Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Man vinner inga titlar i november

Manchester United Press Conference

 

Ole Gunnar Solskjaer har hållit sin sedvanliga presskonferens inför mötet med Paris Saint-Germain imorgon onsdag. Med sig på podiet hade han denna gång Donny van de Beek, vilket ger oss en fingervisning om hur mittfältet ser ut imorgon. Utöver en tam presskonferens bockar vi av brexiteffekter, nytt speldatum för damernas möte med Everton samt en scoutvärvning.

Presskonferenser i allmänhet är inga sprudlande tillställningar. Presskonferenser med Ole Gunnar Solskjaer inför Champions League-matcher är i synnerhet inga sprudlande tillställningar. Lägger man dessutom till den spelare som UEFA ålägger klubbarna att ha med sig på podiet så har vi 20 minuter vi aldrig får tillbaka. På tisdagen bänkade sig Solskjaer och Donny van de Beek framför en virtuell skara journalister och gjorde sitt bästa då det gällde att svara artigt på vagt ställda frågor. Det gick sådär.

Det att just Donny van de Beek medverkade gör att vi kan utgå från att han startar imorgon. Så är det så gott som tio gånger av tio då det gäller Champions League och holländarens insats mot Southampton i helgen gör det likväl svårt att tro att han bänkas.

Utöver artigheterna fick Solskjaer en hel del frågor kring Edinson Cavani men också om hur han ser på säsongen så här långt. Ytterst, ytterst lite påminde oss om att Paris Saint-Germain har landat i ett regnigt Manchester.

Solskjaers presskonferens

…om Edinson Cavani

Edinson Cavani hamnade, som bekant, i blåsväder efter ett inlägg i sociala medier i helgen. Solskjaer och klubben har pratat med Cavani och förklarat det olämpliga. Cavani samarbetar med FA kring det skedda. Klubben stöder Cavani men också FA då man vill gå i första ledet i kampen mot rasismen. En idé vore att utbilda spelare som kommer från andra länder. Cavani står inför en speciell match när han möter sin gamla klubb. Han kommer också att behöva sätta FA-utredningen åt sidan och fokusera.

Cavani är en genomgående professionell spelare. Solskjaer medger att han inte lärt känna honom så bra då språket skiljer dem åt och samtalen behöver föras via tolk. Cavani är en lagspelare och en bra lagkamrat. Han parkerar dock bilen rätt dåligt på Carrington.

…om förutsättningarna inför matchen

United tränade med en stor grupp spelare på måndagen och alla som deltog ”var redo”. Champions League är alltid något extra trots att fansen inte är där för att ge laget sitt stöd. Ju fortare man kvalificerar sig för nästa runda, desto bättre. Vinner man matchen vinner man gruppen, det är strävan.

…om skadeläget och läget i truppen i stort

David de Gea tränade och är uttagningsbar. Solskjaer valde att inte kommentera läget på transfermarknaden och eventuella värvningar i januari då han ville fokusera på ”här och nu” och onsdagens match. Målvaktspositionen är den enda där bara två spelare konkurrerar. På övriga positioner, speciellt offensivt, kan alla spelare rotera in på flera olika positioner. Taktik ligger bakom hur spelarna roteras, Solskjaer ser inga problem med laguttagningen.

…om hur stor roll historien spelar

Man ser alltid tillbaka på sin historia. United har haft stora, historiska, ögonblick i Europa som man är stolta över.

…om Erling Braut Haaland

Haaland kommer att slå Solskjaers rekord vad gäller mål i Champions League. Haaland har en lysande karriär framför sig och Solskjaer känner stolthet över att ha haft en liten del i hans utveckling.

…om hur säsongen utvecklats

Man vinner inga ligatitlar under de första åtta-tio omgångarna. Det handlar om att ha häng på lagen i toppen, vilket United nu har. De viktiga är att vara med när allt ska avgöras i april-maj, vilket förstås United vill vara. United behöver förbättra sig, ta en match i taget och i första hand fokusera på Champions League. Det handlar om att tro på spelarna och ge dem förtroende.

Donny van de Beek

…om den uteblivna speltiden

Van de Beek menar, diplomatiskt, att hans första tid i klubben inte varit frustrerande. Han jobbar hårt och vet att han kan bidra med något extra till laget. Lagkamraterna förstod snabbt hurudan han är som spelare, det handlade snarare om att van de Beek skulle förstå sina lagkamrater. De fanns inga problem med att föra in den egna spelstilen i laget.

…om att rotera

Att spela på olika positioner är något Van de Beek är van vid från tiden i Ajax. Löpningar som exempelvis Cavani gör ger honom mer rum och fler alternativ i boxen.

…om Cavani

En professionell spelare som är bra att ha i sitt lag. Även Van de Beek medger att det kan vara svårt att kommunicera med Cavani på grund av språket, men att det går framåt.

Brexit påverkar spelarmarknaden

Att Brexit skulle påverka den engelska fotbollen i stort har alla kunnat räkna ut. Nu kan vi, för första gången, se en konkret effekt av att Storbritannien lämnar EU. Ed Aarons refererar till ett uttalande från Premier League där det konstateras att antalet U21-spelare en engelsk klubb kan kontraktera begränsas radikalt och att klubbarna inte kommer att ha möjlighet att skriva kontrakt med spelare från andra delar av EU förrän de fyllt 18 år.

Nytt datum för damerna

Damlagets uppskjutna cupmöte med Everton har fått ett nytt datum. Den 16 december är det som gäller nu.

Coton återvänder som målvaktsscout

En källa till diskussion det senare åren har varit Manchester Uniteds överflöd av målvakter. Nu meddelas det att man stärker upp just målvaktssidan, men inte med en ny spelare. Istället är det Tony Coton som återvänder till klubben, den här gången i en roll som målvaktsscout. Coton var målvaktstränare i United åren 1997-2007 och har sedan dess jobbat som scout, målvaktstränare för olika klubbar och nu senast som värvningsansvarig i Sunderland.