Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En perfekt, men inte enkel, match för Manchester United

Manchester United imponerade stort då laget inledde dubbelmötet mot Real Sociedad med en överlägsen 4-0-seger, där Bruno Fernandes igen spelade på världsklassnivå. Resultatet innebär att United i praktiken är klara för åttondelsfinal och returen nästa vecka blir en ren formalitet.

Undantaget lite försvarsslarv i inledningen var det en mycket kompetent genomförd match av United. Vi vinner stort mot ett bra lag och det är närmast en perfekt insats. Defensivt är vi solida och offensivt skapar vi chanser i mängder.

Marcus Rashford borde ha öppnat målskyttet och en annan dag hade hans inledande missar blivit kostsamma. Över 90 minuter är vår effektivitet ändå klart godkänd och 4-0 speglar matchbilden väl.

Bäst är förstås Bruno. Statistik säger sällan hela sanningen men det är talande att Brunos har flest avslut (tillsammans med Rashford) och flest skapade chanser av alla på planen. Offensivt tycker jag att Rashford med all tydlighet visar att han ska spela på vänsterkanten.

Centralt kommer inte Mason Greenwood med i målprotokollet men jag tycker att gårdagens match är hans klart bästa som toppforward i a-laget. Målen trillar för tillfället inte in som de gjorde förra säsongen men för mig är det tydligt att han är en klart bättre spelare nu.

Även Daniel James förtjänar beröm. Han har fått väldigt lite speltid den här säsongen, nästan ingen alls efter nyår. Så det var kul att se honom kliva fram igår.

Defensiven var som sagt solid och jag vill påstå att Dean Henderson och Eric Bailly har en stor del i det. Henderson spelar med pondus i mål och hjälper sin backlinje betydligt bättre än David de Gea. Bailly inledde skakigt men spelade upp sig. Min känsla är att Harry Maguire – som jag tycker var riktigt bra igår – kommer betydligt bättre till sin rätt bredvid ivorianen än bredvid Victor Lindelöf. Maguire och Bailly har egenskaper som kompletterar varandra och Maguire blir mer auktoritär bredvid Bailly.

Dessutom bjuder Bailly alltid på lite humor. Sånt ska inte underskattas.

Det jag inte uppskattade igår var Ole Gunnar Solskjaers sena byten. I all väsentlighet är dubbelmötet avgjort när Bruno gör 2-0 och om inte då så definitivt när Rashford gör 3-0. Att Bruno blir kvar på planen i 20 minuter till begriper jag inte. Vi får inte många chanser att vila vår överlägset viktigaste spelare så varje tillfälle måste tas till vara på.

Det kändes konstigt att Anthony Martial blev inbytt när han tydligen hade någon skadekänning i onsdags. Men jag förutsätter att det inte fanns någon risk att skadan skulle förvärras och det är trots allt viktigt att vi får igång fransmannen.

Däremot tycker jag att Amad borde ha blivit inbytt betydligt tidigare. Vi borde vara angelägna att låta honom visa upp sig och bättre läge än mitt i andra halvlek igår får vi inte. Nu hann ivorianen inte uträtta mycket under sin tid på planen, så vi blev inte värst mycket klokare av det. Ändå roligt att se honom på planen. Han hann faktiskt med tre lyckade dribblingar på sina alldeles för få minuter. Bara Scott McTominay [sic!] hade fler. Annars sju bollkontakter, den enda passningen till rätt adress och ett bolltapp.

Det blir spännande att se hur Amad hanteras framöver. Som skadeläget ser ut nu är det troligt att han sitter på bänken mot Newcastle på söndag. Sedan har U23 match på måndag kväll och därefter väntar returen mot Real Sociedad. Om Amad inte är med i U23-matchen är det nog en stark indikation på att han startar i returen.

Jag tycker att det är märkligt att vi inte utnyttjar vårt sista byte. Vi kunde ha använt det för att ge Aaron Wan-Bissaka välbehövlig vila och Brandon Williams välbehövlig speltid. Ett roligare alternativ hade varit att ge Shola Shoretire några minuter.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var givetvis mycket belåten med Uniteds insats. Här följer en sammanfattning av managerns tankar.

  • Bra insats: United spelade bra och var mer kliniska framför mål, även om laget missade några chanser. Efter första målet öppnades matchen och United fick stora ytor.
  • Returen: Trots storsegern säger Solskjaer att han kommer att matcha ett starkt lag i returen, även om spelare självklart kommer att roteras. ”Det handlar om att skapa momentum.”
  • Mason Greenwood spelade centralt igår men han kommer att fortsätta skifta position. Solskjaer tror att det dröjer ett par år innan han fullt ut har växt in i rollen som nia. Igår handlade det mer om att lagledningen tänkte att Rashford och James skulle kunna ytor bakom ytterbackarna.
  • Amad har en chans att starta i returen men beslut fattas först efter matchen mot Newcastle. Han närmar sig men det finns andra som också vill starta.
  • Daniel James är alltid med i Solskjaers tankar. Han besitter en X-faktor med sin snabbhet och arbetskapacitet.
  • Bruno Fernandes vill alltid göra nästa sak så bra som han kan. Bruno är aldrig nöjd och driver på de andra. Ibland vill han emellertid ”göra för mycket” men så var inte fallet igår.

Scott McTominay såg inte helt kurant ut då han klev av efter en timme. Vi fick emellertid ingen uppdatering gällande skottens status.

Andra reaktioner

Bruno Fernandes tycker att det var en perfekt bortamatch. Men United mötte ett bra lag och mötet är inte över. Han menar att det på intet sätt var någon enkel match för United, storsegern till trots.

Han utsågs givetvis till bästa spelare i United.

Real Sociedads tränare Imanol Alguacil konstaterade att hans lag förlorade mot ”ett fantastiskt lag”.

Amad fick göra sin Uniteddebut och gratulerades av lagkaptenen.

Avslutningsvis konstaterar vi att Eric Bailly förmodligen är lagets nya assistkung.

Mer från matchen

Snackisar efter Real Sociedad – Manchester United 0–4

Spelarbetyg: Real Sociedad – Manchester United 0-4