Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United – Liverpool 0-1

Manchester United har gjort sitt i den här säsongens upplaga av FA Youth Cup. Trots ett stort spelövertag och dessutom en man mer under matchens sista fjärdedel kunde United inte spräcka Liverpools nolla. Mortons nickmål efter dryga kvarten blev matchens enda. Ett stort missräknande för juniorerna.

Det var ett oerhört starkt United som kom till spel, med en frontfyra bestående av Shola Shoretire, Hannibal, Charlie McNeill och Joe Hugill. Med facit i hand kan det konstateras vara ett felbeslut av tränaren Neil Ryan att välja sina fyra bästa spelare istället för ett mer balanserat lag. Hannibal var godkänd men Shoretire, McNeill och Hugill underpresterade i en match där all form av bredd saknades i Uniteds offensiv.

Defensivt fick Álvaro Fernández vikariera som mittback, då varken Björn Hardley, Rhys Bennett eller Willy Kambwala var disponibla. Det blev ödesdigert både på Liverpools mål och på Uniteds vänsterkant i första halvlek.

Av svenskintresse noterar vi att Johan Guadagno inte ens fick plats i matchtruppen. Förstaårsjunioren Radek Vítek tog platsen i mål medan Dermot Mee gick före Guadagno på bänken. Målvakterna har roterats i ligaspelet men att Vítek fick förtroendet i båda FA Youth Cup-matcherna är talande för hur spelarna rankas i klubben.

Matchinledningen var trevande från båda lagen. Shoretire hade ett par intressanta framspelningsförsök för att ge en lagkamrat friläge. Första gången bröt en försvarare och andra gången blev McNeill avvinkad för offside. Annars var ett blockerat skott från Hannibal allt som skedde första kvarten.

Vítek kunde sedan rädda enkelt när en Liverpoolspelare gled igenom och kom till avslut utanför straffområdet. I anfallet efter fick den tjeckiska målvakten hämta bollen ur eget nät, då ett längre anfall slutade med att Norris lyfte in bollen över Uniteds backlinje och hittade Morton för matchens enda mål. Inläggspassningen från Norris är utmärkt men Morton får alldeles för enkelt skaka sig loss från Fernández. Där är det tydligt att spanjoren inte är någon mittback.

Liverpool har sedan ett par avslut för att dubbla ledningen och efter halvtimmen är det riktigt nära på en inläggsfrispark. Det är egentligen det sista bortalaget har i matchen.

Efter hand sjunker Liverpool allt djupare och de låter United äga bollen. För Uniteds del mynnar det ut i för få målchanser. Den enda notabla i första halvlek kommer då Shoretire, Hannibal och Charlie Savage kombinerar för att ge McNeill läge till vänster i straffområdet. Avslutet emellertid löst och mitt på målvakten.

Inför andra halvlek gör Ryan inga byten men väl flera rockader i laget, då Fernández flyttar ut som vänsterback medan Logan Pye tar platsen som mittback. Offensivt går Shoretire in centralt med McNeill till vänster och Hannibal till höger.

Halvleken är i stort sett spel mot ett mål och Fernández är involverad i de flesta anfallen. Ska vi kritisera Fernández insats i andra halvlek så är det att för många av hans inlägg blir för långa.

Uniteds största möjligheter kommer under andra halvleks första tio minuter, då först Fernández och sedan Hannibal får försöka från nära håll. Båda gångerna lyckas Liverpool freda sig med hjälp av försvarare.

Intensiteten i Uniteds offensiv är bättre i andra halvlek och Liverpool sjunker allt djupare. Därför tycker jag att det är märkligt att Marc Jurado skickas in som mittback när Pye – som gjorde comeback efter skadefrånvaro – kliver av skadad. Istället tycker jag att det hade varit intressant att byta in Dillon Hoogewerf för fart och energi offensivt. Sviderský kunde då ha flyttat ner som mittback, vilket hade gett Hannibal chansen att styra spelet från det centrala mittfältet.

Mitt i andra halvlek reduceras Liverpool till tio spelare, då Norris satsar vårdslöst mot Jurado efter att ha fått bollen för långt framför sig. Domaren hivar upp det röda kortet innan Jurado ens har landat från tacklingen. Bra av domaren där, men om han hade hållit en rimlig nivå från avspark är det mycket möjligt att Norris inte hade satsat så våldsamt.

United har ett stort antal hörnor och frisparkar från kanten men i straffområdet är Liverpool större, varför det aldrig känns sådär riktigt farligt. Isak Hansen byts in för Savage och det är naturligt offensivt byte men igen tycker jag att en ytterforward i form av Hoogewerf eller Noam Emeran hade varit ett bättre alternativ. Emeran ersätter McNeill i slutskedet men misslyckas tyvärr med det mesta.

Den stora speldominansen resulterar i för få klara målchanser. Liverpool försvarar sig bra, det måste erkännas, men United kan bättre. På tilläggstid får Shoretire ett par bra lägen och Fernández ett men två gånger slutar det med avslut som målvakten räddar enkelt och i det absoluta slutskedet bryter en försvarare innan Shoretire kommer till avslut.

Sammantaget en mycket bitter förlust och min bestämda känsla är att United idag matchade ett klart bättre lag än motståndaren. Juniorlaget vi har i år är bättre än på många år så det här måste ses som ett stort misslyckande. Ryans taktik kan ifrågasättas men spelarna borde oavsett ha gjort det bättre.

För juniorerna återstår nu bara ligaspelet. Där är vi i förarsätet för att vinna serien. Men det är inte mycket till tröst ikväll. För det är inte tu tal om att FA Youth Cup är är störst, viktigast och vackrast på juniorsidan.

Manchester United – Liverpool 0-1 (0-1)

FA Youth Cup, omgång 4, 3 april


0-1 (17) Morton
r/k (68) Norris (allvarligt otillåtet spel)


Uniteds lag: Vítek; Hughes, Fish, Fernández, Pye (Jurado 64); Sviderský, Savage (Hansen 71); Shoretire, McNeill (Emeran 80), Hannibal; Hugill


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK