Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Manchester City (Viktigt? Ja, oerhört)

Manchester United v Manchester City - Premier League

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds ligacupsemifinal mot Manchester City. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/01/06 22:44

Manchester United – Manchester City 0-2 (0-0)

EFL Cup, semifinal • 2021-01-06. 20.45 • Old Trafford, Manchester • domare: Martin Atkinson

0-1 (50) Stones

0-2 (83) Fernandinho

 

Manchester United

Henderson; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; McTominay (Greenwood 75), Fred (Van de Beek 87); Rashford, Fernandes, Pogba; Martial

Avbytare: De Gea, Bailly, Tuanzebe, Telles, Matic, Mata, James

Manchester City

Steffen; Cancelo, Dias, Stones, Zinchenko; Fernandinho, Gündogan; Mahrez (Rodrigo 79), De Bruyne, Foden; Sterling

Avbytare: Trafford, Walker, Jesus, Agüero, Mendy, Nmecha, Harwood-Bellis, Mbete

Updated: 2021/01/06 22:44
 • 0
 • Share


2021/01/06 22:44
Tack för idag

Snackisar och betyg är på väg. Matchdagsbloggen tackar därför för sig idag.

 • 0
 • Share

Matchen är över, och det blir ingen final i Ligacupen den här säsongen heller. Två fasta situationer fäller United, som inte heller skapar tillräckligt framåt för att förtjäna ens ett mål, och när motståndarna då gör två räcker det inte.

En rättvis Cityseger, det måste vi tillstå.

 • 0
 • Share

Tre minuter får Donny van de Beek när han ersätter Fred. Grattis Donny.

 • 0
 • Share

83:e minuten, och City punkterar med all sannolikhet matchen efter ett volleyskott av Fernandinho.

 • 0
 • Share


2021/01/06 22:18
Byte ett

Mason Greenwood in, Scott McTominay ut. Pogba går ner på det centrala mittfältet, Rashford över till sin vänsterkant och Greenwood tar högerkanten.

 • 0
 • Share


2021/01/06 22:16
Greenwood på gång

Fortfarande 1-0 när vi nu spelat 73 minuter. Mason Greenwood är på väg in.

 • 0
 • Share


2021/01/06 21:54
1-0 City

Fem minuter in i halvleken tar City ledningen.

 • 0
 • Share


2021/01/06 21:46
Andra halvlek

Då är spelarna ute på plan igen för den andra halvleken. Nu skall det, såvida det inte bli förlängning, avgöras.

Kom igen nu United!

 • 0
 • Share


2021/01/06 21:33
Halvtid

45 minuter är spelat, tre mål har gjorts men samtliga korrekt avblåsta för offside. Första 20 spelades i ett infernaliskt tempo, sen var det som att båda lagen kände att det gick lite för fort, och tempot mattades något. City så klart med mest boll, men United är verkligen inte ofarliga. Bruno Fernandes måste dock komma in i det, och Marcus Rashford måste sluta springa offside.

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:59
Tretton spelat

Och nu har Bruno Fernandes tvingat Steffen i Citymålet till en kalasräddning, och Kevin De Bruyne har å sin sida haft en klockren stolpträff. Dessa minuter alltså, högsta kvalitet på det offensiva spelet.

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:51
Två bortdömda mål

Första fem minuterna har båda lagen gjort varsitt mål som korrekt blivit bortdömt för offside. Pigg start.

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:46
Då kör vi

Den tysta minuten för Colin Bell har respekterats, spelare har tagit ett snabbt knä, och domaren har nu blåst igång.

Kom igen nu United!

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:44
Sändningen igång

Sent omsider, åtminstone på min tv, är nu sändningen på V Sport Premium igång.

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:16
VAR och förlängning

Något som kan vara bra att veta inför kvällen är att VAR kommer användas, till skillnad från tidigare under turneringen. Dessutom kan det bli förlängning, detta förutsätter föga oväntat att matchen slutar oavgjort efter 90 minuter.

 • 0
 • Share


2021/01/06 20:04
Tankar om elvan

Jahapp, då har vi elvan, och till nio elftedelar blev det den jag ville, och de två som inte blev har jag noll och inga problem med. Om vi utgår från samma system så startar United så här.

Henderson

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

McT – Fred

Rashford – Bruno – Pogba

Martial

I och med vilka som startar så skall vi ju också flagga för att det kan bli en 4-4-2-diamant, av den här typen, men det ser jag som osannolikt.

Henderson

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

McT

Pogba – Fred

Bruno

Rashford – Martial

Så vi utgår alltså från att det blir 4-2-3-1, som för det mesta. Och om vi tar det bakifrån så är det egentligen inga konstigheter att Henderson startar. Jag har många gånger sagt att jag föredrar honom, även om Solskjaer verkar tycka att De Gea är något bättre. Men ja, att vi får Henderson ser jag som positivt.

Backlinjen är ju den vi varit van vid fram tills för ett par veckor sedan. Wan-Bissaka kan förhoppningsvis börja hitta formen, Shaw får gärna fortsätta vara mr Reliable, Maguire är Maguire och idag blev det välförtjänt vila för Eric Bailly och comeback efter skada för Lindelöf. Jag räknar med detta med att United kommer stå lågt, när vi nu saknar Baillys snabbhet. Det kan faktiskt tala för diamantsystemet, med kontringar från Bruno, Martial och Rashford som primärt vapen. Jag tror det som sagt inte, men kanske kanske ändå.

Mittfältet är gjutet, med stabila Fred, en McTominay som det kommer glöda om och världens bästa nummer 10 i form av Bruno. Om Pogba fortsätter vara lika briljant som sist ute till vänster, Rashford fortsätter att inte veta vad orden ge upp betyder och Martial igen vågar sticka in huvud och fötter där det kan göra lite ont, ja då ser detta riktigt roligt ut faktiskt.

Och ja, om det inte funkar, då finns hungriga spelare som Van de Beek och Greenwood på bänken.

==

City då, lite kort om de onda. Igen startar de utan forward, då världens dyraste tränare inte verkar lite på Gabriel Jesus, och Sergio Agüero är inte frisk nog för 90 minuter.

Detta ttill trots så är det en riktigt stark elva bortalaget kommer med, med ett starkt och stabilt mittbackspar, ett ännu starkare innermittfältspar och där fram då bland att De Bruyne och Sterling. Fullt fokus kommer krävas.

 • 0
 • Share


2021/01/06 19:49
Till slut

Så ja, nu kom den. Så här ställer världens dyraste tränare upp sitt lag.

Bild

 • 0
 • Share


2021/01/06 19:48
Väntar på City…

För 40 minuter sedan twittrade Citys konto att startelvan skulle komma snart, nu kan de inte ens hålla den vanliga tiden. Klåpare.

 • 0
 • Share


2021/01/06 19:46
Dagens elva

Då här dagens elva kommit. Två ändringar mot sist, då Dean Henderson och Victor Lindelöf ersätter David de Gea och Eric Bailly.

 • 0
 • Share


2021/01/06 19:40
Henderson och Lindelöf från start

Detta enligt Rob Dawson.


Updated: 2021/01/06 19:45
 • 0
 • Share


2021/01/06 19:26
Elvor snart

Normal sett kommer elvorna en timme före avspark, vad gäller ligan i alla fall. Nu kan de eventuellt komma lite tidigare, men än så länge har jag inte sett någon trovärdig läckt elva, så vi får nog avvänta de officiella.


Updated: 2021/01/06 19:41
 • 0
 • Share


2021/01/06 18:36
Viktigare än..?

Jag vill utveckla mitt första inlägg lite. Ligacupen bör normalt sett vara den lägst prioriterade turneringen för United, av de (oftast) fyra vi är med i.

För mig är det självklart att ligan varje år är den viktigaste. Utan ligan är man ingenting. Visst, hamnar man i en position att man vunnit ligan fem år i rad, ja då kan Champions League kanske kliva upp som etta. Eller om man tagit sig till CL-kvartsfinal, och ligger typ trea i ligan med 10-12 poäng upp till serieledarna, då skall man självklart satsa krutet på CL. Men som grund är PL etta, CL tvåa. För mig.

Trea kommer så klart FA-cupen, och sist som sagt Ligacupen. Jag räknar så klart inte matcher som Community Shield, supercup och så vidare. De är glorifierade träningsmatcher.

När Europa League är vår turnering i Europa då? Ja då går FA-cupen om som den näst viktigaste, och faktum är att jag håller Ligacupen över EL. För mig är anledningen till detta enkel; Europa League är inte en turnering för Manchester United. Vi har vunnit den en gång, det räcker, jag bryr mig inte om ifall vi vinner den igen. För mig skall reserv- och U23-spelare få spela den turneringen, och om de råkar ta United fram till en kvartsfinal, ja då kan man börja fundera på att ta in de bästa. Jag anar dock att jag är ganska ensam om denna tämligen radikala åsikt.

==

Den här säsongen då? Jo, den här säsongen har Ligacupen tagit sig upp till att bli tvåa på listan över viktiga turneringar. Ligan, så klart, etta. Men nu är vi bara två matcher från en titel, det gör att FA-cupen, som United går in i på lördag, får stryka på foten. Det här är en säsong med ovanligt tight schema, som bekant på grund av att den drog igång sent och att det till sommaren kommer ett EM. Därför bör United helt vaska EL, låta reserverna spela FA-cupen, men med tanke på att det bara handlar om två matcher till en titel i Ligacupen kan den prioriteras utan att man tappar speciellt mycket i ligan.

Därför bör United spela bästa laget ikväll och ett reservlag till helgen.

 • 0
 • Share


2021/01/06 18:17
Min elva

Som ni såg i det förra inlägget, det om vilken trupp Solskjaer tagit med sig till matchen, så är alltså Victor Lindelöf tillbaka och redo för spel. Bör han få starta då? Verkligen inte, enligt mig.

Hur bör United ställa upp? Jo, så här.

De Gea

AWB – Bailly – Maguire – Shaw

McT – Fred

Rashford – Bruno – Pogba

Martial

Här har vi en defensivt stark sexa, med två mittbackar med bra uppspelsfötter, en vänsterback som alltid fyller på framåt (även om klassen på det han gör sista tredjedelen måste upp), en formstark mittfältare och en vi vet kommer tagga till ordentligt. Och utöver dessa en offensiv fyra med två världsklasspelare och två som har potential att hålla världsklass.

Att vi behöver en ramstark defensiv idag, och därför inte bör spela med Pogba som central mittfältare, ser jag som helt okontroversiellt. City har som bekant till exempel en spelare vid namn Kevin de Bruyne som på en bra dag kan underhålla ett helt försvar, men vi vet att Solskjaer ofta lyckats väl i sin taktik mot andra topplag, förhoppningsvis gör han det även ikväll.

Slutligen, De Gea framför Henderson? Ja, om det är De Gea som är bäst enligt Solskjaer, så skall han starta. Jag kommer dock inte ha några som helst problem med om Henderson står.

Updated: 2021/01/06 18:18
 • 0
 • Share


2021/01/06 17:52
Tidiga lagnyheter

Från Manchester Evening News har vi fått vad som ser ut som en matchtrupp. Dessa spelare syntes till.

De Gea, Henderson; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Bailly, Tuanzebe, Telles, Shaw; McTominay, Matic, Fred, Pogba, Van de Beek, Fernandes, Mata; James, Greenwood, Martial, Rashford

Egentligen inget konstigt, och det verkar som att Solskjaer siktar på bästa möjliga lag, åtminstone utifrån truppen sett. Sen beror det ju så klart på om det 1; stämmer, 2; Solskjaer tar ut de elva bästa av dessa 19 spelare.

Updated: 2021/01/06 18:08
 • 0
 • Share


2021/01/06 16:01
Viktigt? Ja, oerhört

Ligacupen, turneringen som under i princip alla år sedan dess start säsongen 1960/61 har betraktats som den klart minst viktiga av de inhemska engelska turneringarna, då ligan och FA-cupen har en prestige på en helt annan nivå. De senaste åren har dock någonting hänt.

Självklart har storlagen genom åren vunnit turneringen ganska frekvent, men då 80- och 90-talen även innehöll vinster från lag som Wolves, Norwich, Luton, Oxford, Sheffield Wednesday, Aston Villa och Leicester så har de större lagen de senaste 15 åren mer tydligt tagit över.

Ja, vi har undantag med, Birmingham 2011 och Swansea 2013 som tydliga exempel, men om vi tittar på de 20 senaste säsongerna så har Manchester City vunnit Ligacupen fem gånger, United fyra, Chelsea tre, Liverpool tre och Tottenham (som vi väl får räkna in som storlag) en. Detta ger att 16 av de 20 senaste säsongerna har lag vi nu räknar till the big six vunnit turneringen, inte sällan i en final mot ett av de andra big six-lagen. Riktigt så såg det inte ut förut.

Årets säsong kommer inte bli något undantag. Tottenham tog sig till final igår, och kommer alltså ställas mot antingen de goda eller de onda från Manchester, och för Ole Gunnar Solskjaer är matchen oerhört viktig. Tre semifinaler förra året, varav en i Ligacupen mot samma motstånd som idag. Revanschlustan hos både norrmannen och spelarna bör vara enorm, särskilt när en finalmatch mot José Mourinho ligger i potten.

Jag kommer så klart senare under eftermiddagen gå igenom hur jag tycker att United bör starta, men för att spoila så är det för mig inget snack att det bästa laget bör ut på banan idag. På lördag har vi FA-cupmatch mot Watford, då skall reserverna in. Ja till och med så mycket reserver att jag då vill se en spelare som Hannibal Mejbri på bänken (minst). Men idag, ja då skall det maxas.

20.45 är det dags, vi laddar upp under hela eftermiddagen här.

 • 0
 • Share