Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U23: Brighton & Hove Albion – Manchester United 2-5

Salford v Manchester United U21 - EFL Trophy

Manchester Uniteds U23 vann en målfest i Premier League 2, då Brighton & Hove Albion bortabesegrades med 5-2. Arnau Puigmal var segerorganisatör med mål och två assists, i en match där United hade fem olika målskyttar.

United – som större delen av matchen spelade i en 3-5-2-formation, där yttrarna definitivt var mer yttermittfältare än vingbackar – inledde fantastiskt. Vid halvtidsvilan ledde vi med 3-0 och den ledningen var ordentligt i underkant.

Brighton kom ut som ett nytt lag efter paus och skapade tidigt flera öppna lägen, bland annat en fri nick framför öppet mål, där det nästan var en bedrift att missa. Till slut skulle det ge två snabba reduceringar och känslan var att kvitteringen då hängde i luften.

Men United reste sig och avslutade starkt, vilket gav två mål för en 5-2-seger och bud på ytterligare mål.

Det var Hannibal som fick öppna målskyttet, redan i den åttonde minuten. Puigmal bidrog med assisten och Hannibal får springa igenom ett lag som försvarar sig svagt.

Sedan fick Shola Shoretire, fortfarande bara 16 år gammal, göra sitt första mål på den här nivån. Anthony Elanga pressade högt, när Brighton passade runt i eget straffområde, och vinner bollen till Shoretire som bjuds på öppet mål.

Mark Helms 3-0-mål är matchens delikatess. Det börjar med att Ethan Galbraith vinner bollen på egen planhalva. Mittbackarna Will Fish och Luca Ercolani spelar mellan varandra och sedan flyttas bollen upp till Puigmal. Vidare till Elanga, som väggspelar med Hannibal och lägger tillbaka till Puigmal på kanten. Spanjoren slår sedan ett perfekt avvägt inspel och Helm gör jobbet framför mål.

Efter paus får Brighton reducera två gånger på mindre än en minut. Först på straff, sedan Helm försvarat som Paul Pogba i eget straffområde. Därefter får de anfalla ohotat och ett inlägg letar sig hela vägen genom Uniteds straffområde och Weir, som även satte straffen, får öppet mål vid bortre stolpen.

När kvitteringen hängde i luften klev Fernández fram. Han får bollen av Devine och kan sedan driva ohotat framåt. Medan motståndarna backar hem viker han in och avlossar, som den vänsterfotade vänsterback han är, ett tungt högerskott.

Sedan är det Puigmal som får avsluta målskyttet efter samarbete med Hannibal. Puigmal får bollen på egen planhalva, ger den till Hannibal och sätter sedan iväg på en lång löpning in bakom motståndarnas backlinje. Hannibal väntar till rätt tillfälle och passningen är förstås perfekt avvägd.

Sammanfattningsvis måste vi utnämna Arnau Puigmal till matchens lirare. Spanjoren, som missade några matcher på grund av skada, har börjat den här säsongen mycket bra. Idag inledde han som högermittfältare för att sedan avsluta i en central position.

Hannibal är också mycket bra och jag tycker att det är tydligt att han nästan alltid presterar bättre i U23 än i U18. Det tror jag till stor del beror på tränarna. Neil Woods U23-lag är bra strukturerat och välbalanserat, även när spelare tvingas spela ur position. Detsamma kan inte sägas om juniorlaget, vilket var tydligt mot Chelsea i FA Youth Cup (i en match där många av dagens spelare spelade).

Andra spelare som förtjänar beröm är mittfältaren Ethan Galbraith, som dirigerar spelet på ett mycket bra sätt. Ingalunda en slump att Uniteds resultat har förbättrats sedan han kom tillbaka i spel. Anthony Elanga är ett ständigt hot offensivt och Álvaro Fernández imponerar igen, även om han inte var riktigt lika bra som tidigare.

Brighton & Hove Albion – Manchester United 2-5 (0-3)

Premier League 2, Division 1, 6 november


0-1 ( 9) Hannibal (Puigmal)
0-2 (17) Shola Shoretire (Elanga)
0-3 (36) Mark Helm (Puigmal)
1-3 (58) Weir
2-3 (59) Weir
2-4 (70) Álvaro Fernández (Devine)
2-5 (83) Arnau Puigmal (Hannibal)


Uniteds lag: Woolston; Ercolani (Neville 69), Fish, Devine; Puigmal, Galbraith (McCann 87), Helm (Hugill 65), Fernández; Hannibal; Elanga, Shoretire


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK