Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Liverpool – Manchester United 0-0

Liverpool v Manchester United - Premier League

Manchester United höll nollan på Anfield. Manchester United leder fortfarande Premier League, tre poäng före Liverpool. Det är den korta versionen av 90 minuter på Anfield en söndag i januari. Manchester United kunde ha vunnit och lett ligan med sex poäng med mer beslutsamhet och behöver fler spelare med Luke Shaws mentalitet. Det är en annan version av 0-0 på Anfield en söndag i januari. 

Tänk mindre, Rashford

Alla är vi överens om att Marcus Rashford är en gudabenådad fotbollsspelare. Alla är vi överens om att ett United med Rashford på planen är ett bättre United. Det vi också behöver komma överens om är att Marcus Rashford, speciellt i matcher som den här, kanske måste låta bli att tänka så mycket. I första halvlek låg han så gott som konstant ett steg för högt och fick därmed de nu moderna offsidevinkningarna mot sig. Det kändes liksom som om Rashford inte litade på sin egen snabbhet utan tänkte till. ”Jag måste tjuva nu”.

I andra halvlek fick United, och Rashford de där omställningarna som man suktat efter och egentligen jagat hela matchen sett till taktiken. Rashford drog upp kontringen, höll i boll och ja, höll i boll. Det fanns alternativ i allmänhet och det fanns en Edinson Cavani i synnerhet att tillgå, men Rashford valde att tänka för mycket på den egna löpningen och det hela gick om intet. Intentionen för en anfallare eller ytter av Rashfords kaliber där och då måste vara att snabbt och beslutsamt kunna analysera och ta beslutet, inte att som nu tänka, tänka och tänka. Tänkandet gav ett felbeslut och det som kunde ha varit en tusendollarschans rann ut i sanden.

Marcus Rashford har alla möjligheter att vara en avgörande spelare i alla typer av matcher i 10-12 år för United. Men, då måste beslutsamheten vara en annan.

Vems typ av match?

Ole Gunnar Solskjaer valde att växla in Victor Lindelöf istället för Eric Bailly. Det säger något om hur Solskjaer ser på sina mittbackar, trots allt. Lindelöf var följsam då han inte behövde ta några enorma löpningar på Liverpools sidledsförflyttningar och stod också förhållandevis rätt när ett avslut eller en passning behövde avvärjas. Solskjaer valde också Anthony Martial framom Edinson Cavani från start, vilket följer det schema managern dragit upp under hösten. Cavani är en spelare som kan och ska förändra matchbilder i United 2021/21 och då är det lätt att förstå att Martial startade. Frågan man kanske främst ställer sig är valet på det defensiva mittfältet. Scott McTominay har måhända varit bra på sistone, men då har motståndet inte hetat Liverpool.

Även om Liverpool spelade med en av sina bättre mittfältare som mittback hade United ändå fullt upp med att få grepp om mittfältet. Hade det då kanske varit en idé att starta och spela Nemanja Matic, trots allt? Jag tror det. Visst, Matic är inte snabb, men till skillnad fråm McTominay har han ett lugn i passningsspelet och en förmåga att kontrollera ett mittfält som skotten inte har. Nu spred United bollar centralt och kanske hade man förmått att behålla ett visst lugn med bollen inom laget med serben på planen. Kanske.

Luke Shaw

0-0 på Anfield och en match som vi inte minns särdeles länge som sådan. Vad tar vi då med oss, förutom det faktum att vi fortfarande leder ligan? Ja, vi tar med oss en defensiv insats i allmänhet och Luke Shaw i synnerhet. Det är rätt svårt att ta i att han bara är 25, vår vänsterback. Han har en skadehistorik och en kropp som en 35-åring och så har han ju varit med sedan förra millenniet, ungefär. I höstas fick han dock något som han bevisligen behövde. Han fick konkurrens. Okej, Alex Telles kan mycket väl visa sig bli en Alexander Büttner-värvning (nåja, kanske nått hekto bättre ändå), men han finns där och han knackar ändå försynt på dörren. Det gör att Luke Shaw behöver vara på tårna.

Det är han också. Luke Shaw anno vintern 2021 är en vänsterback som krigar, som tar för sig, som inte lägger fingrarna emellan och som tar stryk. Shaw fick smällar i parti och minut mot Anfield, men han spottade i näven och reste sig. Han gjorde jobbet defensivt och fyllde på offensivt på ett sätt bara han i den här truppen kan. Precis som med Eric Bailly hoppas vi nu bara att hans spröda kropp förblir frisk fram till maj. Ja, och så får han gärna slå hörnor också.

Top of the League, men sen?

Manchester United leder fortfarande ligan. Avståndet ner till Liverpool är fortsatt tre poäng och på det sättet var 0-0 förstås inget uruselt resultat. Frågan är dock hur vi viktar den här matchen efter 38 omgångar. Var det en vunnen poäng eller var det två förlorade? Manchester City har sett kusligt bra ut på sistone och känns även efter 90 minuter på Anfield som laget att slå i vår. Liverpool är inte samma lag som den här tiden ifjol och är United verkligen den reella titelutmanaren? Svaret skulle förstås hemskt gärna få vara ja, men då är det kanske också som så att reella titelutmanare förmår att vinna nyckelmatcher. Idag spelade Manchester United en nyckelmatch.