Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Chelsea – Manchester United 2-1

Manchester United tappade förstaplatsen i Women’s Super League. Borta mot regerande mästaren Chelsea räckte laget inte riktigt till. Chelsea var tvivelsutan bättre för dagen men United kan ändå se tillbaka på matchen som en missad möjlighet, framför allt för sättet som Chelsea fick göra sitt segermål på.

För United levererades dåliga nyheter på förhand, då det kom fram att Tobin Heath inte var i speldugligt skick. Så här i efterhand är det svårt att inte känna att Heaths närvaro på planen hade gjort skillnad. Med Alessia Russo långtidsskadad och Lauren James ännu inte tillbaka till sitt bästa jag efter långtidsskada (James inhopp idag var dock mycket positivt) saknades en X-faktor i anfallet.

Matchinledningen var intensiv och Casey Stoney hade som vanligt beordrat sina spelare i en hög och intensiv press. Det gav så när utdelning direkt då Kirsty Hanson vann bollen högt men det rann ut i sanden.

Istället skulle Chelsea ganska snart koppla greppet. United slet på mittfältet och kanske gjorde det skillnad att Chelsea spelade förra veckan medan Uniteds match blev uppskjuten. Hemmalaget hade i alla omständigheter mer flyt i det de gjorde medan United var otajmade.

Framför allt fick United inget grepp om Sam Kerr. Australiensiskan fick fem heta chanser första kvarten och men brände grovt (ena gången ett passningsförsök) varje gång. Det var samma visa när lagen möttes i höstas, så där måste United hitta ett motmedel. För vi kan inte ställa vårt hopp till att en spelare av Kerrs kaliber ska missa varje gång.

Utdelningen skulle komma efter en halvtimme. Fran Kirby kom till avslut ur snäv vinkel och tvingade Mary Earps till en bra räddning. På den efterföljande hörnan lät vi Chelsea försöka tre gånger. Först nickade Amy Turner bort framför Earps och sedan sköt Kirby i stolpen men sedan blev det tredje gången gillt när bollen föll till Pernille Harder. Givetvis svagt av United att inte reda ut situationen när vi får chans på chans.

United har en kvitteringsboll inne när Kirsty Hanson rundar målvakten. Linjedomaren vinkar emellertid för offside. Det var tight och vi fick ingen vettig bildvinkel men min magkänsla lutar ändå åt att domaren gjorde rätt.

Efter paus blev det mer till ett ställningskrig av matchen och kanske var Chelsea för fokuserade på att bevaka ledningen. Ella Toone fick ett bra skottläge från distans men drog bollen långt utanför.

Toone var ändå involverad när United kvitterade men målet tillskriver vi inhoppare Lauren James. Via ett väggspel med Toone tar James sig till skottläge och placerar elegant bollen i nät.

United tappade emellertid fokus efter kvitteringen. Nästan omedelbart tappade Hayley Ladd bollen och Kerr fick en ny chans. Earps svarade emellertid för en bra räddning.

Bara några minuter senare skulle emellertid Chelsea återta ledningen. Millie Turner missbedömer en långboll från Chelseas målvakt medan Amy Turner förlorar löpduellen mot Kirby, vilket ger Chelseaspelaren friläge och till skillnad från Kerr gör hon inget misstag. Otroligt svagt framför allt av Millie men även Amy bör skämmas.

Det återstår förvisso en halv halvlek men väldigt lite händer. James får den bästa chansen då hon till vänster i straffområdet drar ett tungt skott tätt utanför. Annars har vi ett par hörnor men inte mycket mer.

Sammantaget är Chelsea det bättre laget men United förlorar i slutändan på att försvaret inte är påkopplat i avgörande moment.

I United var försvaret sämre än vanligt. Stoney kritiserade agerandet på segermålet men var noga med att påpeka att försvaret i allmänhet har varit mycket bra under säsongen. De centrala mittfältarna Hayley Ladd och Jackie Groenen förlorade kampen på mitten. Christen Press fick chansen på topp men imponerade inte.

Imponerade gjorde däremot inhopparen Lauren James och hon torde vara tillbaka i startelvan nästa match. James var ute med en långtidsskada när förra säsongen avbröts och har bara kunnat spela sporadiskt den här säsongen. Dagens match indikerar att hon nu är tillbaka på riktigt. Låt oss hoppas att det är så.

United kan ändå ta med sig att laget även på en dålig dag kan tävla med landets bästa lag. Enligt Chelseas tränare Emma Hayes har Chelsea inte mött något bättre lag den här säsongen.

Hayes lär leda Chelsea till titeln även i år. Trots förlusten fick United ändå med sig en positiv nyhet idag. Arsenal fick mycket överraskande nöja sig med en poäng i Reading (som tillsammans med Chelsea var enda laget som spelade förra helgen, det kan mycket väl vara en faktor). Därmed har United – nu tvåa – tre poäng ner till Arsenal medan avståndet till fyran Manchester city (som har en match mindre spelad) är fem poäng.

Härnäst, på söndag klockan 13.00, väntar hemmamatch mot Birmingham. Det är en match som United bör vinna.

Målen

Harder efter hörna:

Lauren James kvitterar:

Kirby avgör:

Chelsea – Manchester United 2-1 (1-0)

FA Women’s Super League, 17 januari


1-0 (30) Pernille Harder
1-1 (61) Lauren James (Toone)
2-1 (65) Fran Kriby


Uniteds lag: Earps; Batlle, A Turner, M Turner, Smith; Ladd, Groenen; Hanson (Sigsworth 75), Toone, Galton; Press (James 55)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK