Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Aston Villa 2-1

Manchester United v Aston Villa - Premier League

Manchester United fortsätter vinna fotbollsmatcher. Slutresultatet idag skrevs till 2-1, efter ledningsmål av Anthony Martial, kvittering av Bertrand Traoré och ett segermål av Bruno Fernandes från straffpunkten.

Allt som allt så var det en riktigt fin fotbollsmatch vi fick bevittna. Två lag med bra tempo och en vilja att spela anfallsfotboll, som ägde olika delar av matchen. United inledde bäst, Villa tilläts ta över en stund in i den första, United tog tillbaka det och sen var det i princip det motsatta i den andra halvleken. Grovt sett, givetvis.

Något som skall sägas är att United efter att man gjort 2-1 borde ha punkterat matchen, men tyvärr ville sig bollen inte in trots ett flertal bra chanser att göra det. Istället blev det nervöst på slutet, där Eric Bailly blev den stora hjälten med en helt enorm block bara sekunder innan matchen var slut.

Manchester United v Aston Villa - Premier League
Eric Bailly var tämligen nöjd efter matchen.

Något som jag vill ta en snabb funderare kring är Ole Gunnar Solskjaers val att byta ut Bruno Fernandes med tre minuter plus stopptid kvar. Att han tog in Daniel James är inte det jag vill prata om, även om jag hellre hade sett Donny van de Beek in, utan jag vill resonera lite kring det faktum att han tog ut Fernandes. Som läget i matchen var då kändes en kvittering inte alls omöjlig, och att då välja att ut vårt normalt sett bästa vapen att göra ett segermål kändes märkligt, för att inget säga direkt fel.

Men… United är väldigt beroende av Fernandes. Detta vet spelarna, de lever inte så mycket i en bubbla att de inte läser vad som skrivs eller har koll på ”opinionen”. Att då byta ut Fernandes med några minuter kvar kan vara Solskjaers sätt att säga till de andra att ”jag litar på att ni löser detta”, och när nu också blev ett positivt utfall (vi vann ju) så kan det ge en liten höjning av de andra spelarnas självförtroende. Så klart har vi ingen aning om det fanns en sådan tanke hos Solskjaer, kanske tyckte han helt enkelt att Fernandes ut var det bästa valet.

Men oavsett kan det ge ett litet lyft, ibland är det små saker som gör skillnad, och att United utan Fernandes höll undan, och att fokus idag kan hamna på Bailly som poängräddare – det tror jag inte alls är dåligt.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 8

Kan inte lastas för målet, och gör ett flertal fina räddningar. Ingen ”stå på huvudet”-räddning som gör att ett ännu högre betyg borde bli aktuellt bara för det, men han tar allt han ska och verkar lugn.

Aaron Wan-Bissaka: 6

En assist. Spelar i princip 1-1 med sig själv, något överdrivet. Slog ett mycket bra inlägg till Martials 1-0, men vid 1-1 försökte han av någon anledning blockera en frispark på halvdistans när han istället bara skulle kutat hem till sin position. Nej, målet är inte bara hans fel, det finns flera försvarare kvar i mitten som skall kunna göra det bättre, men det är hans agerande som blir symbolen för kvitteringen. I övrigt var han ganska som vanligt, alltså bra defensivt men dålig offensivt. Sammanlagt landar vi ändå på godkänt.

Eric Bailly: 8

Varnad. Bara för den sista blocken på stopptid är jag sugen på att höja honom ytterligare ett eller två betygssteg, och sett till videon nedan håller nog hans lagkamrater med. Men han vann samtidigt bara två av fem nickdueller och Villa kom till ett antal lite för bra chanser allt som allt, så vi håller oss ändå lite tråkiga och nyktra i betygssättningen. Men helt ärligt, just nu kan Lindelöf med fördel fokusera på att fixa sin rygg, så han är helt frisk till den dag Bailly går sönder igen.

Harry Maguire: 7

Varnad. Onödig varning tidigt i den andra halvleken, vilket begränsar honom. Men, allt som allt löser han ändå det mesta bra, även om han överglänstes av Bailly idag.

Luke Shaw: 7

Varnad. Luke Shaw 2020/21 är en riktigt bra vänsterback, så är det faktiskt. Defensivt stabil rakt igenom, offensivt finns det fortfarande mer att hämta, särskilt vad gäller slutprodukten, men han kommer hela tiden med fram och finns som alternativ. Alex Telles får kämpa.

Scott McTominay: 5

Utbytt 65. Kom aldrig in i det, och blev rättmätigt utbytt först.

Fred: 7

Utbytt 90+4. Fenomenal första halvlek, men mattades lite för mycket för min smak i den andra. Blev ett par bolltapp som kunde staffat sig rejält, och han tappade i intensitet. Är nära åttan, men jag nöjer mig ändå med sjuan (av princip sätter jag inga halvbetyg, till skillnad från de flesta andra här på Muss).

Marcus Rashford: 6

Måste lära sig att värdera bättre, då han idag hade ett antal dåliga beslut. Klarar sig dock med godkänt då han aldrig slutar försöka.

Bruno Fernandes: 7

1 mål. Utbytt 87. Det är inte ofta det händer, men idag blev Bruno Fernandes faktiskt överglänst av spelaren härunder. Men Bruno gör ändå det avgörande målet, och har aktion på aktion som är väldigt bra. Sammantaget stannar vi dock på sjuan.

Paul Pogba: 8

Fick spela i en förhållandevis fri vänsterposition, och att vi tagit oss in på hans femte säsong i klubben innan han faktiskt på riktigt fick spela där är ju oerhört märkligt. Men just nu känns det verkligen som att det är Rashford till höger och Pogba till vänster som är Uniteds bästa val. Borde fått en straff då Mings överföll honom med armbågen i första halvlek, men fick istället straffen när den behövdes som bäst, just efter Villas kvittering. Opetbar när han spelar så här.

Anthony Martial: 7

Ett mål. Gör inte sin bästa insats i karriären, men får ändå betyget bra. Varför? För att han gör precis det som är en central anfallares jobb, nämligen stoppar in lämplig kroppsdel på inspel trots att det kan göra ont. Han måste börja göra det oftare, men idag räckte det med en gång för att han skulle göra matchens första mål. Och det, det var viktigt och riktigt bra gjort.

Nemanja Matic: 5

Inbytt 65. Varnad. Måhända något bättre än McTominay, men stabiliserade inte på det sätt som han borde.

Daniel James: n/a

Inbytt 87. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Axel Tuanzebe: na/

Inbytt 90+4. Spelade för kort tid för att betygsättas.