Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Liverpool 3-2

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Manchester United har besegrat Liverpool i den fjärde omgången av FA-cupen. Man gör det trots ett (relativt) tidigt underläge och trots att man onödigt tappar 2-1 till 2-2 genom eget slarv. Matchvinnare? Vår inhoppande portugisiske superstjärna, vem annars?

Salah gav Liverpool ledningen

Vi måste tyvärr börja med Liverpool och Mohamed Salah. För en vecka sedan fick han ut noll och ingenting att hämta mot Luke Shaw, men idag fick egyptiern ut betydligt mer.

Redan efter 18 minuter gav han bortalaget ledningen, i en något märklig situation som egentligen knappt var ett farligt läge innan Salah vips befann sig helt fri. Unitedmittfältet valde att inte sätta någon som helst press på Roberto Firmino som enkelt kunde trä in bollen till Salah. Samtidigt hade Victor Lindelöf av någon anledning hamnat till vänster om Harry Maguire, och Luke Shaw stod och sov när Salah satte fart.

Sammantaget ett mål fyllt av dåliga insatser från Uniteds spelare, och sånt utnyttjas så klart av en spelare av Salahs kaliber.

Firma Rashford/Greenwood

Ledningen stod sig dock inte länge. Med Edinson Cavani från start centralt fick Mason Greenwood lira högerytter och Marcus Rashford vänsterdito, och det var de två sistnämnda som skulle ordna såväl kvitteringen som ledningsmålet.

Kvitteringen kom bara åtta minuter efter Liverpools ledningsmål, och det var Greenwood som fick sätta dit den. Paul Pogba bröt ett Liverpoolanfall strax utanför eget straffområde, Donny van de Beek fick slå den öppnande passningen efter att Pogba dragits ned, och den passningen nådde Rashford på vänsterkanten. Och Sir Marcus började göra som han brukar, nämligen borra ner huvudet och sätta fart. Men sen stannade han istället upp, och mer eller mindre från stillastående slog han en krossboll på 40 meter som nådde Greenwood, som tog emot och la fram bollen med bröstet för att sedan avsluta perfekt i det bortre hörnet. Klinisk omställning från start till mål.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round
Mason Greenwood efter kvitteringen mot Liverpool

1-1 stod sig halvleken ut, men firma Rashford/Greenwood var inte klara för dagen. Bara ett par minuter in i den andra halvleken ville Greenwood bjuda tillbaka, och Rashford tackade och tog emot. Liverpool valde som vanligt (Klopp har ju bara en taktik) att stå högt med backlinjen, något som inte är att rekommendera. Greenwood satte en enkel höjdpassning förbi backlinjen, och Rashford var hux flux fri från halva offensiv planhalva. Avslutet var sådär, men tillräckligt för att passera en för dagen svag Alisson, och United hade vänt.

Onödigt att spela korta utsparkar när man är pressad

Jag vet inte om det är Pep Guardiola vi skall skylla på, men det känns bra att skylla saker på honom så vi gör det. Men det här omaket med att alla storlag alltid skall spela korta utsparkar, det måste få ett slut. Står motståndarna med tre, fyra spelare vid straffområdet, då är det okej att slå en lång utspark, särskilt när man är ett lag som ännu inte helt behärskar uppspelen.

Så tänkte dock inte United idag, vilket gjorde att Salah kunde kvittera Uniteds ledningsmål blott tio minuter efter Rashfords avslut. För att vara ärlig så var det Edinson Cavanis misslyckade passning på mitten av egen planhalva som var det stora misstaget den här gången, men risk kontra belöning med att försöka spela sig ut på det sättet när man har ledningen måste verkligen övervägas mer. Lär och gå vidare.

Our Portugese magnifico

Ole hade helt rimligt valt att låta Bruno Fernandes vila idag, till förmån för Donny van de Beek (mer om honom nedan). Med 25 minuter kvar och 2-2 i matchen kände norrmannen dock att det var dags för portugisen, och besvikna skulle vi inte bli.

Drygt tio minuter efter hans inhopp ordnade Cavani en frispark precis utanför straffområdet. Ni vet en sån där frispark som egentligen är lite för nära mål, som är svår att få in vid förstastolpen då bollen istället har en förmåga att gå över då. En sån frispark fick United, och Fernandes lade efter lite diskussion med domaren upp bollen. Och sen sköt han, ett bra skott med en härlig båge mot Alissons stolpe. Alisson däremot, han bestämde sig både för att stå mer eller mindre i mitten av målet, och ha all tyngd på sitt högerben vilket gjorde det komplett omöjligt för honom att täcka den stolpe som var hans jobb att täcka. Både vi och Bruno Fernandes tackar naturligtvis för det, och med tolv minuter kvar hade United alltså 3-2.

Och det var en ledning United sedan höll, utan att det egentligen blev riktigt spännande på slutet.

Blandade sluttankar

Jag har några tankar till jag vill dela med mig av. Den första handlar om Donny van de Beek, som 66 minuter som tia, och egentligen inte gjorde någon glad. Det är synd om holländaren, då det märks att han vill så mycket men inte får någon kontinuitet på det. Förstå mig rätt, jag säger inte ett knysst om att United bör ge upp på honom, det är en oerhört talangfull spelare. Man önskar ju bara att det skulle flyga bättre redan nu.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Vidare behöver vi också bara som hastigast nämna domarnivån, tyvärr. 2-2 i gula kort fick vi, det borde kanske varit 7-2 till Liverpool, utöver det solklara röda kort som Liverpool skulle haft. Men Craig Pawson ville inte visa några gula kort alls i den första halvleken, utan det var när Unitedspelarna började agera på liknande sätt som Liverpoolspelarna gjort som de gula korten dök upp, åt Unitedspelarna då alltså.

Det är också oförsvarligt hur man inte visar ut Sadio Mané efter hans påhopp på Fred. Tyvärr har vi inte tillgång till någon bild som visar exakt hur ful den är, men bilden nedan ger en fingervisning var dobbarna på hans högerfot satt. Att Pawson nöjde sig med gult där, det är som sagt oförsvarligt.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round
Sadio Mané med dobbarna i Freds ben.