Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Leicester City – Manchester United (Tvåa eller åtta)

Leicester City v Manchester United - Premier League

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Leicester City. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2020/12/26 16:05

Leicester City – Manchester United 2-2 (1-1)

Premier League, omgång 15 • 2020-12-26. 13.30 • Filbert Way, Leicester • domare: Mike Dean

 

0-1 (23) Marcus Rashford (Fernandes)

1-1 (31) Barnes

1-2 (79) Bruno Fernandes (Cavani)

2-2 (85) Självmål (Tuanzebe)

 

Manchester United

De Gea; Lindelöf (Tuanzebe 66), Bailly, Maguire, Shaw; McTominay, Fred; James (Pogba 54), Fernandes, Rashford; Martial (Cavani 75)

Avbytare: Henderson, Telles, Matic, Van de Beek, Lingard, Greenwood

Leicester City

Schmeichel; Justin, Fofana, Evans, Castagne; Ndidi, Tielemans; Albrighton (Perez 81), Maddison, Barnes; Vardy

Avbytare: Ward, Amartey, Fuchs, Thomas, Mendy, Choudhury, Praet, Iheanacho

Updated: 2020/12/26 16:07
 • 0
 • Share


2020/12/26 16:05
Tack för idag

Snackisarna är nu ute, och spelarbetyg kommer om en liten stund. Med detta avslutar vi matchdagsbloggen för idag.

Trevlig kväll.

 • 0
 • Share

Matchen slutar 2-2. United har dubbla ledningar men uselt försvarsspel gör att Leicester lyckas komma ikapp båda gångerna.

 • 0
 • Share

Jamie Vardy kvitterar i den 85 minuten.

 • 0
 • Share

Bruno Fernandes gör 2-1 till Manchester United efter 79 minuter! Edinson Cavani skall ha all cred för sin framspelning.

 • 0
 • Share


2020/12/26 15:01
Byte tre

Så blir det, Edinson Cavani får ungefär en kvart. Ut går Anthony Martial, så Solskjaer vill alltså behålla sin balans på mittfältet.

 • 0
 • Share


2020/12/26 14:59
Cavani får instruktioner

På bänken, så han lär bli Uniteds sista byte.

 • 0
 • Share


2020/12/26 14:52
Byte två

Lindelöf har ont, och måste efter en godkänd insats som högerback gå ut. Axel Tuanzebe ersätter. Vi är i minut 66, och United har de senaste minuterna hittat lite fart igen, med ett offsidemål från Martial och en jättechans från Rashford där Schmeichel gjorde en bra räddning.

 • 0
 • Share


2020/12/26 14:40
Första bytet

Ole agerar tidigt för en gångs skull, vilket uppskattas. Daniel James går ut, Paul Pogba in – och vi har spelat 54 minuter.

 • 0
 • Share


2020/12/26 14:32
Andra halvlek

Lagen ute för den andra halvleken, och det rapporteras inte om några byten. Nu kör vi.

 • 0
 • Share


2020/12/26 14:17
Halvtid

Och det står 1-1. Jag känner ingen stabilitet med Bailly i mittförsvaret, så därför kanske jag överskattar Leicesters chanser, men det känns som att de har varit närmare 2-1 än vi. Men 1-1 är väl rättvist i halvtid.

 • 0
 • Share

Leicester kvitterar efter 31 minuter genom Harvey Barnes.

 • 0
 • Share


2020/12/26 13:58
Första första

Detta är alltså första gången i ligan i år som United gör första målet i en bortamatch. Är det bra eller dåligt tro…?

 • 0
 • Share

23 minuter in i matchen tar United ledningen genom den fram till denna tidpunkt helt usle Marcus Rashford. Assisten? Så klart från Bruno Fernandes (hur meningen det var kan vi strunta i i nuläget).

Updated: 2020/12/26 13:53
 • 0
 • Share


2020/12/26 13:33
4-2-3-1

Precis som jag anade så spelar United 4-2-3-1, alltså ingen fembackslinje med James som ytterback, utan det är Lindelöf som spelar till höger i backlinjen.

Och bara efter en minut bjuder Bruno Rashford på en perfekt målchans, men engelsmannen lyckas nicka över från helt fritt läge. Där skulle vi faktiskt haft 1-0…

 • 0
 • Share


2020/12/26 13:27
Då kör vi

Lagen har vandrat in på planen, och det är dags för Unitedfotboll. Hur laget formeras återkommer vi till en liten stund efter matchens start när det satt sig.

Kom igen nu United!

 • 0
 • Share


2020/12/26 13:20
Femback..?

Såväl MUTV som Viasat pratar om att United kommer spela fembackslinje, med James som ytterback till höger. Jag är fortfarande tveksam, och vi skall veta att MUTV inte har någon insyn i hur Solskjaer tänker, och Niva sa öppet i Viasatstudion att det ”pratas om fembackslinje från United”, vilket med all säkerhet är en referens till MUTV – som alltså inte har någon insyn.

Men… kan det bli fembackar? Ja, självklart, och om tio minuter vet vi. Men jag kan verkligen inte se att Solskjaer väljer James som högerback från ingenstans. Möjligen kan det bli någon form av hybrid, att han är betydligt defensivare än Rashford, men ren ytterback i fembackslinje varken tror eller hoppas jag.

 • 0
 • Share


2020/12/26 12:45
Tillägg

Kan det bli fembackslinje, och att alltså både Bailly och Lindelöf spelar mittbackar? Jo, absolut. Men… skulle Solskjaer välja Daniel James som wingback? Jag har väldigt svårt att se det. Väldigt svårt.

 • 0
 • Share


2020/12/26 12:42
Tankar om elvan.

Jaha ja, tio av elva rätt fick jag i dagens elva, den enda jag bommade på var Aaron Wan-Bissaka som tydligen inte är redo för spel, och det blev inte som jag trodde att Tuanzebe då klev in som högerback. Istället väljer Solskjaer att behöva göra ett tidigt byte, då han sätter in Eric Bailly som mittback, och väl lär gå sönder efter som mest 20 minuter. Att förutsätta att det blir Victor Lindelöf som går ut till höger i försvaret är därför lätt att göra.


Så här formeras med andra ord elvan.

De Gea

Lindelöf – Bailly – Maguire – Shaw

McT – Fred

James – Bruno – Rashford

Martial

Och tjae, om man nödvändigtvis skall spela Bailly så skall man väl göra det som mittback då han som högerback egentligen aldrig gjort någon glad. Samtidigt så är ju Lindelöf ganska cementerad som mittback, så hur mycket offensiva överlappningar kommer vi få från honom idag?

I och med detta val förstår jag inte heller valet av Shaw. Med en mittback som högerback borde man kunna tillåta vänsterbacken att dundra på mer offensivt, och då hade Telles varit det klart bättre valet. Man skall dock ha i åtanke Telles och hans covid-19. Vi vet att för en del så påverkar den fysiken långt, långt efter att man varit sjuk. Paul Pogba har berättat om det, en annan som berättat om det är Albin Ekdal som i våras var sjuk väldigt länge, och hade en enorm trötthet. Så det kan faktiskt vara så att Telles inte pallar två starter i rad. Kan vara, jag säger inte att det faktiskt är så dock.

I övrigt resonerade jag tidigare om hur jag trodde Solskjaer skulle resonera med laget från mittfält och framåt, och exakt de spelare jag trodde han skulle gå för gick han för, så hur jag tror han tänkt där kan ni läsa mer om några inlägg ner. Det jag vill lägga till är att det känns bra att ha en bänk med spelare som Telles, Pogba, Van de Beek, Greenwood och Cavani att slänga in om förändring behövs. Det är starkt.

 • 0
 • Share


2020/12/26 12:31
Och hemmalaget

Brendan Rogers, han sätter ut detta gäng för Leicester.


 • 0
 • Share


2020/12/26 12:30
Dagens elva

Vi har fått Ole Gunnar Solskjaers val av startelva för dagens match. Dessa elva plus nio är det som skall göra det idag.

Updated: 2020/12/26 12:31
 • 0
 • Share


2020/12/26 12:21
20 spelare

Manchester Evening News har sett 20 Unitedspelare på plats i Leicester. Dessa 20.

De Gea, Henderson, Maguire, McTominay, Shaw, Pogba, Bailly, Martial, James, Greenwood, Van de Beek, Lingard, Matic, Tuanzebe, Telles, Fernandes, Fred, Lindelöf, Rashford, Cavani.

 • 0
 • Share


2020/12/26 12:19
Shaw på plats

Luke Shaw är på plats, så att han startar blir då lite mindre osannolikt. Tänk om Alex Telles kan nå upp till Shaws defensiva kvalitéer (som helt ärligt inte är på absolut världsnivå), då skulle brassen vara given jämt och vi skulle alltid ha ett starkt offensivt vapen där.

