Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: West Ham United – Manchester United 2-4

West Ham United Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League

Våra amerikanskor gjorde sina första mål som Manchester United-spelare men det var Alessia Russo som var segerorganisatör när United bortabesegrade West Ham med 4-2 i FA Women’s Super League. Russo var fantastisk och bidrog med två mål och en assist.

Över 90 minuter var det inte tu tal om att United var det bättre laget. Med bättre skärpa offensivt – en återkommande kritik – kunde segern ha blivit betydligt större. Samtidigt blev det förstås lite oroligt när West Ham sent kunde reducera. Men United svarade nästan omedelbart, då Christen Press gjorde sitt första mål som Unitedspelare.

Framför allt gjorde United en väldigt bra insats i första halvlek. Vi hade flera bud på ett tidigt ledningsmål. Utdelning skulle vi få mitt i halvleken, då Russo var påpassligt framme efter förarbete av Leah Galton och dessförinnan Tobin Heath och Katie Zelem.

Kort därefter var det Russo som agerade framspelare när Tobin Heath fick göra sitt första mål som Unitedspelare. Ella Toone vinner bollen högt och Russo spelar fram till Heath som avslutar distinkt.

West Ham skulle reducera, på egentligen deras enda kvalificerade chans i första halvlek. Detta då Van Egmond – som i andra halvlek borde ha blivit utvisad för en stygg tackling på Jackie Groenen – fick stå ohotad i boxen sedan lika Dali lika ohotat fick måtta inlägg.

United svarade emellertid omedelbart med vad som i min bok var matchens delikatess. Groenen hittar ut till Galton som slår ett perfekt avvägt inlägg och i boxen är Russo störst, starkast och smartast.

Efter en halvlek borde Uniteds ledning ha varit större. I andra halvlek slog vi av lite på tempot och fokuserade mer på att kontrollera tillställningen. Toone borde ha gjort Uniteds fjärde efter en magnifik framspelning av Russo, men fick inte riktig träff på bollen.

Istället fick West Ham komma in i matchen mer och mer. De skulle också få utdelning efter 83 minuter, då Dalys inlägg letade sig in i mål. Svagt målvaktsarbete av Mary Earps men för mig ligger största skulden på Lotta Ökvist. Vänsterbacken misslyckas först med en nickrensning och blir sedan grundlurad av Daly. Där måste Ökvist försvara bättre och jag blir inte förvånad om det dröjer länge tills vi får se Ökvist i startelvan nästa gång.

United punkterade emellertid matchen direkt efteråt. Detta efter samarbete mellan inhopparna Lucy Staniforth och Press. Det är Staniforth som lyfter in en frispark från distans och vid bortre stolpen är Press påpassligt framme för sitt första mål som Unitedspelare.

Sammantaget är det en bra insats av United, även om vi inte kommer upp i nivå i andra halvlek.

I United vill jag framhålla Ella Toone för en mycket bra insats. Även våra ytterforwards Leah Galton och Tobin Heath förtjänar beröm. På mittfältet är Jackie Groenen återigen bra.

Men de nämnda får ursäkta. Det här var Alessia Russos match. Nyförvärvet från den amerikanska collegefotbollen har varit bra sedan hon anslöt men idag var hon överlägsen. Fantastisk i presspelet under de 75 minuter hon spelade. Otroligt företagsam i offensiven, både som avslutare och framspelare. Så gör hon förstås också två mål och en assists. Det är en insats som snuddar vid tio av tio på Muss betygsskala.

Om något var mindre bra så var det Uniteds defensiva arbete. Känslan är att United går att såra och det är något som Casey Stoney måste arbeta på.

Segern gav oss en tillfällig serieledning men Arsenal kommer att återta den. Redan efter en kvart är derbyt mot Tottenham avgjort, då Arsenal har gått ifrån till 3-0. Däremellan har United också passerats av Everton. De fick emellertid nöja sig med 2-2 mot Brighton, vilket får klassas som ett mycket bra resultat för United. Det är nu bara målskillnad som skiljer United (14-5) och Everton (16-3) åt.

Vi noterar också att Manchester city ligger under mot Reading efter en halvlek. Poängtapp för city skulle vara mycket välkommet!

Chelseas match mot Aston Villa är uppskjuten, så vi går på landslagsuppehåll som serietrea.

Nu väntar alltså landslagsuppehåll och sedan följer en säsongsdefinierande period. Vi är tillbaka i spel mot Everton i ligacupen den 4 november. Sedan väntar hemmamatcher mot Arsenal och Manchester city i ligan och därefter är det hemmamatch mot city i cupen. De fyra matcherna kommer verkligen ge oss en stark indikation på var det här laget står.

Vi har hur som helst startat med fyra vinster och en oavgjord i ligan. Våra topp 3-ambitioner känns definitivt inte bara som tomt snack.

West Ham United – Manchester United 2-4 (1-3)

FA Women’s Super League, 18 oktober


0-1 (20) Alessia Russo (Galton)
0-2 (23) Tobin Heath (Russo)
1-2 (39) Van Egmond
1-3 (42) Alessia Russo (Galton)
2-3 (83) Daly
2-4 (87) Christen Press (Staniforth)


Uniteds lag: Earps; A Turner, McManus, M Turner, Ökvist; Zelem (Ladd 68), Groenen; Heath (Hanson 62), Toone (Staniforth 76), Galton; Russo (Press 77)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK