Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – West Bromwich Albion

Manchester United v West Bromwich Albion: Practice Matches

Manchester United skall spela fotboll igen, och på pappret står ett i det närmaste perfekt lag för motståndet vid återkomsten, då West Bromwich Albion haft en katastrofal start på säsongen och ännu är segerlösa i ligan. Ingenting känns dock på förhand tryggt i nuläget, med tanke på Uniteds usla start på Old Trafford under hösten, och de generella problem laget har haft mot lag som backar hem.

Manchester United

Vi återvänder alltså till Old Trafford, arenan som den här säsongen gett oss resultat som 1-3 mot Crystal Palace, 1-6 mot Tottenham, 0-1 mot Arsenal och 0-0 mot Chelsea. Det finns ju en ljusglimt från hemmaspelet, och det är 5-0 mot Power King Leipzig (eller vad den klubben nu heter), men i grund och botten har spelet på Old Trafford sett riktigt uselt ut från Uniteds sida.

När nu då ett lag som WBA, med tre oavgjorda och fem förluster på sina åtta första ligamatcher (lägg därtill att man åkte ur Ligacupen på straffar mot Brentford, efter att i sin första match där slaget League Two-laget Harrowgate Town) kommer på besök borde man säkerligen kunna mönstra upp alla typer av hopp, men i nuläget är jag inte i den sinnesstämningen. Ja, 3-1 borta mot Everton precis före uppehållet var något uppiggande, men det fungerade mer som konstgjord andning än något annat.

Sedan landslagsuppehållet började har jag fruktat den kommande matchen, då den är som upplagd för att leda till en ny besvikelse, särskilt när man ser att de två matcher som WBA haft mot tänkta topp sex-lag är sin 3-3-match mot Chelsea (där WBA ledde med 3-0 i halvtid och Chelsea kvitterade efter 93 minuter) och Tottenham som inte lyckades avgöra förrän efter 88 minuter. WBA har alltså lyckats hålla jämna steg mot andra tänkta topplag, och frågan är om United i nuläget har kvalitén för att bryta ner WBA-försvaret? Det känns som att det som så många gånger förr är upp till hur Bruno Fernandes presterar. Är han på topp, ja då kan det bli roligt. Har han en något sämre dag, ja då ser det sämre ut.

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Startelvan då? Ja den är oerhört svår att plocka ut så här 36 timmar före matchstart. En hel del spelare tränade inte går, men det innebär inte att alla är skadade, en del hade inte hunnit hem från sina landslagssamlingar och en del var slitna efter att ha spelat där.

Den vi till 100 % vet inte kommer vara involverad är Luke Shaw, som med sin skada väntas vara borta knappt en månad till. Som ni ser i sidokolumnen är det ytterligare sex spelare som anses som tveksamma, varav i alla fall fyra skulle ses som förhållandevis självklara startspelare i den här matchen, särskilt när den sker efter ett landslagsuppehåll och man vill sätta att tonen med en bra återkomst. Det senaste som sagts när den här införrapporten skrivs är dock att det ser positivt ut för de flesta av dem, så jag kommer därför räkna med att de finns tillgängliga och att Solskjaer kanske väljer att vila några av dem på tisdag istället.

Så om vi då skall gissa startelva så känns David de Gea given, med Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf och Harry Maguire framför honom. Vänsterbackspositionen är öppen när Shaw nu är skadad och Alex Telles nyss återvänt från långresa till Sydamerika. Brassarnas senaste match var dock natten till onsdag svensk tid, vilket gjorde att Telles faktiskt hann återvända och träna med United igår torsdag, så jag tror han får sina första Premier League-minuter imorgon. Om Ole Gunnar Solskjaer inte ser honom som startspelare så tror jag norrmannen skräller med Tim Fosu-Mensah som vänsterback, han har ju tagit en del såna märkliga beslut tidigare.

På mittfältet vore det enkelt att plita ner Scott McTominay och Fred, men nog inser väl Solskjaer att det här är en sådan match där man inte behöver två mer defensivt inriktade mittfältare? Jag hoppas det, och tror att det blir McTominay som får vila till förmån för Paul Pogba. Framför dem är Fernandes given som tia, Marcus Rashford lika given som vänsterytter, Anthony Martial tror jag är redo för start längst fram och så tror jag Solskjaer fortsätter med Juan Mata som ”högerytter”, det vill säga att Mata står uppställd som högerytter men i praktiken kommer husera centralt tillsammans med Fernandes.

