Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – Manchester city 2-2

Manchester United Women v Manchester City Women - Barclays FA Women's Super League. Kirsty Hanson

Trots tvåmålsunderläge i halvtid är Manchester Uniteds damlag fortsatt obesegrade i FA Women’s Super League. Tobin Heath och Kirsty Hanson blev poängräddare i Manchesterderbyt. Manchester city var överlägsna i första halvlek men United reste sig efter paus, med inhoppare Hanson som förgrundsfigur.

Där United inte alls presterade i första halvlek så visade laget karaktär efter paus och i slutändan var United ytterst nära att hitta ett segermål. Efter matchen tog tränaren Casey Stoney på sig den undermåliga prestationen i första halvlek. I paus skruvade hon på Uniteds presspel och det gav onekligen utdelning.

Pressen som var så bra mot Arsenal förra veckan fungerade inte alls i första halvlek. Manchester city spelade sig enkelt upp från backlinjen och satte United under press. Långa stunder var vi totalt utspelade och att det bara var tvåmålsunderläge i paus ska vi vara tacksamma för.

Det första målet kommer på hörna, som city får sedan Mary Earps gjort ett misstag med bollen. United får flera chanser att rensa men får inte bort bollen och till slut kan Chloe Kelly göra mål med en konstspark.

United försvarar sig sedan desperat, till exempel täcker Amy Turner skott vid flera tillfällen. Framför allt är city farliga på hörnor och det är svårt att förstå att de inte dödar matchen i första halvlek.

De ska ändå dubbla ledningen precis före halvtidsvilan, då Laura Coombs trycker till med ett mäktigt avslut. Men det är odiskutabelt svagt av United att ge henne så fritt skottläge.

Vi har bara anledning att skylla oss själva där, även om det borde ha varit avblåst för offside i början av anfallet.

Ona Batlle, som har varit så bra sedan hon anslöt från Levante, hade stora problem på högerkanten. På mittfältet underpresterade Hayley Ladd medan Jackie Groenen inte alls kom upp i samma nivå som tidigare under säsongen.

Stoneys drag i halvtid var att byta in Kirsty Hanson för Jess Sigsworth. Precis som förra veckan, då Sigsworth ersatte Hanson, blev det ett mycket lyckat byte. Hanson kom in med energi och gav United extra tryck i pressen.

Manchester United Women v Manchester City Women - Barclays FA Women's Super League
Tobin Heath reducerar med ett mäktigt avslut.

Det är pressen som ger utdelning när United reducerar. Tobin Heath och Groenen sätter motståndarförsvaret under press. Till slut får vi en felpassning och bollen faller till Heath, som avlossar ett tungt skott.

Målet ger förstås energi och tro. Lauren James ersätter Christen Press och ser till att United kan hålla i bollen. James har ett par avslut men lyckas inte näta. Det ryktades att Press lämnade Leigh Sports Village skadad men hon kunde åtminstone ses tacka motståndarna efter matchen.

Om det i första halvlek var city som var farliga på hörnor så var det i andra halvlek United som hade hörnorna som vapen. Det ger oss också kvitteringsmålet, då Hanson får försöka två gånger om.

United är ingalunda så överlägsna i andra halvlek som city var i första. Båda lagen har chanser men det är United som är närmast ett segermål, i den sista ordinarie matchminuten. Lucy Staniforth kommer till avslut efter hörna men Demi Stokes räddar på mållinjen.

Trots den chansen att vinna matchen får vi ändå sammanfatta det hela som en vunnen poäng. Första halvlek var verkligen inte bra och förvandlingen efter paus enorm. Hayley Ladd och Jackie Groenen spelar upp sig rejält och Tobin Heath är ständigt farlig, även om hon tidigt blir utbytt. Uniteds mittbackar Amy Turner och Millie Turner gör en bra match och vänsteryttern Leah Galton visar återigen att hon kan spela vänsterback. 

För mig är det ändå inget snack om att Kirsty Hanson är Uniteds bästa spelare för dagen. Hon fick bara en halvlek men hennes enorma löpningar är det som tar United in i matchen.

Segern lämnar United på förstaplatsen i tabellen och vi har fortsatt fem poäng ner till femman Manchester city. Arsenal har chansen att passera United vid en seger mot Chelsea imorgon. Chelsea har också chansen att gå förbi United, om de tar minst fyra poäng på sina två hängmatcher.

Men för nu är United fortsatt obesegrade i ligan och fortsatt etta i tabellen. På torsdag (20.00) är det ny match mot Manchester city, då i ligacupen (visas på MUTV).

Höjdpunkter

Chloe Kelly ger city ledningen efter hörna:

Laura Coombs utökar citys ledning:

Tobin Heath reducerar:

Kirsty Hanson kvitterar:

Lucy Staniforth är ytterst nära att avgöra:

Manchester United – Manchester city 2-2 (0-2)

FA Women’s Super League, 14 november


0-1 ( 8  ) Kelly
0-2 (45+1) Coombs
1-2 (54  ) Tobin Heath
2-2 (74  ) Kirsty Hanson


Uniteds lag: Earps; Batlle, A Turner, M Turner, Galton; Ladd, Groenen; Sigsworth (Hanson 46), Toone, Heath (Staniforth 71); Press (James 55)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK