Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En historisk Scott

Manchester United v Leeds United - Premier League

Manchester United mot Leeds. Ett möte med lång historia, och ett möte som förtjänar publik. Så blev det dock inte den här gången, när lagen för första gången på 16 år möttes i ligaspel. Manchester United hanterade situationen bäst, och i en händelserik tillställning vann man till slut med 6-2.

Scott McTominay. Vi måste börja där. Skotten som ibland får undertecknad att känna att framtiden på innermittfältet finns i honom, men ibland också får en att slita sitt hår. Idag visade han prov på offensiva kvalitéer som vi tidigare inte sett från honom i seniorsammanhang. Två mål inom loppet av matchens första tre minuter satte han, något ingen annan spelare någonsin tidigare mäktat med.

68 sekunder tog det innan bollen låg i målet första gången. 46 sekunder senare kom spelet igång igen, och 56 sekunder efter det hade han gjort sitt andra mål för dagen. Och det var inte vilka mål som helst, det var två fotbollstekniskt riktigt fina mål. Det första skottet ser kanske inte mycket ut för världen, då han på passning från Bruno Fernandes drar in bollen i målvaktens vänstra hörn. Men att så kontrollerat sätta den bollen i precis rätt nätmaska, dessutom både med kraft och precision, det är tekniskt väldigt avancerat. Och då är det andra målet ändå potentiellt snäppet bättre, då han tog en suverän löpning in i offensivt straffområde, hoppade över Anthony Martials fina passning med vänsterfoten för att ta emot bollen med högern och direkt avsluta iskallt med vänstern i målvaktens bortre hörn. Ett avslutningsmoment värdigt de bästa anfallarna i världen.

Manchester United v Leeds United - Premier League

Om Leeds har något så är det en farlig offensiv, men framförallt att de aldrig ger upp. Ett lag som släpper in två mål de första tre minuterna borta mot United skulle mycket väl kunna sjunka ihop och fallera helt, men det gjorde faktiskt inte Leeds. Bara minuten efter McTominays 2-0 hade de ett bra inspel där Luke Shaw rensar i sista stund (eventuellt omedveten om hur han hade en Leeds-spelare bakom sig), och ytterligare några minuter senare fick Patrick Bamford ett friläge där han missade målet helt. Så ofarliga var Leeds verkligen inte.

Det var å andra sidan inte United heller, och efter 20 minuter kom så 3-0 genom Bruno Fernandes. 4-0 följde efter hörna, en hörna som Martial skarvade till Victor Lindelöf som kom på bortre stolpen och tryckte in bollen. Att Lindelöf befann sig där han gjorde var inte någon slump, han hade vid tidigare hörnor i matchen gjort exakt samma rörelse, men då hade bollen inte nått honom. Om 4-0 efter 37 minuter gjorde Leeds uppgivna? Icke då, och bara några minuter efter Lindelöfs mål reducerade Liam Cooper på hörna. En bra nick, men samtidigt ingen jättekraft i den, och David de Gea borde nogt hunnit ner. Ingen målvaktstavla alls, men inte heller ett bra ingripande.

Med 4-1 i halvtid kunde man förvänta sig en lugn och stillsam andra halvlek där båda lagen tog sikte mot nästa match. ”Hold my beer”, sa Leeds och satte full fart, och United svarade med att matcha bortalagets intensitet. 5-1 kom drygt 20 minuter in i halvleken när Daniel James (framspelad av McTominay) fick ett halvt friläge och dundrade på med vänsterfoten. Några minuter senare fick Martial den straff James borde fått tidigare i matchen, och Bruno Fernandes satte sitt andra mål för dagen innan han sedan blev utbytt. Inte ens vid 1-6 slutade Leeds kuta runt som att de gick för segern, och Stuart Dallas fick sätta ett riktigt fint skott förbi De Gea för att fastställa slutresultatet 6-2. En oerhört fin söndag på Old Trafford.

Höjdpunkter

I Uniteds svep med höjdpunkter har man bara tagit med de åtta målen, vilket på många sätt är synd då matchen innehöll så oerhört mycket mer. Men har du inte sett målen, spana in klippet nedan.

Solskjaers presskonferens

I en presskonferens där oväntat många journalister sa att de inte hade några frågor var Ole Gunnar Solskjaer givetvis glad över hur matchen blev. Detta är vad norrmannen hade att säga.

  • När man får en start som vi gjorde hjälper det, men de fortsätter till slutet och jag tycker vi visar att vi fysiskt kan matcha dem, tycker Solskjaer
  • Att Daniel James tidigare varit på väg till Leeds hade inget att göra med att han startade igår. Att walesaren blev varnad när han skulle haft straff förvånade Solskjaer enormt.
  • Anfallarnas rörelsemönster gav McTominay ytor att löpa in i med bollen. Han är ett fysiskt monster, jobbar perfekt varje dag och får sin belöning genom sin fysik och hans tekniska arbete förbättras också. Väldigt nöjd med honom, avslutar Solskjaer resonemanget.
  • Om spelstil sa Solskjaer att varje lag och manager har sin egen stil, och att sätta upp sitt lag mot ett annat, då tänker man mer på sitt eget lag än motståndarna. Han beundrar lag som spelar sin egen match. För honom är vi bra på kontringar, men han vill att laget skall bli bättre och bättre på att kontrollera matcher, dominera matcher, och dagens match var en match där laget förtjänade rättten att kontra på grund av bra försvarsspel, men han tycker inte bara det var kontringar utan en hel del bra passningsspel också.
  • Luke Shaw och Scott McTominay är tveksamma inför onsdagens match mot Everton.
  • Efter två år som tränare är Solskjaer nöjd med utvecklingen, han ser mer och mer av ett Unitedlag han gillar. Så klart finns det fler detaljer att jobba på, och de kommer fortsätta utvecklas.

Andra reaktioner

Daniel James tyckte det var trevligt att göra två tidiga mål. Det, och en massa andra floskler i intervjun med MUTV här.

David de Gea var så klart sugen på att visa upp sin bästa räddning i matchen när United inte tog med den i sitt svep med höjdpunkter.

Harry Maguire hade roligt.

Rashford var glad för sin polare.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Leeds United 6-2

Spelarbetyg: Manchester United – Leeds United 6-2