Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester City

Manchester United v Manchester City - Premier League

Efter en fin period i ligan ska nu Manchester United testa lyckan i ligacupen mot rivalen i stan. Man är framme i semifinal i turneringen och förhoppningsvis har Ole Gunnar Solskjaer och hans mannar tagit lärdom från fjolårets cupspel, där man åkte ur i inte mindre än tre semifinaler. 

Manchester United

United har sannerligen varvat igång och kommer med en rad fina resultat i ryggen till morgondagens match. Faktum är att man inte har förlorat sedan uttåget ur Champions League mot RB Leipzig, vilket är sju matcher sedan.

Såväl form som lagsammanhållning är till synes god, men vi ska också ha i åtanke att man på sistone har tagit segrar där man fått kämpa med näbbar och klor. Mot Wolverhampton avgjorde Marcus Rashford med ett mål på tilläggstid och senast i 2-1-segern mot Aston Villa var gästerna inte alls ofarliga.

Morgondagen blir därför, som alltid när Manchester City står för motståndet, ett test för de rödklädda. Gissningsvis lär det bli rotation på en och annan position, vilket nästan måste till med tanke på det tajta matchandet som väntar i januari.

I kvartsfinalen mot Everton ställde Solskjaer ut lite av en mix, med bland annat Dean Henderson mellan stolparna, Axel Tuanzebe till höger i backlinjen, samt Donny van de Beek och Mason Greenwood på varsin kant.

Spelade från start gjorde även Edinson Cavani, som dessutom slog till med det förlösande 1-0-målet i slutskedet. Han kommer inte till spel imorgon på grund av avstängning från FA (om det kan ni läsa här).

Så, rotation var det. För, eftersom januari är en typisk cupmånad har det engelska fotbollförbundet på sedvanligt vis lagt in FA-cupspel till helgen, där United tar emot Watford. Därefter väntar Burnley på tisdag. Ni förstår, inte ett alldeles enkelt pussel.

Solskjaer lär ändå vilja ställa ut ett så slagkraftigt på banan som möjligt, med tanke på motståndet. Desto mer rotation lär det istället bli mot Watford. Däremot tror jag på någon liten överraskning framåt i plan…

På dagens presskonferens meddelade vår norske manager att den enda som egentligen saknas är nyss nämnde Cavani. Han tog även upp Phil Jones och konstaterade att: ”[He] has been very out for a long time.” Om det inte var något nytt, så lät det i alla fall lite småroligt.

Att förvänta sig en matchbild där gästerna vill vara bollförande och hemmalaget satsa på omställningar är kanske ingen vild gissning. Det har varit en bra medicin mot City tidigare. Nu känns det dock som att det är andra förutsättningar (tajt spelschema, Covid-19, tomma arenor osv.) och att försöka resonera sig fram till startelvor i text känns för tillfället ganska menlöst.

Det kan lika gärna bli ett ställningskrig där inget av lagen vågar gå för det, precis som senast i ligan. Skulle så bli fallet, och resultattavlan visar oavgjort vid full tid, är det värt att poängtera att matchen går till förlängning. Obetänksamt? Kanske det. Kompromissen är hursomhelst att lagen har rätt till fem byten, istället för tre. Lite på samma ämne kan vi även tillägga att VAR kommer finnas tillgängligt i ligacupen under semifinalerna och finalen.

Möjlig startelva:

Manchester City

Om United redan har varvat upp i ligaspelet, så har möjligen City börjat göra det nu. Då man har tappat poäng har det oftast varit i matcher där man på förhand ”borde” ha vunnit. Till exempel mot lag som West Bromwich, West Ham, och Leeds.

Nu har man hursomhelst fyra raka segrar i ryggen, däribland ligacupkvarten mot Arsenal som slutade med en 4-1-viktoria nere i London. I den matchen luftade Pep Guardiola en rad spelare, såsom Ederson, Kyle Walker, och Raheem Sterling. Inte ens med i truppen den gången var Kevin de Bruyne.

Annat lär det bli imorgon kväll när de ljusblå kommer till Old Trafford. City spelade så sent som i söndags kväll borta mot Chelsea och vann komfortabelt med 3-1. Men viktigt att ha i åtanke under den här perioden är att United spelade redan i fredags, vilket innebär två dagars längre vila för Solskjaers manskap.

När Chelsea står för motståndet och man behöver haka på i toppen av ligan, då är det givetvis fullt rimligt att Pep satsar ganska hårt. Frågan är hur högt han värderar morgondagens match och turnering. I och med att det är United som står på andra sidan ligger det såklart en hel del prestige i potten, vilket troligtvis är ett tyngre argument än att man vann turneringen föregående säsong.

Hur ser då läget ut hos våra grannar? Det har kanske inte gått under radarn att City har drabbats av flera Covid-19-fall på sistone, vilket bland annat ledde till att ligamötet med Everton, som skulle spelats den 28/12, sköts upp. I mål har Zack Steffen fått kliva in för Ederson, och kan eventuellt göra så även imorgon. Både Ederson och Ferran Torres sägs självisolera sig för tillfället.

Kyle Walker, Gabriel Jesus, och Eric Garcia är dessutom några av spelarna som haft Covid-19 och kan komma att missa morgondagens match. Lägg där till att på skadelistan också finns Aymeric Laporte och Nathan Aké.

Backlinjen är alltså utsatt i bortalaget, men samtidigt verkar det till slut som att Pep har fått ordning på försvaret efter att ha spenderat ett X antal miljarder i det bakre ledet. I somras värvade man till exempel in Ruben Dias från Benfica, vilket får ses som en lyckoträff. Återstår att se om han har vad som krävs för att stoppa, bland annat, landsmannen Fernandes imorgon kväll.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var i omgång 12 av Premier League och även då var Old Trafford skådeplats. Den gången var rivalmötet en enda lång gäspning och resultatet skrevs till 0-0. Mötet dessförinnan var desto roligare, då vann United, återigen på Old Trafford, med 2-0 i ligan. Den matchen utspelade sig i mars förra året och var den sista innan fotbollen sattes på paus då coronaviruset bröt ut på allvar.

Visste ni att…

 • Om United vinner morgondagens match får man möta antingen Brentford eller Tottenham i ligacupfinal?
 • Lagen möttes i ligacupsemifinal även förra säsongen? Då förlorade United dubbelmötet med sammanlagt 3-2.

Matchinformation

Manchester United
Manchester City
Turnering: EFL Cup, semifinal
Tid: Onsdagen den 6 januari 2021, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Martin Atkinson
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Cavani (avstängd, andra matchen av tre)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Lindelöf (rygg)
FORM
V17/12Sheffield UBPL3-2
V20/12LeedsHPL6-2
V23/12EvertonBLC2-0
O26/12LeicesterBPL2-2
V29/12WolvesHPL1-0
V1/1Aston VillaHPL2-1

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Ederson (covid-19, inget datum)
 • Garcia (covid-19, inget datum)
 • Jesus (covid-19, inget datum)
 • Torres (covid-19, inget datum)
 • Walker (covid-19, inget datum)
Tveksamma:

 • Aké (skada)
 • Laporte (hamstring)
FORM
O12/12Man UnitedBPL0-0
O15/12West BromHPL1-1
V19/12SouthamptonBPL1-0
V22/12ArsenalBLC4-1
V26/12NewcastleHPL2-0
V3/1ChelseaBPL3-1

United mot Man City

Totalt:18376-53-54263-249
Hemma:9242-28-22148-115
Ligacupen:94-1-411-14
SENASTE MÖTENA
F2020-01-07HLC1-3
V2020-01-29BLC1-0
V2020-03-08HPL2-0
O2020-12-12HPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
F2019-04-24HPL0-2
F2020-01-07HLC1-3
V2020-03-08HPL2-0
O2020-12-12HPL0-0