Ladd inför andra halvlek. Igen är det tydligt att mittfältstrion Ladd, Zelem och Jackie Groenen inte fungerar. När Groenen i andra halvlek flyttade ner blev det en markant förbättring, även om vi inte når upp till nivå.

Alessia Russo får ett jätteläge och tvingar målvakten till en bra räddning. Russo borde emellertid ha passat, då det sannolikt hade gett Heath öppet mål. Nu blev det en parentes i sammanhanget, för på den efterföljande hörnan nickar Millie Turner in segermålet.

United kan sedan kontrollera händelserna relativt väl. Vi borde ha fått en straff när Tobin Heath görs ner i utkanten av straffområdet, men domaren är feg och blåser frispark. Feg var hon också då hon inte visade ut Ashleigh Neville. Försvararen spelade fult matchen igenom och kunde ha varit utvisad redan i första halvlek. Men på något sätt klarar hon sig igenom matchen med bara en varning. På något märkligt sätt blir det bara två varningar för ett fult spelande Tottenham medan United får fyra gula kort. En mycket inkonsekvent domarinsats.

Sammantaget är det ingen bra insats av United. Det oroar, då den kommer direkt efter fiaskot mot Liverpool. Samtidigt är det förstås en styrka att kunna ta tre poäng även en dålig dag. Och även om vi underpresterar är vi det klart bättre laget och segersiffrorna borde ha varit större. Det är de kraven vi har och ska ha på det här laget.

Och för första gången någonsin toppas FA Women’s Super League av Manchester United!

Även i nästa omgång (då vi lär ha tappat förstaplatsen, när konkurrenterna spelat sina matcher) väntar bortamatch i London för United. På söndag nästa vecka möter vi West Ham, en match som ska vinnas.

Avslutningsvis följer några höjdpunkter från matchen. Innan dess vill jag bara ägna några ord åt kommentatorn Robert Perlskog. Matchen igenom (det kom en rättelse långt in på tilläggstid) kallade han Tottenhams Alex Morgan för målvakt. Morgan är en av damfotbollens allra största och som alla läsare säkerligen vet en anfallare. Detta var bara ett av många faktafel från en uppenbart ointresserad och dåligt påläst kommentator. Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Tottenham Hotspur – Manchester United 0-1 (0-0)

FA Women’s Super League, 10 oktober


0-1 (67) Millie Turner (Heath)


Uniteds lag: Earps; A Turner, McManus, M Turner, Galton; Ladd (Toone 46), Zelem (Staniforth 77); Russo, Groenen, Heath (Smith); Press (Hanson 55)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK