Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Domen mot Edinson Cavani: Uruguays fotbollsförbund och spelarfack på krigsstigen

Uruguay v Portugal: Round of 16 - 2018 FIFA World Cup Russia

Manchester Uniteds anfallare Edinson Cavani stängdes förra veckan av i tre matcher av det engelska fotbollsförbundet FA. Orsaken var en tweet som enligt FA var att betrakta som rasistisk. På måndagen gav det uruguayanska spelarfacket sin syn på domen. Att säga att man inte är överens med FA är att uttrycka det milt.

Ja, ni börjar kunna storyn vid det här laget. Manchester Uniteds anfallare Edinson Cavani tackade för en gratulation han fått på Instagram efter Manchester Uniteds seger mot Southampton. Han gjorde det med orden ’gracias negrito’, något han inte borde ha gjort enligt FA. Det engelska förbundet förkunnade på nyårsafton domen mot Cavani, en dom som innebar avstängning i tre matcher och böter på 100 000 pund. Cavani själv meddelade kort därefter att han inte överklagar domen men att han inte heller ser sig som skyldig till det FA anklagar honom för.

Några som inte heller ser Cavani som skyldig är spelarfacket i hemlandet Uruguay. I ett uttalande, som bland annat delats vidare av Diego Godin och Luis Suarez, går man till hårt angrepp mot domen i allmänhet och FA i synnerhet. Ord som ”ignorant” och ”rasistiskt” används för att beskriva FA:s agerande i ärendet och man åberopar även ett överklagande av domen.

”Vi fördömer det engelska fotbollsförbundets godtycklighet. Istället för att fördöma rasism har FA själva begått en diskriminerande handling mot det uruguayanska folkets kultur och livsstil. Edinson Cavani har aldrig gjort något som kan betraktas som rasistiskt. Han använde bara ett vanligt uttryck i Latinamerika för att uttrycka kärlek till en vän.”

”Vi är alla emot all form av diskriminering, men genom sin dom uttryckte FA nu okunnighet och förakt vad gäller mångkulturen i världen.”

Även det uruguayanska fotbollsförbundet kom senare under måndagen med ett uttalande där man uppmanar den engelska motsvarigheten att se över domen då ”man missat att den kulturella kontexten i beaktande” kring det Cavani skrev. Man hänvisar också till att FA saknar kunskap då det gäller lingvistik och kultur.