Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Southampton – Manchester United

Manchester United v Southampton FC - Premier League

Efter tre raka segrar (ja, Manchester United presterar resultatmässigt som en jojo) åker Ole Gunnar Solskjaers gäng till sydkusten för ett bortamöte med Southampton. Tisdagens vinst mot Istanbul Basaksehir i Champions League innebar en stark offensiv insats – förhoppningsvis får vi se mer av den varan på söndag.

Matchandet är generellt rätt tätt just nu, men den här veckan har United faktiskt haft lite tur med spelschemat. Den senaste matchen, mot Istanbul, var i tisdags och den kommande drabbningen sparkar inte igång förrän på söndag klockan 15.

Detta var något som Solskjaer lyfte upp på presskonferensen (läs gärna vår text om den här) där han bland annat berättade att spelarna till och med hade fått en dag ledigt däremellan. Låt se om detta varit positivt eller ej, för härnäst väntar sedan PSG på onsdagen och West Ham på lördagen.

Manchester United

Till den här matchen har United-managern Solskjaer fortsatt några skadeavbräck att förhålla sig till. Bland annat nämnde han på presskonferensen inför matchen att Paul Pogba fortsatt har problem med sin ankel och att Scott McTominay har bekymmer som även håller honom borta från spel. I övrigt är det ungefär samma spelare som vanligt som är otillgängliga, medan Jesse Lingard är tillbaka i träning med laget sedan han tvingats isolera sig hemma då någon han varit i kontakt med testats positivt för covid-19.

Victor Lindelöf, Aaron Wan-Bissaka och Marcus Rashford ser alla ut att vara spelklara (om än inte hugget i sten om vi ska tro Solskjaer). Gällande vår svenske mittback sitter tränarstaben på ett rätt lurigt problem. Hans rygg har varit ett ständigt återkommande problem de senaste veckorna (byttes ut både för Sverige mot Frankrike och United mot Istanbul). Även om han klarade av träningen under fredagen, är det verkligen värt att riskera en längre skada där genom att spela honom mot Southampton?

Om han skulle förvärra ryggproblemen missar han till exempel matchen mot PSG nästa vecka. En match som Axel Tuanzebe redan är avstängd från sedan han drog på sig ytterligare en varning under tisdagens 4–1-seger. På samma gång förstår jag att man vill ställa upp bästa möjliga lag i en tuff bortamatch, särskilt när vi redan har halkat efter lagen i toppen av tabellen. Ett svårt val, men personligen hade jag riskerat kortsiktigt trubbel för långsiktig trygghet än tvärtom. För oavsett vad man tycker om Lindelöf så är han uppenbarligen en given startspelare i Solskjaers ögon.

När vi ändå diskuterar backlinjen måste vi givetvis prata lite om Alex Telles. Jag kan inte vara ensam om att imponeras över hans två första starter i United-tröjan. Den offensiva kvalitet han står för med både passningsspelet (där han ofta söker lösningar framåt snarare än bakåt/sidled) och inläggsspelet är något vi har suktat efter länge. Laget får en betydligt bättre balans med tanke på att spelaren på andra sidan av backlinjen, Aaron Wan-Bissaka, har sina absoluta styrkor i defensiven.

Jag gillade även vad jag såg när vänsteryttern (Anthony Martial senast) fick möjligheten att kliva in mer i banan då Telles stod för bredden. En extra kropp mer centralt, som dessutom är vass på små ytor, gynnade oss verkligen när vi skulle försöka bryta ner ett lägre försvarsspel. Förhoppningsvis är detta något som vi fortsätter slipa på och inte låter vara en engångsgrej (vilket vore ren galenskap).

Centralt ser jag gärna att Edinson Cavani fortsatt får förtroendet. Hans löpningar, rutin och närvaro i boxen behövs just nu. Jag är inte en av de som anser att Martial inte håller i den rollen, tvärtom, men så som han har presterat det senaste anser jag att Cavani är ett bättre val och att fransmannen kan gynnas av att få utgå lite till vänster i en roll där han samtidigt får kliva in rätt centralt många gånger.

Jag gillade även vad jag såg av Marcus Rashford på andra kanten. Emellanåt har han problem med beslutsfattandet, då kan det vara rätt smart att begränsa valmöjligheterna (vilket blir fallet till höger som högerfotad) och låta honom dra nytta av sina styrkor i den enorma speeden, kraften och de kvicka fötterna. Detta är ingen uppställning vi per automatik behöver använda oss av varje match, men jag gillar den och ser att den har potential till att bli en av våra bättre – om inte den bästa.

Mason Greenwood gjorde sitt första inhopp efter en tids frånvaro i tisdags. Inhoppet gav definitivt mersmak, bland annat genom assisten till Daniel James, men jag tror att det är bra att vänta lite till där. Låt honom påverka den här matchen från bänken och ”skynda långsamt” in i gott slag igen.

Manchester United v İstanbul Basaksehir: Group H - UEFA Champions League

På mittfältet ser jag kanske det största kruxet inför den här matchen. Jag tror inte att samma uppsättning som senast är helt optimalt. Dels för att Southampton är ett bättre lag än Istanbul, men också för att de spelar på ett annat sätt. Det finns en risk att United väger lite lätt centralt i banan med Fred, Donny van de Beek och Bruno Fernandes. Jag tror inte att vi kommer få styra matchen lika mycket som senast (om än att vi gör det mer än motståndaren), och då blir balansen lite lurig.

Jag tycker att Fred är en bra och väldigt nyttig spelare, men då ska han användas rätt. Som ensamt ankare anser jag att man begränsar hans styrkor i presspelet och blottar hans svaghet i vårdandet av bollen. Det funkar när motståndaren är av det sämre slaget, och extra mycket om den backar hem. Den matchbilden jag väntar mig på söndag är inte en sådan. Då är det nog bättre att spela Nemanja Matic i den rollen för att stötta upp backlinjen (extra mycket om Lindelöf inte lirar) och dessutom då kunna spela Van de Beek och Bruno på samma mittfält.

Rent spelmässigt hoppas jag att United fortsatt försöker föra spelet. Även om det inte är vår största styrka är det något vi måste utveckla och klara av för att bli ett lag som slåss om större titlar. Pressa tillbaka Southampton, både med och utan boll, så bör våra individuellt skickligare spelare kunna sköta resten. Med eller utan en tydlig röd tråd i spelsättet är det något vi bara måste klara av.

Möjlig startelva:

Southampton

Det är ett Southampton i gott slag som tar emot Manchester United på St Mary’s Stadium. Laget ligger inför omgången på en femteplats i tabellen, med 17 poäng inspelade – fyra fler än United med en match mer spelad. Formen är minst sagt god med tre vinster och två oavgjorda på de fem senaste matcherna. Senaste matchen slutade 1–1 borta mot Wolverhampton.

Bland annat har Ralph Hasenhüttls mannar besegrat det smärre succélaget Aston Villa med 4–3, Everton med 2–0 samt ett starkt 3–3-kryss mot Chelsea på bortaplan. Laget förlorade de två inledande matcherna av säsongen (Crystal Palace och Tottenham) men har därefter inte förlorat sedan dess.

Vem som är lagets nyckelspelare krävs det ingen raketforskning för att lista ut. Anfallaren Danny Ings har stått för imponerande fem mål och två assist på sju spelade matcher den här Premier League-säsongen. Förra? 22 mål och 2 assist (endast Jamie Vardy gjorde fler mål på sina 23). Vad som är bra för United? Jo, Ings har åkt på en lättare knäskada vilken håller honom borta från helgens drabbning.

Southampton v Newcastle United - Premier League

Istället blir det Ings anfallskollega Che Adams, som även han har öppnat säsongen bra med tre mål och tre assist, som Uniteds mittbackar får se upp med. The Walcott är en annan som faller in under kategorin större hot, detta sedan han fått lite av en nystart i klubben han en gång slog igenom i.

