Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens; Fotbollen kör vidare; Regeländringar i cuperna

Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

Imorgon är det match igen. Manchester United tar emot den ljusblå grannen i ligacupens semifinal på Old Trafford. Matchen spelas parallellt med att en ny nedstängning av det engelska samhället påbörjas och det är, förstås, en hel del coronarelaterade nyheter i dagens nyhetssvep. På pluskontot? Uniteds trupp är frisk, så när som på en spelare. 

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer höll, som traditionen bjuder, presskonferens inför onsdagens ligacupmöte med Manchester City. Något banbrytande eller häpnadsväckande levererades inte i nyhetsväg (om man inte ser det att Phil Jones är Uniteds enda skadade spelare just nu som sådant), men här följer en kortare sammanfattning av vad managern yttrade.

  • Manchester United har gjort mycket bra sedan augusti och utvecklat spelet. En semifinal i ligacupen är ett steg närmare en final och en titel.
  • Följande match är alltid den viktigaste matchen, men en semifinal är alltid en semifinal och det ger också möjligheten att vinna en pokal. Fotboll handlar om att vinna titlar då det i sin tur leder till en ökad hunger för mer.
  • United är i bra form och det finns inga ursäkter inför onsdagen.
  • Phil Jones är den enda skadade spelaren i a-laget just nu och den enda förutom Edinson Cavani som inte är uttagningsbar imorgon. Solskjaer valde att inte diskutera Jones men konstaterade att man saknar Cavani.
  • Solskjaer ser sig själv och klubben som priviligierade som får fortsätta med sitt ”arbete” under nedstängningen i England. Läget är tufft för alla och det gäller att hålla sig till de protokoll som getts. United gör sitt bästa för att kunna fortsätta säsongen.
  • Darren Fletcher har, precis som Solskjaer sade igår, Uniteds DNA i sig och när en plats öppnades efter Mark Dempseys flytt till akademin och Fletcher fyller den bra. Viktigt att få in tidigare spelare som sett ”annat”.

Fotbollen fortsätter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillkännagav under måndagskvällen att man från och med tisdag går in för en ny nedstängning. Det betyder i korta ordalag att skolor stängs, att folk ska arbeta hemifrån och att man enbart tillåts röra sig utanför det egna hemmet för att göra nödvändiga uppköp eller för att motionera. Undantag finns dock, och ett av dem är det professionella idrottsutövandet. Fotbollen och rugbyn tillåts fortsätta enligt tidigare modell där matcherna avgörs inför tomma läktare.

Matcher och träningar för klubbar som icke är elitklubbar avbryts, vilket får konsekvenser bland annat för damernas FA-cup. Den andra omgången av turneringen skulle ha spelats inkommande söndag, men då denna innefattar lag utanför det professionella seriesystemet skjuts matcherna upp. Undantaget är, av någon anledning, Liverpool Feds möte med Huddersfield. Manchester United går in i FA-cupen från och med den fjärde omgången.

Regeländringar i ligacupen…

Imorgon spelar, som sagt, Manchester United ligacupsemifinal hemma mot Manchester City. Då har Ole Gunnar Solskjaer möjlighet att rotera i elvan inför vad som tenderar att bli en mördande januarimånad. Lite hjälp på traven blir det dessutom i form av fem byten. EFL meddelade under måndagen att man tillåter fem byten i så väl semifinal som final i årets ligacup. Bytena ska dock genomföras vid tre tillfällen (halvtid, full tid och i pausen på förlängningen exkluderat) under matchen. Skulle matchen gå till förlängning får lagen genomföra ett extra byte, men det förutsätter att man inte gjort alla fem tidigare.

…och i FA-cupen

Även i FA-cupen blir det ändringar. Från och med den tredje omgången, som går av stapeln i helgen, kommer lagen att få ta ut nio bytesspelare till skillnad från tidigare sju. I samma meddelande från FA kom även nyheten om att man skulle tillåta lagen att göra upp till två byten på grund av hjärnskakningar eller misstänkta sådana. Detta stämmer dock inte om vi tror Martyn Ziegler på The Times. Ziegler menar att ändringen inte hunnit godkännas av det internationella regelorganet FIAB och att FA får vänta till slutet av januari innan regeländringen kan träda i kraft.

Ziegler nämner också att FA i ett brev till klubbarna meddelat att matcherna i FA-cupen ska spelas om lagen kan ställa upp med minst 14 friska spelare. Trupperna testas 72 timmar före match och skulle ett lag inte komma till spel avgörs utgången av FA. Det mest sannolika då är att segern tilldelas motståndarna.

Intet nytt från Sydamerika

Sillygurun Fabrizio Romano håller så sakta på att kicka igång sin högsäsong. För Manchester Uniteds del har det mesta kretsat kring Moises Caicedo. Romano skrev under måndagskvällen att inget direkt nytt framkommit utan att diskussioner fortsatt pågår. Huruvida det kan bli problem med Caicedos arbetstillstånd förefaller vara en aning oklart, men Romano nämner det i förbifarten.

En spelare som kan vara på väg i motsatt riktning, det vill säga över Atlanten, är Marcos Rojo. Romano menar att argentinaren kan lämna klubben om ett seriöst bud kommer in men att varken Boca Juniors eller någon annan klubb hört av sig. Ännu.

Ny utmärkelse till Rashford

Priserna och utmärkelserna fortsätter regna över Manchester Uniteds anfallare Marcus Rashford. Igår meddelade The Guardian att Rashford utsetts till årets spelare av tidningen. Utmärkelsen ges till en spelare som gjort något extraordinärt under året, som hjälpt andra eller föregått med exempel. Alla de kriterierna får väl sägas funka på Marcus Rashford år 2020.

Dammatch tidigarelagd

På söndag möter Manchester Uniteds damer Everton. Igår meddelades att matchen tidigareläggs en timme. Ny avsparkstid är nu 13.00 svensk tid.

Månadens mål

Edinson Cavanis mål mot Everton har blivit utsett till Manchester Uniteds snyggaste under december månad.