Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – Arsenal 1-0

Manchester United Women v Arsenal Women - Barclays FA Women's Super League

På ett, till och med för England, regnigt Leigh Sports Village tog Manchester United på söndagen emot serieledande Arsenal. Ett Arsenal som United mött två gånger sedan laget grundades 2018, med två förluster som facit. Idag fick vi dock äntligen ta den första trepoängaren, då Ella Toones mål efter 83 minuter visade sig bli matchens enda. Segern innebär att United just nu toppar ligan.

Trots att Arsenal vunnit sina 5 första ligamatcher under säsongen, och på dessa gjort hela 29 mål, var det inte någon defensiv uppställning som Casey Stoney bjöd på. Med Abbie McManus skadad fick Amy Turner kliva in i mittförsvaret, och den frejdige Ona Batlle tog högerbackspositionen samtidigt som den offensivt starke vänsteryttern Leah Galton klev ner och spelade vänsterback. Haley Ladd och Jackie Groenen skulle hålla balansen på det centrala mittfältet, med Kirsty Hanson, Ella Toone och Tobin Heath som offensiv mittfältstrio bakom anfallare Christen Press.

Och den offensiva uppställningen visade sig vara helt rätt. Sett till hela matchen skapade Arsenal oväntat lite. Förhållndevis många skott sköts under matchen, med United på 23 skott (varav 5 på mål) mot Arsenals 11 (varav endast 2 på mål). De klart farligaste chanserna stod dock Manchester United för matchen igenom, även om de riktigt farliga chanserna den första halvleken får sägas uteblev.

 

Stoney valde att göra ett byte redan i halvtid, då Jess Sigsworth tog över högerkanten från Kirsty Hanson. Och Sigsworth var involverad i en farlighet tidigt, då ett av hennes inspel via Toone nådde Groenen som dock inte fick bollen på mål. Sigsworth skulle dock återkomma senare.

Efter cirka kvarten in i den andra halvleken började Arsenal visa sin tyngd, och kom mer och mer rätt i sin press mot United och tog över matchen i 10-15 minuter. Deras klart bästa chans behövde de dock få hjälp med att skapa, då Amy Turner så när styrde in bollen i eget mål vid ett vänsterinlägg. Earps i målet var dock med och fick ut bollen till hörna.

Stoney såg behovet av förändring, och ersatte mellan minut 66 och 78 Hayley Ladd med Katie Zelem, Christen Press med Lauren James och Tobin Heath med Lucy Staniforth. Två av inhopparna, James samt den i halvtid inbytte Sigsworth var direkta nycklar när United så lyckades avgöra matchen.

James spelade loss bollen till Sigsworth som hamnade i ett stort fartmässigt överläge mot sin försvarare. Den farten använde hon för att ta sig in i straffområdet där hon frispelade Ella Toone som satte bollen via målvaktens bortre stolpe, och 1-0 var ett faktum.

Om man förväntade sig en enorm anstormning från Arsenal efter målet så hade man fel. United försvarade sig med den äran, oftast genom att pressa och vinna bollen högt, istället för att låta de offensivt skickliga Arsenalspelarna komma till anfallsvåg efter anfallsvåg. När vi gick in på stopptid lyckades så klart Arsenal ta sig framåt och fixa sig ett par halvlägen, men Mary Earps mål var egentligen aldrig speciellt hitqta.

Slutet på matchen blev dock oerhört märkligt. Enligt tv-sändningen var det tillagt tre minuter, och efter cirka 92.50 fick Jackie Groenen en smäll och United fick frispark. Spelet kom igång kanske 30 sekunder senare, och man räknade med att Earps frispark skulle bli det sista som hände. Istället fortsatte matchen i nästan fyra minuter till. Hur det motiverades skulle man verkligen vilja fråga domaren, såvida det inte var så att tv-sändningen hade skrivit fel antal minuter på stopptiden, något som väl dock får sägas händer ganska sällan.

Manchester United – Arsenal 1-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 8 november


1-0 (83) Ella Toone (Sigsworth)


Uniteds lag: Earps; Batlle, A. Turner, M. Turner, Galton; Ladd (Zelem 66), Groenen; Hanson (Sigsworth 46), Toone, Heath (Staniforth 78); Press (James 71)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK