Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Edwin van der Sar, 50 år!

Manchester United v Chelsea UEFA Champions League Final 2008

Idag är det ingen vanlig dag, det är nämligen Edwin van der Sars 50-årsdag. Ajax nuvarande klubbchef är förutom en Champions League-hjälte även ihågkommen som en av Manchester Uniteds absolut bästa målvakter genom alla tider. Det här är historien om Voorhouts store son. 

Året är 1990 och Edwin van der Sar ska till hösten fylla 20 år. Den gänglige målvakten från Voorhout har spenderat sina ungdomsår i hemstadens klubb Foreholte och VV Noordwijk utan att karriären egentligen lyft desto mera. Parallellt med detta har Leo Beenhakker inlett sin andra sommar som tränare för Ajax. Som assistent har han en viss Louis van Gaal, en assistent som ser potentialen i grabben Edwin och som plockar in honom till den holländska huvudstaden.

1991 har Louis van Gaal tagit över Ajax och inlett det som skulle komma att bli en lång, framgångsrik, era. Säsongen 1991-92 vinner Ajax UEFA-cupen. Edwin van der Sar får agera reserv bakom Stanley Menzo men ska succesivt växa in i rollen som Louis van Gaals förstekeeper. Säsongen 1992-93 blir det 19 ligamatcher och säsongen därpå har den 197 centimeter långe Van der Sar tagit över helt. Höjdpunkten i Ajaxtröjan kom säsongen 1994-95 då man roffade åt sig Champions League-pokalen efter en dramatisk 1-0-seger mot Milan på Ernst-Happel-Stadion i Wien. Edwin van der Sar höll nollan och tog en evig plats i fansens hjärtan.

Säsongen därpå kunde Ajax har upprepat bedriften. Juventus visade sig dock starkare efter straffar på Olympiastadion i Rom. Torinolaget satte de fyra straffar man behövde då Ajax bara mäktade med två. Edwin van der Sar lämnade Rom med en silvermedalj men skulle få sin revansch vad gällde straffar senare.

Embed from Getty Images

Säsongen 1995-96 skulle visa sig bli säsongen då det vände neråt för Ajax. Man vann måhända titeln två av de fyra följande säsongerna, men i mångt och mycket verkade Louis van Gaals magi ha försvunnit. Edwin van der Sar packade väskorna och valde Turin framom Manchester. Juventus blev ny adress efter affär som kostade Den gamla damen kring 5 miljoner pund. Någon lyckad tid blev det dock inte i Italien. Inför säsongen 2001 slantade Juventus upp tillräckligt med lire för att värva Gianluigi Buffon från Parma och Edwin van der Sar fick se sig petad.

I augusti 2001 skrev han så mycket överraskande på för nyligen uppflyttade Fulham i Premier League. Som nykomling slutade ett franskt präglat Fulham under Jean Tigana på 13:e plats säsongen 2001-02, en tabellplacering Edwin van der Sar hade stor del i. De därpå följande säsongerna parkerade Fulham stadigt i tabellens mittskikt, men Edwin van der Sar började känna sig klar och redo för en sista utmaning i karriären.

Embed from Getty Images

Sommaren 2005 summerade Sir Alex Ferguson en säsong där Roy Carroll varit förstekeeper och där United slutat trea i ligan. Något behövde göras då det gällde målvaktsposten. Lösningen skulle visa sig bli bättre och billigare än man kunnat föreställa sig. Fulham släppte sin då 34-årige holländare för vad som sagts vara kring 2 miljoner pund. Det är förmodligen bland de bättre investeringarna som gjorts. Säsongen 2005-06 slutade United tvåa i ligan. Säsongen därpå var man återigen tillbaka på tronen som Englands bästa lag. Säsongen 2007-08 skulle Edwin van der Sar få revanschen han suktat efter sedan den där kvällen i Rom våren 1996.

I Champions League-finalen i ett regnigt Moskva nöp han straffen som gav United bucklan och det efter att ha psykat ner Nicolas Anelka. Fransmannen gick på Van der Sars pekande och lade bollen i det hörn Voorhoutsonen ville. Ingen seger i Champions League utan ett nederlag därefter, dock. Precis som då titeln bärgades med Ajax fick Van der Sar känna hur det känns att förlora redan året därpå. Barcelona var klassen bättre i Rom, på arenan där han förlorat mot Juventus 13 år tidigare.

I United blev det ytterligare två ligatitlar innan vår jubilar lade handskarna på hyllan. Han gjorde det genom att förlora ytterligare en Champions League-final mot just Barcelona och han gjorde det som den äldste spelaren att ha spelat en final i Champions League efter att turnering stöptes om från Europacupen. Edwin van der Sar kunde då se tillbaka på en karriär där han slagit världsrekord i att hålla nollan och blivit utsedd till Europas (och då även i praktiken världens) bäste målvakt två gånger.

Embed from Getty Images

Efter karriären har Edwin van der Sar återvänt till rötterna. Han tog anställning som marknadsföringschef i Ajax år 2012 och har sedan 2016 varit klubbdirektör. Han tillhör sedan några år tillbaka den skara namn som flitigast kopplas ihop med en eventuell sportchefsroll i United. Resultaten i Ajax talar sitt tydliga språk, både sett till det sportsliga och det ekonomiska. Edwin van der Sar har varit med om att återge Ajax glansen från 1990-talet. Frågan är om han en dag återvänder till Old Trafford.

Men, idag firar vi! Grattis på 50-årsdagen, Edwin van der Sar!

Edwin van der Sar