Bakom dessa herrar finner vi en fortsatt rätt underskattad spelare av den breda massan i form av James Ward-Prowse. Den numera engelska landslagsmannen har inte minst en väldigt vass högerfot vilken är ett ständigt hot från fasta situationer.

Vidare kan en het match i matchen bli den mellan topp fem-ligornas procentuellt sett bästa huvudspelare, i form av Harry Maguire, och Southamptons reslige mittback på 199 centimeter, Jannik Vestergaard. Förra säsongen på St Mary’s kvitterade hemmalaget matchen via just den sistnämndes panna sedan han vunnit en nickduell mot Victor Lindelöf (kanske är den kampen ännu viktigare om svensken lirar?).

Jag är inte alls särskilt säker på hur Southampton kommer ta sig an den här matchen. De kan spela på många olika vis, vilket gör dem svårlästa. Möjligen sätter de hög press inledningsvis för att sedan backa hem och krympa ytorna (vilket United ju i regel har som svårast för) och försöker kontra.

Att det blir en tuff och tight match är ingen högoddsare direkt. Förhoppningsvis kan Uniteds senaste match bana väg för ännu en offensivt stark insats – och framför allt tre poäng.

Möjlig startelva:

Historik

Southampton är ett lag United har haft svårt att besegra de senaste åren. Det har inte blivit någon förlust sedan 2016, men samtidigt endast fyra vinster på nio försök sedan dess. Den som kan sin mattematik inser då ganska snabbt att vi har kryssat hela fem gånger under den perioden.

Förra säsongen slutade bortamötet 1–1 sedan Daniel James skjutit en så kallad ”rackarrökare” i bortre krysset (där var han sannerligen het , walesaren). Jannik Vestergaard kvitterade som bekant ut slutresultatet därefter. Säsongens andra möte? Jo, det var ju faktiskt i somras som det ägde rum. United vände då snabbt 0–1 till 2–1 innan bortalaget tungt kvitterade väldigt sent in på tilläggstiden via Michael Obafemi.

Visste ni att…

 • Om United vinner matchen blir det första gången någonsin klubben vinner åtta raka bortamatcher i ligaspelet.
 • Southampton kan vinna fyra raka hemmamatcher i ligaspelet för första gången sedan 2016 vid en seger på söndag.
 • Hemmalaget kan även gå obesegrade i åtta raka ligamatcher för första gången sedan 2013, då under Mauricio Pochettinos ledning.

Matchinformation

Southampton
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 29 november 2020, 15.00
Plats: St Mary’s Stadium, Southampton
Domare: Jon Moss
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Shaw (hamstring, mitten december)
Tveksamma:

 • Bailly (muskel)
 • Lindelöf (rygg, stor chans)
 • Lingard (matchform)
 • McTominay (skada, liten chans)
 • Pogba (fot, liten chans)
 • Rashford (skada, stor chans)
 • Wan-Bissaka (fot, stor chans)
FORM
O24/10ChelseaHPL0-0
F1/11ArsenalHPL0-1
F4/11İstanbul BBCL1-2
V7/11EvertonBPL3-1
V21/11West BromHPL1-0
V24/11İstanbul BHCL4-1

Southampton

Skador och avstängningar:

 • Ings (knä, december)
 • Redmond (lår, december)
Tveksamma:

 • Salisu (oklar status)
 • Smallbone (lår)
FORM
V4/10West BromHPL2-0
O17/10ChelseaBPL3-3
V25/10EvertonHPL2-0
V1/11Aston VillaBPL4-3
V6/11NewcastleHPL2-0
O23/11WolvesBPL1-1

United mot Southampton

Totalt:12765-35-27218-142
Borta:6324-22-1793-77
Premier League:4226-9-784-48
SENASTE MÖTENA
O2018-12-01BPL2-2
V2019-03-02HPL3-2
O2019-08-31BPL1-1
O2020-07-13HPL2-2
SENASTE BORTAMATCHER
O2017-05-17BPL0-0
V2017-09-23BPL1-0
O2018-12-01BPL2-2
O2019-08-31BPL1-1