Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Leeds United 6-2

Manchester United v Leeds United - Premier League

Manchester United besegrade den bittra rivalen från Leeds under kvällen och gjorde så på ett övertygande sätt. Scott McTominay var taggad från start och såg till att hemmalaget kunde gå upp i en 2-0-ledning efter endast tre minuter. Rosornas krig innehöll nästan allt man kunde tänka sig av en fotbollsmatch.  

McTominay och låtsasrekordet

Vad hände egentligen? Det var knappt att man hade hunnit bänka sig innan Scott Mctominay hade dunkat in 1-0, för att sedan följa upp det med att sätta tvåan en minut senare.

Att Ole Gunnar Solskjaer valde att satsa på skotten från start kändes på förhand en aning märkligt, med tanke på att Fred fanns bredvid, och att även Paul Pogba finns att tillgå. Med andra ord, det kändes väldigt defensivt präglat, på hemmaplan, mot ett mittenlag.

24-åringen har dock visat att han gillar, och kan göra ett nyttigt jobb, i rivalmöten, och detta var ju sannerligen ett sådant. Klart att den här matchen säkerligen betydde lite extra för McTominay än för många andra. Åtminstone visste han vad mötet har för betydelse.

Det tog alltså endast tre minuter och sedan hade mittfältaren hittat nätet två gånger om. Faktum är att med sina två mål på tre minuter är McTominay den förste i Premier Leagues historia att göra två mål under en matchs tre första minuter.

Personligen kallar jag det låtsasrekord, men det förtar givetvis ingenting.

Effektivt framåt – sämre bakåt

Manchester United v Leeds United - Premier League
Victor Lindelöf skrev in sig i målprotokollet efter att ha hållit sig framme på en hörna.

Bruno Fernandes gick poänglös senast mot Sheffield United och tänkte såklart inte fortsätta på den trenden. Portugisen var med och byggde upp anfallet som till slut resulterade i att han själv satte 3-0.

United forsade framåt och var nästan oförskämt effektiva framför stackars Meslier i bortalagets målbur. Victor Lindelöf prickade in fyran från nära håll och i mitten av andra halvlek gjorde Daniel James sitt första ligamål sedan augusti förra året.

Ja, det skulle till och med blir ännu mer. Men innan vi fortsätter med det roliga måste vi ta upp ett par bekymmersamma punkter. Marcelo Bielsa och hans Leeds må ha varit urusla bakåt och man är sannerligen inte kända för sitt försvarsspel och sin struktur defensivt.

Men anfalla, det kan man. Skillnaden lagen emellan idag är att i United finns det betydligt mer individuell skicklighet. Hade Leeds haft mer skärpa hade man nämligen kunnat gjort fler mål. United var nämligen inte bra bakåt. Inte alls bra, faktiskt.

Bortalaget bjöds på mängder av chanser och att man stannar på två mål känns nästan i underkant. Och för att snacka rekord, det måste nästan passerats någon milstolpe vad gäller hörnor i en match den här säsongen. Det blev nämligen 24 (!) stycken totalt, och vardera lag fick, inte otroligt nog, utdelning.

David De Gea visade varför han är nummer ett i United och räddade det han skulle. På Stuart Dallas kanonmål fick dock spanjoren kapitulera. Det kändes väldigt paradoxalt att de vitklädda lyckades missa hundraprocentiga lägen för att sedan smeka in bollen i krysset från dryga 20 meter. Leeds i ett nötskal, antar jag.

Den röda rosen vann

Det negativa behövde sägas för att balansera det hela någorlunda. Detta var en så kallad ”Hawaii-match” och böljade hela tiden fram och tillbaka. Roligt för den objektive tittaren, desto svettigare för den som hade känslor inblandade.

Att summera en sådan här match är inte det allra lättaste, men vi kan i alla fall konstatera ett par saker:

Nummer ett. United går upp på en tredjeplats i och med dagens seger och passerade Everton i tabellen tack vare bättre målskillnad. Läget man har satt sig i inför jul är minst sagt positivt.

Nummer två. Trots noll mål bör Anthony Martial vara med i diskussionen om matchens spelare. Fransmannen börja hitta formen igen och ser betydligt gladare ut än vad han annars gjort på typ hela säsongen.

Nummer tre. United var med i matchen från första början, vilket också gav fin utdelning. Att man dessutom lyckades hantera (någorlunda, i alla fall) den ovanliga sitsen man satte sig i ska inte underskattas. Att tappa 3-0-ledningar händer i fotboll.

Nummer fyra. Den röda Lancashire-rosen slaktade Yorkshires vita ros. Och det var viktigt.