Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Manchester City (Haka på… eller inte)

Manchester United v Manchester City - Premier League

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds derby hemma mot Manchester City Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2020/12/12 20:33

Manchester United – Manchester City 0-0 (0-0)

Premier League, omgång 12 • 2020-12-12. 18.30 • Old Trafford, Manchester • domare: Chris Kavanagh

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; McTominay, Fred, Pogba, Fernandes; Greenwood (Martial 74), Rashford

Avbytare: Henderson, Bailly, Telles, Matic, Mata, Van de Beek

Manchester City

Ederson; Walker, Dias, Stones, Cancelo; Rodrigo, Fernandinho; Mahrez (Torres 66), De Bruyne, Sterling; Jesus

Avbytare: Steffen, Laporte, Mendy, Gündogan, Bernardo, Foden

Updated: 2020/12/12 20:32
 • 0
 • Share


2020/12/12 20:33
Tack för idag

Vi stänger matchdagsbloggen för idag. Snackisar är på väg ut, spelarbetyg kommer en stund efter det. Läs dessa.

Ha en trevlig kväll.

 • 0
 • Share


2020/12/12 20:26
Försökte vi ens?

Andra halvlek är verkligen direkt usel, framförallt från Uniteds sida men faktum är att City inte var mycket bättre, även om det var de som hade bollen större delen av tiden.

Marcus Rashford gjorde ingen bra match, där hade man kunnat tänka sig att få se en Donny van de Beek sista tio i alla fall, men Solskjaer nöjde sig med att göra det enkla bytet, dvs att ta ut Greenwood till fördel för Martial.

Mina positiva betyg idag går framförallt till Harry Maguire (som vid ett par tillfällen räddade vid givna lägen) och Luke Shaw som gjorde en riktigt bra insats till vänster i backlinjen. Fred och Scotty McT gjorde det stabilt utan att glänsa, Pogba var stundtals bra och Bruno försöker ju alltid. Framåt däremot var både Greenwood och Rashford direkt usla, och Martials inhopp förändrade ingenting.

 • 0
 • Share

En oerhört tråkig andra halvlek är över, och matchen slutar 0-0. United kliver därför upp på 20 poäng, samma som West Ham och Southampton (men vi har sämre målskillnad).

 • 0
 • Share


2020/12/12 20:14
Fyra kvar

Fortsatt City med bollen. United ser mer än lovligt dåliga ut. Donny van de Beek hade man ju gärna sett, men fortfarande är Martial in Uniteds enda byte.

 • 0
 • Share


2020/12/12 20:01
Första bytet

United gör sitt första byte för dagen. Anthony Martial ersätter Mason Greenwood. 74 minuter spelat.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:48
Timmen spelad

Efter straffsituationen har United inte haft mycket att hänga i granen, istället har City tagit över helt. krävs en uppryckning tämligen omgående, annars ringer det för City snart.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:36
Offside

Yes, ingen straff. En minimal offside hittas vid inspelet till Rashford.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:35
Offside…?

Såvida det inte är offside i förstaläget, VAR kollar så klart.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:35
Straff United

Marcus Rashford dras ner efter två minuter och vi har straff för United.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:32
Då kör vi igen

Lagen är ute på planen igen, inga byten är gjorda, så United skall gnugga på och samtidigt bli med effektiva i avslutslägen.

KOM IGEN NU UNITED!

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:17
Halvtid

Det är 0-0 i halvtid, i en ändå helt okej fotbollsmatch. Båda lagen har skapat chanser nog för att ha kunnat bryta dödläget, men i Uniteds fall har det varit problem att träffa mål, och åt andra hållet har De Gea och Maguire stått i vägen när det brunnit som mest. Något att jobba vidare på detta.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:05
Matchens bästa chans

Bara för att jag nyss var positiv hade City precis matchens bästa chans, när Mahrez fick fritt läge från höger. Han försökte skjuta mellan De Geas ben, men spanjoren höll tätt. Returen sköt Kevin de Bruyne tack och lov över.

 • 0
 • Share


2020/12/12 19:02
Halvtimmen spelad

United har vuxit in i matchen, och haft ett flertal ”det där kunde ha blivit riktigt farligt”-chanser, samtidigt som City givetvis inte är det minsta ofarliga.

Dagens mest överraskanade är nog at Luke Shaw slår hörnor i Telles frånvaro, och han gör det riktigt bra.

 • 0
 • Share


2020/12/12 18:27
Då kör vi

Lagen har vandrat in på planen, ligans bästa introlåt ljuder och det är dags för Manchester United att visa var skåpet skall stå. Den invärvande tränaren skall försöka göra det bättre än vår fine norrman, det får inte hända.

KOM IGEN NU UNITED!

