Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Remi Moses, 60 år!

Remi Moses

Idag gratulerar vi Remi Moses på 60-årsdagen!

Moses, som har distinktionen att vara Manchester Uniteds första svarta målskytt, var en kulthjälte på 1980-talet. Han var samtidigt otursförföljd och de många skadorna ödelade karriären alldeles för tidigt. Moses missade en FA-cupfinal på grund av avstängning och en final på grund av skada. Samma skada omintetgjorde hans landslagsdebut.

Nåväl, 199 matcher och 12 mål blev det ändå i den finaste av fotbollsklubbar. Nu på hans 60-årsdag passar vi på att berätta hans historia.

Jag tänkte börja med det faktum att han är Uniteds första svarta målskytt. Det är faktiskt häpnadsväckande att det dröjde till 1981. Inte bara var Remi Moses den första svarta målskytten, han var blott den andra svarta spelaren i klubbens historia. Först var Dennis Walker, som i maj 1963 spelade mot Nottingham i sin enda a-lagsmatch.

(Walker var för övrigt snubblande nära att bli första svarta spelaren att representera England på någon nivå. Men det faktum att han hade signerat proffskontrakt med United gjorde honom otillgänglig för England Schoolboys.)

Remi Moses föräldrar kommer från Nigeria men själv föddes han i Manchester, närmare bestämt i Miles Platting (någon kilometer nordöst om Manchesters Northern Quarter). Han växte upp som Unitedsupporter men det var i West Bromwich Albion som Moses skulle inleda karriären.

Moses hämtades till West Broms akademi efter att ha imponerat som skollagsspelare. Vi hade precis sagt farväl till 1970-talet när Ron Atkinson gav Moses chansen mot Crystal Palace den 26 januari 1980. Uppenbarligen gjorde Moses succé, för han skulle sedan starta samtliga matcher under återstoden av säsongen.

I Moses och Bryan Robson hade Atkinson hittat ett utmärkt centralt mittfält och säsongen 1980/81 skulle det leda hela vägen till en fjärdeplats i ligan. Moses startade 41 av 42 ligamatcher och blev bara utbytt en gång.

Bara 168 centimeter lång och sisådär 68 kilo tung är det lätt att föreställa sig Moses som en tekniker. Det var långt ifrån sanningen. Moses största tillgång var hans tacklingar. Han var en outtröttlig löpare och utmärkt bollvinnare. Inte så att han inte kunde spela boll, men han föredrog som regel att vinna boll och snabbt fördela den till skickligare lagkamrater. Kanske överdrev han det, för han växte som spelare när han tvingades ta större ansvar i Robsons frånvaro.

Hård var han som sagt. Ibland kanske för hård. Sommaren 1984 fick han böta två veckolöner efter att på träning ha tagit till knytnävarna då han tyckte att Jesper Olsen var för brysk i en tackling. Även Clayton Blackmore fick känna på Moses knytnävar, men Blackmore fick snabbt en ursäkt, då det kom fram att Graeme Hogg var ansvarig för tacklingen.

Våren 1981 vann Manchester United sina sju avslutande matcher. Det spelade emellertid ingen roll. Förtroendet för Dave Sexton och dennes tråkfotboll var slut. Nu var det Ron Atkinson som fick i uppdrag att för första gången sedan Matt Busbys dagar göra United till vinnare.

Säsongen 1981/82 sparkade igång med Moses och Robson fortsatt i West Brom men uppenbarligen saknade Atkinson sina adepter. I mitten av september 1981 flyttade Moses till Manchester medan sisådär en halv miljon pund skeppades till West Brom. Ett par veckor, och 1,5 miljoner pund, senare följde Robson efter.

Ofta uppges att Moses och Robson såldes tillsammans. Det är möjligt att det faktiskt stämmer, men det var i så fall en märklig affär. Den 30 september 1981 gjorde Robson sin sista match i West Brom. Samtidigt gjorde Moses sin fjärde match som Unitedspelare.

Remi Moses

Moses inledde Unitedkarriären med sex vinster och tre oavgjorda. Den 21 oktober 1981 gjorde han det enda målet då Middlesbrough besegrades på Old Trafford. Med det blev Remi Moses första svarta spelare att göra mål för Manchester United.

Efter nyår följde två och en halv månads skaderehabilitering. Så skulle det fortsätta. Han skulle förvisso göra 43, 48 och 38 matcher säsongerna 1982/83 till 1984/85 men de missade matcherna var många.

Det var inte bara skador som stoppade honom. Den 2 maj 1983 blev han utvisad i ligamatchen mot Arsenal (hans enda utvisning i karriären). På den tiden trädde avstängningar i kraft först två veckor efteråt. Detta sammanföll med FA-cupfinalen.

Ett par år senare spelade United final i FA-cupen igen. Nu var Moses skadad. Den skadan kostade honom inte bara FA-cupfinalen utan även en förmodad debut i det engelska landslaget. Som det blev fick Moses nöja sig med åtta U21-landskamper.

Klippet ovan är från februari 1985. Och ja, det är Nobby Stiles som pratar i början.

Som oanvänd avbytare fick han en segermedalj från Charity Shield 1983 och samma år hämtade han ut en förlorarmedalj efter ligacupfinalen. Det blev också en förlorarmedalj från Charity Shield 1985. Men Moses medaljsamling blev inte större än så.

”Remi is back, Remi is back,” skanderade Unitedsupportrarna på Wembley när Moses blev inbytt efter timmens spel i Charity Shield 1985. Det visade sig vara förhastat. En till synes harmlös fotskada begränsade honom till fyra ligamatcher under säsongen.

Moses skulle halta sig fram i två säsonger till. Nu under managern Alex Ferguson. Till slut tvingades Remi Moses ge upp. Efter säsongen 1987/88 la han skorna på hyllan, bara 27 år gammal.

Efter spelarkarriären blev Moses kvar i Manchester. Han försörjde sig bland annat som fastighetssäljare och han arbetade även med ungdomar. Runt millennieskiftet var Moses tränare för Manchester Warriors U20-lag, som vann GB Inline Hockey League och alla andra titlar som fanns. Senare var han tränare för Old Trafford FC, som en del i Unity in the Community-projektet.

Idag har vi äran att gratulera Remi Moses på 60-årsdagen!

Moses gör mål vid 5.42.

Moses gör mål i inledningen av klippet.