Möjlig startelva:

West Bromwich Albion

Ja WBA har alltså haft återkomst i Premier League, efter att förra säsongen slutat tvåa i Championship och gått upp. Slaven Bilic, som kom till klubben inför den förra säsongen, sitter dock fortfarande kvar på sin tränarplats. Mot United bör klubbledningen inte räkna med några poäng (min pessimism å Uniteds sida till trots), men frågan är hur säkert kroaten sitter om det inte blir ett antal poäng i de kommande matcherna efter United, där man först tar emot Sheffield United, sedan Crystal Palace innan man åker till Newcastle för att slåss om tre poäng. Blir det inte seger mot Sheffield kan det nog bli problematiskt för Bilic att sitta kvar.

Southampton v West Bromwich Albion - Premier League

WBA gick i matchen mot Spurs till en 5-3-2-formation, och man inledde säsongen med en form av 5-4-1, samt att man också mixtrat med en 4-1-4-1 däremellan. Coronaviruset har också härjat hos en del av deras spelare, varför det nu är oerhört svårt att förutse hur Bilic kommer ställa upp sitt lag. Även om en del spelare kanske är virusfria behöver det ju inte innebära att de är redo för spel än.

Elvan nedan är den som startade mot Tottenham. Att Bilic skulle vilja spela med fem försvarare mot United på Old Trafford ser jag inte som speciellt konstigt, så därför skulle samma elva kunna användas igen. Av de spelare som är med där har Robinson haft corona den senaste tiden, men enligt BBC skall han ändå vara tillgänglig för spel.

Ett par spelare som skulle kunna vara aktuella om Bilic väljer att ändra är den rutinerade Branislav Ivanovic som skall vara frisk och därför skulle kunna gå in som mittförsvarare. Detsamma gäller Matheus Pereira, som startat en majoritet av matcherna som högerytter. Bilic skulle kunna välja att spela honom istället för Krovinovic som offensiv mittfältare, om han inte väljer att byta system. Det är som sagt svårt att förutse så här efter ett landslagsuppehåll när man inte vet vilka som faktiskt är tillgängliga.

Möjlig startelva:

Historik

United och WBA har mötts 132 gånger, vilket gör att WBA är det lag United mött elfte mest gånger genom historien. United har ett övertag, men det är inte så stort man skulle kunna tro. 56 segrar, 44 förluster och 32 oavgjorda är facit, med 233-197 i målskillnad till Uniteds favör.

Senaste mötena ägde rum säsongen 2017/18, då United först vann bortamötet med 2-1 efter mål av Jesse Lingard och Romelu Lukaku. På Old Trafford gick det dock sämre, då WBA vann med 1-0 efter mål av Jay Rodriguez. Något lustigt var vår matchdagsblogg i den matchen döpt till Håll avståndet, vilket inte hade något med corona att göra då detta var två år före pandemin (tyvärr kan man inte läsa bloggen då vi sedan dess bytt system att blogga i och vad som faktiskt skrevs i de gamla gått förlorat). Med tanke på resultatet kanske det dock är lika bra.

Visste ni att…

 • United är det lag som i ligan släppt in mest mål på hemmaplan den här säsongen, med tio insläppta?
 • Enda ligamatchen den här säsongen United gjort första målet i är den mot Spurs?
 • WBA vunnit tre av sina fem senaste matcher på Old Trafford?

Matchinformation

Manchester United
West Bromwich Albion
Turnering: Premier League, omgång 9
Avspark: 21:00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: David Coote
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Shaw (hamstring, mitten december)
Tveksamma:

 • Bailly (muskel)
 • Lindelöf (rygg)
 • Lingard (skada)
 • Maguire (fot)
 • Martial (rygg)
 • Rashford (skadad, stor chans)
FORM
V17/10NewcastleBPL4-1
O24/10ChelseaHPL0-0
V28/10RB LeipzigHCL5-0
F1/11ArsenalHPL0-1
F4/11İstanbul BBCL1-2
V7/11EvertonBPL3-1

West Bromwich Albion

Skador och avstängningar:

 • Robson-Kanu (arm, december)
 • Field (knä, slutet november)
Tveksamma:

 • Ivanovic (covid-19)
 • Pereira (covid-19)
 • Robinson (covid-19)
FORM
O26/9ChelseaHPL3-3
F4/10SouthamptonBPL0-2
O19/10BurnleyHPL0-0
O26/10BrightonBPL1-1
F2/11FulhamBPL0-2
F8/11TottenhamHPL0-1

United mot West Brom

Totalt:13256-32-44233-197
Hemma:6634-17-15126-79
Premier League:2415-5-449-20
SENASTE MÖTENA
V2016-12-17BPL2-0
O2017-04-01HPL0-0
V2017-12-17BPL2-1
F2018-04-15HPL0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
F2015-05-02HPL0-1
V2015-11-07HPL2-0
O2017-04-01HPL0-0
F2018-04-15HPL0-1