 • 0
 • Share

Jag kommer inte gå igenom Citys elva rätt igenom. Jag konstaterar dock att Sergio Agüero saknas helt, då han tydligen skall vara sjuk. Något annat som bör kunna utnyttjas är John Stones i mittförsvaret. Inte den mest stabila mittbacken i Premier Leagues historia, även om han varit bra det senaste och därför håller Laporte på bänken.

 • 0
 • Share


2020/12/12 17:45
Tankar om elvan

Alltså, ibland är det som att Ole Gunnar Solskjaer vill att vi som fortfarande står bakom honom skall få svårt att försvara hans val. Detta känner jag alltså trots att han väljer den diamantformation jag själv förespråkade.

Varför? Vi börjar med att titta på hur Solskjaer troligen kommer formera elvan.

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

Fred

McT – Pogba

Bruno

Greenwood – Rashford

Att De Gea startar går liksom inte att klaga på. Han är förstaval, och då är det klart att han spelar idag. Så det är jag okej med.

Problemen kommer i backlinjen. För… spelar man diamant, ja då krävs det en del offensiv kunskap på ytterbackspositionerna, så varför i hela friden väljer Solskjaer Shaw framför Telles? Jag hade kunnat förstå det, om än inte hålla med om det, om vi spelat 4-2-3-1, då offensiven på ytterbackspositionen är någon procent mindre viktig. Men när vi nu behöver ha en vänsterback som kan dundra fram, ja då går Solskjaer för Shaw, som inte direkt imponerat i offensiven de sista (fem?) åren. Telles har inte varit bra nog defensivt, så jag förstår att Solskjaer vill ha en något defensivare ytterback, men vi kan ju inte bli helt baktunga. Särskilt inte när Wan-Bissaka är högerback, och han har ju sina främsta förmågor defensivt. Att Lindelöf och Maguire spelar mittbackar var ju givet. Kanske mindre givet att Eric Bailly är mittbacken på bänken.

På mittfältet kan det bli så att McT tar ankarpositionen, och kanske då Pogba lite till höger och Fred lite till vänster. Jag hoppas dock inte det, då Pogba är något bättre till vänster. Att Bruno kommer spela tia känns ju givet, och Greenwood och Rashford längst fram.

==

Kan det bli en annan formation? Jo, det skulle det kunna bli, om Solskjaer överraskar. Det mest naturliga då vore väl vår mer vanliga 4-2-3-1, och att han då (mindre troligt) spelar Greenwood som central anfallare, Bruno till höger, Pogba tia och Rashford till vänster. Något mer troligt, men fortfarande inte supertroligt, är att Rashford tar anfallsplatsen, Greenwood spelar till höger, Bruno tia och Pogba till vänster. Men jag ser det som mer troligt med 4-4-2-diamanten.

 • 0
 • Share


2020/12/12 17:30
Bortalaget

Världens mest köpglade tränare har även han valt ut en elva. Den ser ut så här:

Bild

 • 0
 • Share


2020/12/12 17:30
Dagens elva

Ole Gunnar Solskjaers val av startelva är nu officiellt. Så här startar Manchester United idag.

 • 0
 • Share


2020/12/12 17:25
Unitedspelarna på plats

Hemmaspelarna har nu också anlänt. Vad jag kunde se såg vi inga vi inte visste skulle vara med i truppen.


 • 0
 • Share


2020/12/12 17:18
Cityspelare

Dessa Cityspelare har Manchester Evening News sett anlända till Old Trafford.

Torres, Rodri, Foden, Sterling, Mendy, De Bruyne, Mahrez, Laporte, Steffen, Dias, Gundogan, Stones, Ederson, Fernandinho, Cancelo, Walker, Bernardo, Carson.

Det var också en nittonde spelare, men de kunde inte se om det var Gabriel Jesus eller Sergio Aguero.

 • 0
 • Share


2020/12/12 16:44
Derbyminnen

Spana igenom den här twittertråden från Micke. En hel del härliga derbyminnen minst sagt.


 • 1
 • Share


2020/12/12 16:21
Hur bör United starta?

Om drygt en timme får vi dagens elvor, men hur borde Uniteds elva se ut? För mig är en sak tämligen tydlig, och det är att Manchester United inte skall spela med fembackslinje. Även om City har övertag på Old Trafford det senaste decenniet, och även fast det inte är någon publik så skall United inte ha en baktung elva mot City, särskilt inte ett City som har haft svårt att göra mål under säsongen.

Att De Gea startar förutsätter jag, även om jag alltid vill se Henderson. Fyrbackslinjen är nog tämligen enkel att ta fram den med, då AWB, Lindelöf, Maguire och Telles lär starta.

På det centrala mittfältet vill jag se Fred och Pogba, men jag anar att vi får McT istället för Pogba. Kanske är det för att Solskjaer inte litar på Pogba, kanske är det för att klubben är trött på fransmannen, men jag tror inte han får starta, och fotbollsmässigt ser jag det som negativt.

Den offensiva fyran är inte helt lätt att få till, kanske. Rashford spelar till vänster och Bruno tia tänker jag spontant, men är Martial redo att starta? Det vet vi inte, och om han inte är det så kan det bli Rashford centralt, Greenwood till och kanske Daniel James från start. Såvida inte Ole chockar och sätter vår mest naturlige anfallare (Greenwood) som anfallare, men det har jag väldigt svårt att se. Juan Mata finns ju också i ekvationen…

Ja, det är svårt att veta, skulle jag få välja skulle vi nog spela en 4-4-2 med diamant, så här:

Henderson

AWB – Lindelöf – Maguire – Telles

Fred

VDB – Pogba

Bruno

Greenwood – Rashford

Omöjligt? Inte alls. Troligt? Njae.

 • 0
 • Share


2020/12/12 15:16
Tre vinster, en förlust

Förra året hade vi ett antal minnesvärda möten dessa lag emellan. Det började för lite mer än ett år sedan, den sjunde december, då United åkte till den sämre delen av staden. Man hade spelat oavgjort mot Sheffield United i ligan, förlorat med ett reservlag i Astana och sedan igen spelat oavgjort i ligan igen då man tog emot Villa, men sedan hade Marcus Rashford med två mål gett United tre poäng mot Spurs innan det var dags för City.

Där gjorde United något oväntat en fantastisk fotbollsmatch, särskilt i den första halvleken, och vann med 2-1. Bra start på derbyåret får man säga.

Det fortsatte en månad senare, den sjunde januari, då United i Ligacupens semifinal förlorade med 3-1 hemma, och då hjälpte det inte att man i returmötet vann med 1-0 hemma, man var utslagna ur cupen.

Den sista matchen lagen emellan spelades i mars, den sista ligamatchen innan coronauppehållet, och det vi tar med oss mest därifrån är Scott McTominays 2-0 sex minuter in på stopptid, när Ederson stod för en riktig felpassning som McT utnyttjade och från distans stänkte in. Dubbla ligasegrar mot City med andra, det får ju gärna fortsätta i år med…

 • 0
 • Share


2020/12/12 14:31
Införrapporten

Något ni givetvis bör göra är att läsa Mickes införrapport till dagens match.

 • 0
 • Share


2020/12/12 13:46
Tidiga lagnyheter

Sent igår kväll fick vi en matchtrupp, med de spelare som samlades på spelarhotellet inför matchen. Dessa var spelarna samlades, och ännu har vi inga indikationer på att någon skulle tillkommit (vilket sker ibland, men ganska sällan).

Målvakter: De Gea, Henderson

Försvarare: Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Lindelöf, Shaw, Telles

Mittfältare: Fred, Van de Beek, McTominay, Matic, Pogba, Fernandes, Mata, James

Anfallare: Rashford, Martial, Greenwood

 • 0
 • Share


2020/12/12 13:12
Haka på… eller inte

Manchesterderby alltså. Genom åren inte den största av matcher för Manchester United, men efter lillebroderns ekonomiska doping och efterföljande etablering i toppen av tabellen har matchen fått större och större innebörd det senaste decenniet. Det faktum att det mindre laget vunnit tre ligatitlar sedan Uniteds senaste spelar så klart också roll i matchens betydelse.

I år möts lagen dessutom i ett kritiskt läge av säsongen. Detta uttryck (”kritiskt läge av säsongen”) används visserligen alldeles för ofta, inte minst av undertecknad, men i skrivande stund känns det inte fel att påstå att resultatet av dagens match sätter tonen för resten av Uniteds säsong. Laget ligger i nuläget sjua med 19 poäng, City placerar sig en position bakom med 18 poäng (båda lagen med en eller två matcher mindre spelade än alla lag högre upp i tabellen), och toppduon leder serien en bit upp med 24 poäng.

Förlust idag, ja då släpper United alltså City förbi sig och tappar ytterligare mark mot toppen, vilket i så fall sker samma vecka som vi åkt ur Champions League. Det blir ytterligare ett mentalt tufft slag, som kommer påverka prestationerna resten av säsongen.

Vinst däremot, ja då har vi helt plötsligt fyra poäng ner till City, ligger på samma poäng som trean Chelsea och har bara två poäng upp till toppduon. Då visar laget också att man kan återhämta sig från Leipzigförlusten på rätt sätt, och den mentala aspekten av det skall inte heller underskattas.

Så, ska United haka på eller inte? Från 18.30 och 90 minuter framåt får vi svaret.

 • 1
 • Share