Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Southampton

Southampton v Manchester United - Premier League

Efter förlusten mot Sheffield United i förra veckan, vilket följdes upp av ett oavgjort bortamöte mot Arsenal i helgen, så är det dags för Manchester United att hitta vinnarspåret igen. Förstaplatsen i ligan är tappad, men tack vare Leeds seger mot Leicester igår har United fortfarande andraplatsen i sin hand, en poäng före Liverpool. 

Manchester United

Ja vi var nog många som räknade med att Leicester City skulle ta över andraplatsen under söndagen, när de hade Leeds United på hemmaplan. Man tog också planenligt ledningen efter 13 minuter, innan Patrick Bamford med ett mål och två assist ledde Marcelo Bielsas lag till de tre poängen istället, och United fick alltså rivalhjälp för attt behålla andraplatsen.

Det är ett United som mår förhållandevis bra enligt Ole Gunnar Solskjaer på dagens presskonferens. Träna nya saker hinner man inte göra speciellt mycket av nu, det är återhämtning och matchuppladdning mest hela tiden, men det som Solskjaer saknar just nu är målskyttet, vilket han sa att man lagt lite extra fokus på nu under träningarna. Detta för att få igång känslan, eller ”mojon” som norrmannen uttryckte det.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Hur United ställer upp imorgon känns inte helt givet. Jag har mina tvivel i egentligen alla lagdelar, med tanke på motstånd, tidigare speltid och så vidare.

De som är givna kan vi börja med, då David de Gea med all säkerhet står i mål, Aaron Wan-Bissaka bör spela högerback, Harry Maguire tar en av mittbacksplatserna och Luke Shaw spelar vänsterback. Helt givet är det ju även att Bruno Fernandes spelar tia, samt att Marcus Rashford startar någonstans, men oklart var.

I backlinjen skall därför bara en plats fyllas, och den tror jag Eric Bailly tar imorgon. Det är hemmamatch, United skall stå högt och försöka pressa på, vilket kan passa Bailly bra. Han har inte heller spelat på några matcher, så det kan vara dags nu.

Centralt på mittfältet skulle på nåt sätt alla fyra (McTominay, Fred, Matic och Pogba) kunna starta, plus att fransmannen ju skulle kunna starta längre fram. Det sista där hade jag föredragit, men jag tror att vi får se Pogba som en av de två sittande mittfältarna, och att Fred gör honom sällskap. Så offensivt tror jag nog att Ole vågar satsa.

Det leder till att en position öppnar upp sig där fram. Jag har en rädsla i att Cavani bänkas, och att det blir Rashford, Martial och Greenwood längst fram, men jag väljer i slutändan att ha förtroende att Ole ser att Cavani behövs och att Greenwood är i bra slag och därför går före Martial. Detta gör också att Rashford får sin bästa position till vänster i anfallet, istället för att flyttas över till den betydligt svagare högersidan.

Möjlig startelva:

Southampton

Bortalaget Southampton är inne i en tuff period, både resultatmässigt med tre raka förluster, men också som ni ser i tabellen över skador så saknar de med säkerhet hela nio spelare av olika anledningar, troligen till och med tio.

De tre förlusterna har kommit mot Leicester, Arsenal och nu i lördags Aston Villa. Det skall sägas att de mellan ligaförlusterna mot Leicester och Arsenal faktiskt slog ut först Shrewsbury och sen Arsenal i FA-cupen, så helt nattsvart är inte situationen i klubben. Men i ligan har man alltså tre raka förluster och placerar sig inför matchen mot United på en elfte plats, tolv poäng bakom United.

Värt att notera är att Southampton är svårslagna när de spelar på bortaplan den här säsongen. Nio bortamatcher har man spelat, med tre vinster, fyra oavgjorda och två förluster som facit, varav såväl Arsenal som Chelsea är lag som tagit emot Southampton men inte lyckats behålla de tre poängen.

Att spekulera fram en startelva i detta skadedrabbade gäng känns som en mindre omöjlighet. I grafiken nedan har jag därför valt att skriva ut hur de hade formerat sig i helgens match mot Aston Villa, där James Ward-Prowse och hans magnifika högerfot fick kliva ner från det centrala mittfältet och istället spela högerback från start. Dock utgick såväl Diallo som Walcott alltså med skador, och sägs inte vara tillgängliga mot United. Det är även så illa att innermittfältaren Oriol Romeu sägs vara tveksam, varför vi alltså inte kommer få se den här elvan, men att vi skall sitta här och försöka gissa hur Ralph Hasenhüttl skall formera sitt lag känns tämligen meningslöst.

Möjlig startelva:

Historik

I historien har klubbarna möts 127 gånger, med 65 Unitedsegrar, 35 oavgjorda och 27 förluster – ett tämligen överlägset facit med andra ord.

De tio senaste mötena (vilket är nio ligamatcher och en i Ligacupen) har fem segrar för United och fem oavgjorda. Senaste förlusten kom på Old Trafford säsongen 2015/16.

Visste ni att…

 • Aaron Wan-Bissaka med 60 stycken är den som gjort flest tacklingar i årets Premier League? Tvåa på listan, med 58, ligger Southamptons Oriol Romeu.
 • Marcus Rashford går offside mest i ligan? Han och Jamie Vardy har blivit avblåst hela 19 gånger den här säsongen.

Matchinformation

Manchester United
Southampton
Turnering: Premier League, omgång 22
Tid: Tisdagen den 2 februari 2021, 21.15
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Rojo (i Argentina, inget datum)
Tveksamma:

 • Diallo (matchform)
 • McTominay (magkramp)
 • Williams (matchform)
FORM
V12/1BurnleyBPL1-0
O17/1LiverpoolBPL0-0
V20/1FulhamBPL2-1
V24/1LiverpoolHFA3-2
F27/1Sheffield UHPL1-2
O30/1ArsenalBPL0-0

Southampton

Skador och avstängningar:

 • Diallo (muskel, inget datum)
 • Obafemi (skada, inget datum)
 • Salisu (skada, mitten februari)
 • Smallbone (knä, inget datum)
 • Tella (lår, mitten februari)
 • Vestergaard (lår, ev. 6 februari)
 • Walcott (hamstring, inget datum)
 • Walker-Peters (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Romeu (vad)
FORM
V4/1LiverpoolHPL1-0
F16/1LeicesterBPL0-2
V19/1ShrewsburyHFA2-0
V23/1ArsenalHFA1-0
F26/1ArsenalHPL1-3
F30/1Aston VillaHPL0-1

United mot Southampton

Totalt:12866-35-27221-144
Hemma:6139-13-9121-62
Premier League:4327-9-787-50
SENASTE MÖTENA
V2019-03-02HPL3-2
O2019-08-31BPL1-1
O2020-07-13HPL2-2
V2020-11-29BPL3-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V2016-08-19HPL2-0
O2017-12-30HPL0-0
V2019-03-02HPL3-2
O2020-07-13HPL2-2