Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Edinson Cavani avstängd

Manchester United v Chelsea - Premier League

FA och dess oberoende disciplinnämnd (engelska: Regulatory Commission) har på nyårsaftonen bekräftat att Edinson Cavanis stängs av i tre matcher samt döms att böta 100.000 pund, efter att på sin Instagram ha använt ett ord som FA bedömer som rasistiskt oavsett i vilken kontext det används.

Avstängningen innebär att Cavani missar morgondagens match mot Aston Villa, FA-cupmötet mot Watford samt ligacupsemfinalen mot Manchester City.

Bakgrunden är enkel. Cavani hade kommit in och lett Uniteds vändning från 0-2 till 3-2 mot Southampton, och tog efter matchen till Instagram. En, som United skriver i sitt svar gällande avstängningen, nära vän gratulerade Cavani, som svarade med ett ”gracias negrito”, och det är alltså ordet negrito här som gör att FA nu väljer att stänga av samt bötfälla honom.

Att ordet inte är använt på ett nedsättande eller kränkande sätt spelar ingen roll i frågan om hans skuld enligt FA, det skall dock noteras att FA:s normala minimistraff för rasistiska eller diskriminerande yttringar är sex matcher. Vid förmildrande omständigheter kan straffet dock sänkas till tre matcher, vilket alltså gjorts i det här fallet.

United var medvetna om att domen skulle komma och kom med ett uttalande bara minuter efter att den offentliggjordes. I Uniteds uttalande noteras återigen att Cavani var omedveten om att ordet kunde misstolkas och att han bad om ursäkt. Av respekt och solidaritet för kampen mot rasism valde han också att inte bestrida anmälan.

United skriver vidare att man noterar att kontext och intention är nyckelfaktorer, att tre matcher var det lägsta möjliga straffet samt att man i det längre skriftliga uttalande som skall komma från den dömande disciplinnämnden förväntar sig att det tydliggörs att Cavani inte är rasist eller att det fanns någon rasistisk intention i vad han skrev.