Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sir Bobby Charlton diagnosticerad med demens

Manchester City v Manchester United - Premier League

Oerhört tråkiga nyheter når oss så här timmarna före Uniteds match mot Arsenal, då vi fått reda på att Sir Bobby Charlton har blivit diagnosticerad med demens.

Det är The Telegraph som är först med nyheten som nu sprider sig genom de engelska nyhetssidorna (till exempel BBC här). Enligt Jeremy Wilson är Sir Bobby den femte av Englands guldhjältar från 1966 som drabbas av demens, två andra var hans storebror Jack Charlton som avled i juli, och Nobby Stiles som avled så sent som i fredags.

Lady Norma Charlton, Sir Bobbys fru, säger till The Telegraph att hon hoppas att diagnosen kan hjälpa andra.

Vem Sir Bobby Charlton är behöver vi inte berätta. Han spelade seniorlagsfotboll i Manchester United mellan 1956 och 1973, och var en av överlevarna i Münchenolyckan. Han vann ligan tre gånger, Europacupen en och gjorde 249 mål på 758 matcher för klubben. Målen är endast överträffade av Wayne Rooney, och matcherna endast av Ryan Giggs.

Som landslagsspelare för England gjorde han mellan 1958 och 1970 49 mål på 106 matcher och var uttagen i fyra VM. I Sverige 1958 spelade han inga matcher, men det gjorde han såväl 1962, 1966 och 1970, med hemma-VM 1966 som den givetvis största bedriften då England tog sitt hittills enda VM-guld. I och med att han var med i fyra VM-trupper är han unik, då han fortfarande är den enda engelsman som varit varit det. Något annat som kanske är mindre känt är att han gjorde ett av målen i bronsmatchen vid EM 1968 där England tog hem bronset.

Slutligen rekommenderar vi att ni läser den här artikeln som vi skrev om Sir Bobby på hans 80-årsdag, som sin korta längd till trots på ett fint sätt berättar så mycket om vem Sir Bobby Charlton är.

Grattis Sir Bobby Charlton, 80 år!

Våra tankar är nu hos Sir Bobby och hans familj.