Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är tränarens ansvar

RB Leipzig v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Manchester United är utslagna ur Champions League den här säsongen efter att ha slagit knut på sig själva i och med gårdagens förlust mot RB Leipzig. Härnäst får man istället rikta in sig på Europa League och torsdagsmatcher. 

United hade inför gårdagens möte med RB Leipzig förstaplatsen i egna händer och hade gått vidare från gruppen vid minst ett oavgjort resultat.

Vi såg alla hur det började. 2-0 stod det på resultattavlan när inte ens en kvart var spelad. United har förvisso gjort det till en tradition nuförtiden att låta motståndarlaget ta ledningen och spela ut ett helt ointresserat United.

Faktum är också att uppställningen och formationen som Ole Gunnar Solskjaer satte ut kanske inte var den mest geniala. Ytterbackarna (eller vingbackarna, kalla dem vad ni vill) i Aaron Wan-Bissaka och Alex Telles var helt vilse och inte helt slumpartat kom bägge målen från kanterna.

På mittfältet satsade dessutom norrmannen på fysik istället för finess, och det även det gick sådär. Scott McTominay och Nemanja Matic hängde inte med hemmalagets spelare centralt, och väl med bollen i ägo hade skotten och serben svårt att uträtta något konstruktivt. Paul Pogba saknades. Det går inte att komma ifrån.

Fransmannen kom till slut in och skulle få saker att börja hända. Men först, 3-0. David De Gea och Harry Maguire stod för en kommunikationsmiss av den högre skolan och den förtvivlan och hopplöshet man lindades in i kunde inte understrykas nog där och då.

Bruno Fernandes sköt i alla fall in 3-1 via straff och då började bortalaget vakna till liv. Efter 80 minuters spel gick det upp för spelarna att det fanns något att spela om. Tre minuter senare var så Pogba framme och nickade in 3-2, med lite hjälp på vägen, ska tilläggas. Man var sedan en hårsmån från en kvittering när en Leipzig-försvarare höll på att ställa till det, men det ville sig inte hela vägen igår kväll.

Sammanfattningsvis är det dessvärre bara att konstatera att United inte förtjänar att gå vidare från gruppen. Med den insikten är det också lättare att själv gå vidare, hur förargligt allt än må vara just i stunden. Plumpen nere i Turkiet i all ära, men förlusten mot PSG förra veckan kändes ändå mer avgörande, utifrån det faktum att United inte skulle ha förlorat. Mot Istanbul Basaksehir däremot var det fullt rättvist och logiskt att hemmalaget vann.

Framöver väntar alltså Europa League och känslan är att vi nu kan ställa in oss på en liknande säsong som föregående, det vill säga att United krigar med uppe i toppen men måste ändå hålla sig kvar i europaspelet som en extra livlina till finrummet nästa säsong.

Solskjaers presskonferens

…om matchen

  • Ingen laginsats i första halvlek. Det är tränarens ansvar.
  • Visste att det skulle vara farliga och komma längs kanterna.
  • Spelat bra efter motståndarna gör första målet. Inte idag (läs igår).
  • Andra halvlek är det spel på en planhalva.
  • Gjorde allt som vanligt i uppladdningen. Alla vill är redo, men ibland tar det tid att komma igång. Kanske skulle domaren blåst vid 2-0-målet (knuff på Telles).
  • Kom inte igång idag. I andra matcher har vi startat bra. Det måste göras något åt.

…om bakom kulisserna

  • Truppen mår bra. De håller ihop. Vi jobbar ihop. Vill inte lägga energi på att prata om vissa spelare (Pogba).
  • Det som pratas om bakom kulisserna är inget som adresseras utåt.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter RB Leipzig – Manchester United 3-2

Spelarbetyg: RB Leipzig – Manchester United 3–2