Med det sagt, Shaw har varit något bättre offensivt de matcher han spelat sedan Telles kom tillbaka från covid-19. Inte bra nog, men bättre.


 • 0
 • Share


2020/12/26 12:14
Hur startar vi?

Att plocka ut Uniteds startelva idag är inte det lättaste. Vi har inte jättemycket tid innan den också kommer nu vid 12.30, så vi tar det kort. Så här tror jag Ole ställer upp laget.

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

McT – Fred

James – Bruno – Rashford

Martial

Den förväntade? Förmodligen inte. Men tjae, att De Gea startar ser jag som givet. Att Lindelöf går tillbaka in i mittförsvaret bredvid Maguire ser jag som lika självklart, och jag förutsätter att Wan-Bissaka är frisk igen och därmed tillbaka. Annars lär det bli Tuanzebe där igen. Till vänster tror jag på Shaw (med samma reservation som för AWB, om han är frisk) då jag tror att Solskjaer vill prioritera hans defensiva kunskaper framför Telles defensiva idag.

McT vet vi inte hur kry han är, men jag tror han spelar bredvid Fred. Jag hade föredragit Pogba, vars passningsfot skulle kunna göra stor skada för Leicester i vårt kontringsspel idag, men jag räknar med att Solskjaer vill ha två slitvargar för att slå ut Maddison och Tielemans. Bruno som tia är given, att Rashford startar är givet och jag tror att det blir till vänster, och så kan jag faktiskt se att Daniel James får komma in för sin pressförmåga och snabbhet i omställningar. Jag hade så klart föredragit såväl Greenwood som Cavani (Cavani då som anfallare) före James, men jag kan se hur Solskjaer tänker med James om han nu tar honom. Framåt tror jag på Martial tack vare snabbhet i omställningar även där, även om jag verkligen hade föredragit Cavani. Kan uruguayanen spela två matcher på tre dagar är ju dock frågan?

==

Hur annars kan det bli? Ja förutom de garderingar jag gjort ovan så skulle ju Solskjaer kunna välja antingen ett 5-3-2 eller 4-4-2 med diamant. 5-3-2 om han känner att Vardy, som gör typ hälften av Leicesters mål, behöver kontrolleras mer. Tre mittbackar mot en anfallare känns dock som overkill, men det skulle kunna vara ett sätt att få in Tuanzebe eller Bailly bredvid de något långsammare Lindelöf/Maguire.

4-4-2-diamanten är inte osannolik heller, för att kunna ha ett tydligt defensivt ankare på mittfältet att hantera Maddison, och dessutom ha kraft mot Tielemans samtidigt som man kan låta Bruno spela tia med Rashford och Martial framför sig. Då skulle man också kunna få in Pogba utan att offra McT eller Fred.

Lite för mycket tänk på defensiven? Ja, kanske. Men samtidigt, United har inte truppen för att dominera matcher mot alla lag, och när man idag möter ett Leicester som uppenbart varit sämre när de tvingas ta tag i matchen vore det direkt dumt att inte utnyttja den möjligheten, för att kunna arbeta med snabba omställningar själva.

 • 0
 • Share


2020/12/26 11:58
Annat roligt

Det finns annan rolig statstik, utöver hemma/borta, att ta del av inför dagen. I införrapporten som vi la ut igår poängterades bland annat att United vunnit åtta av de nio senaste matcherna mot Leicester (som upplagt för förlust idag med andra ord), att United gjort mål i 22 raka PL-matcher mot dem och att Leicester sedan återkomsten till PL spelat fem annandagsmatcher – och förlorat fyra av dessa.

Från Uniteds hemsida hämtar vi statstik för United på annandagen sedan Premier League startades. 26 matcher har United spelat på annandagen sedan dess (bara 1995 och 2009 spelade vi inte den här dagen), och av dessa 26 har United vunnit 21. Och då slutade dessutom de två första av dessa 26 matcher oavgjort, så United har vunnit 21 av de 24 senaste annandagsmatcherna. Ytterligare en statistik som gör att det är upplagt för United att förlora idag med andra ord, som vi eviga pessimister tolkar den här typen av statistik.

 • 0
 • Share


2020/12/26 11:41
Hemma/borta – Leicester

Leicesters hemma/borta då? Vi kan börja med att städa av deras bortafacit, som nästan är lika bra som Uniteds i ligan.

Man har sju bortamatcher spelade i Premier League, och man har vunnit sex av dem. WBA, Manchester City, Arsenal, Leeds, Sheffield United och Tottenham är lagen man slagit på bortaplan, där segrarna mot de tre ”Big six”-lagen naturligvis sticker ut och imponerar. Enda bortaförlusten kom mot Liverpool i november, då man förlorade klart med 3-0.

Bortaspelet i EL gav seger mot AEK Aten, oavgjort mot Braga och förlust mot Zorya Luhansk, medan man i det inhemska cupspelet ännu inte har haft några bortamatcher.

==

Men ja, det viktiga, Leicesters hemmaspel. Det imponerar inte, inte i ligan i alla fall.

Sju hemmamatcher har man spelat i ligan, mot i tur och ordning Burnley, West Ham, Aston Villa, Wolves, Fulham, Brighton och Everton – på pappret ett betydligt mer beskedligt spelschema än det man haft på bortaplan. Ändå har man bara mäktat med tre segrar (Burnley 4-2, Wolves 1-0 och Brighton 3-0), medan man förlorat de andra fyra (West Ham 0-3, Villa 0-1, Fulham 1-2 och Everton 0-2). Detta hemmaspel är givetvis problematiskt för Brendan Rogers och hans lag.

Det gick inte heller bättre i Ligacupen, där man lottades hemma mot Arsenal och fick stryk med 2-0. Europa League däremot, där tog man tre raka med sammanlagt 9-0 i målskillnad, men som ni såg ovan var det inte heller de lag man fruktar mest som de ställdes mot.

Vad drar vi för slutsatser av den här statistiken då? Tjae, att Leicester gillar att släppa ifrån sig initiativet och kontra mot större lag (eller i andra bortamatcher där man inte förväntas dominera) är ju ingen svår slutsats att dra. När man däremot själva förväntas vara spelförande, ja då sviktar man i ligan. Nu är ju första gången för säsongen som ett storlag kommer på besök till Filbert Way, så frågan är hur Rogers resonerar. Det finns ju ingen stor publik på plats att sätta press på Vardy och gänget att dominera, något som kan vara negativt för United idag, men det är ändå hemmamatch. Vågar man ställa sig lågt och försöka kontra, och kommer Solskjaer att tillåta det? Ty att locka upp Leicester högt och sedan använda spelare som Bruno och Rashford med flera kontra, det låter minst sagt lockande i mina öron…

 • 0
 • Share


2020/12/26 11:02
Hemma/borta – United

En sak vi måste titta på idag är säsongens hemma/borta-statistik, som inte bara är intressant ur Uniteds vinkel, utan även för hemmalaget.

Vi börjar med Uniteds bortastatistik, som är tämligen enkel sett till ligan. Sex matcher, sex segrar, mot i tur och ordning Brighton, Newcastle, Everton, Southampton, West Ham och Sheffield United. Man har gjort tre mål i samtliga matcher, förutom mot Newcastle då man tyckte det var roligt att göra fyra, men man snittar också på 1,5 insläppt mål per match då man i hälften av matcherna släppt in ett mål och i den andra hälften två. Vi vet också att United i samtliga dessa matcher släppt in matchens första mål för att sedan vända på steken, något som idag skulle kunna bli än svårare då man vid ett första insläppt mål skulle få ställas mot ett duktigt Leicesterförsvar som kan sätta upp Jamie Vardy i kontringar. Men summa summarum, sett till ligan är Uniteds bortaspel resultatmässigt av högsta kvalitet.

Om vi lite kort ser även till cupspelet så har United haft ytterligare sex bortamatcher den här säsongen. Samtliga tre ligacupmatcher har spelats borta, och där har United i tur och ordning slagit ut Luton, Brighton och Everton. 3-0 i de två första matcherna, och som bekant 2-0 mot Everton nu för tre dagar sedan. Anfallslustan har med andra ord varit tämligen intakt även här, dessutom kombinerat med en fungerande defensiv.

Plumpen kommer dock i Champions League, som man visserligen inledde med en mycket fint bortaskalp mot PSG där man vann med 2-1. Sen kom dock ett av säsongens bottennapp, när man åkte till Istanbul och fick stryk med 2-1, och den avslutande gruppspelsmatchen mot Leipzig vill vi alla glömma, då resultatet 2-3 är smickrande sett till spelet.

Men sammanlagt alltså tolv bortamatcher under hösten, med tio segrar och två förluster som facit. Verkligen något att ta med sig.

==

United hemma kanske någon undrar, även om det är bortamatch vi har idag. Vi kan ta den kort.

Tio bortamatcher har laget spelat, med fyra segrar, två oavgjorda och fyra förluster som facit. Ett facit som är oerhört långt ifrån godkänt.

Nedbrutet i detalj så ser vi att United har sju ligamatcher på Old Trafford än så länge under 2020/21, och blott två har slutat med seger. Nu senast den imponerande 6-2-seger mot Leeds, och även när WBA kom på besök i november vann United, då med 1-0. Två matcher har också slutat oavgjort, närmare bestämt mötena med Manchester City och Chelsea som båda blev mållösa. De tre förlusterna kom i den första matchen mot Palace (1-3), den andra hemmamatchen mot Spurs (1-6) samt den fjärde hemmamatchen mot Arsenal (0-1). Om vi skall hitta något positivt så är det att man på de tre senaste hemmamatcherna vunnit två och spelat en oavgjord, så trenden är på uppåtgående.

I det inhemska cupspelet har inga hemmamatcher spelats, men naturligtvis tre i Champions League. En urladdning i slutet mot Leipzig gav 5-0 där, returmötet mot Istanbul vanns tämligen enkelt med 4-1 innan PSG kom på besök och tog revansch, och United förlorade med 3-1.

Men som sagt, bortafacitet är det viktiga idag.

 • 0
 • Share


2020/12/26 10:42
Tidiga lagnyheter

Tyvärr blir denna kort, då vi inte har någon trupp som checkat in på hotellet igår att rapportera om, och inte heller finns något från presskonferensen om eventuella återkomster från skador. Så tjae, vi räknar med att truppen som var tillgänglig sist är det nu med, sen får vi avvakta och spelare som Aaron Wan-Bissaka, Luke Shaw och Scott McTominay kan komma till spel.

 • 0
 • Share


2020/12/26 09:51
Tvåa eller åtta

Ole Gunnar Solskjaer har vid ett par presskonferenser upprepat att varje match nu i december är som en cupfinal för Manchester United, och i dagens match är den poängen extremt lätt att förstå.

När United inleder annandagsomgången, den femtonde omgången för säsongen, klockan 13.30 gör man det som trea i ligan, en poäng från andraplatsen med en match mindre spelad än tvåan som som bekant är laget vi möter. När ligans alla 20 lag har spelat klart den femtonde omgången imorgon, ja då kan United ligga tvåa och fortsatt ha hyfsad kontakt med serieledande Liverpool (som jag räknar med enkelt slår West Bromwich imorgon), men man kan också ligga åtta om United istället förlorar och alla andra resultat går emot klubben. Visst, då har man fortfarande en match mindre spelad än flera av lagen som passerar, men det är ändå en enorm skillnad.

Så ja, cupfinal är verkligen inte ett fel ord att använda idag. Jag har vid någon tidigare matchdagsblogg beklagat mig över att vi så ofta använder uttryck som ”detta är ett kritiskt läge av säsongen” (beklagandet var lika mycket riktat mot mig själv som någon annan), men kan vi påstå något annat när skillnaden i vilken position United ligger på efter omgången kan vara så stor som sju placeringar?

För om United lyckas bända med sig tre poäng och faktiskt ta över andraplatsen idag, nog fasen kommer det självförtroende som finns på Carrington växa än mer, medan en förlust skulle kunna sänka det tämligen rejält. Och självförtroende inom fotboll är, som alla som någonsin spelat fotboll vet, oerhört viktigt. Ett helt okej lag som genuint tror att de kan slå alla andra har en väsentligt mycket större chans att faktiskt göra det jämfört med ett något bättre lag som inte tror det, och den vetskapen gör att jag hoppas att Ole Gunnar Solskjaer verkligen kan krama ut det bästa ur sina spelare idag, så att deras illusion om att de faktiskt är riktigt bra lever vidare ett tag till. Kanske kan den till och med leva vidare så länge att de faktiskt blir ett riktigt bra lag?

==

Om tre och en halv timme är det avspark, nu börjar vi uppladdningen på riktigt.

 • 0
 • Share