Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Brighton & Hove Albion – Manchester United 1-0

Manchester Uniteds damlag kommer inte spela Champions League nästa säsong. Detta kan vi slå fast efter dagens fiasko borta mot Brighton & Hove Albion. Hemmalaget gjorde matchens enda mål på straff mitt i första halvlek och United hade inget svar mot en motståndare som borde besegras enkelt.

United har förvisso en offensiv skadekris, med Leah Galton, Tobin Heath och Alessia Russo långtidsskadade. Inför dagens match blev dessutom Christen Press skadad medan Lauren James klev av skadad i första halvlek. Inte ens det faktum att vi därmed var utan våra fem bästa anfallare kan ursäkta dagens usla insats.

Inledningen på första halvlek var intetsägande. United saknade energi och passningsspelet var väldigt slarvigt. Vi fick också ett par längre skadeavbrott och otaliga stopp i spelet, i en bedrövlig fotbollsmatch.

Brighton bjuds på straff i den 24:e matchminuten, då Maria Thorisdottir helt obegripligt bestämmer sig för att boxa bollen i eget straffområde. Thorisdottir fick chansen som mittback bredvid Millie Turner men det lär dröja innan hon får chansen i mittförsvaret igen. Inte bara för den vansinnigt bortskänkta straffen utan också för en mestadels bedrövlig insats, med ett otal bolltapp.

Inessa Kaagman tog hand om straffen och lämnade Mary Earps chanslös.

United kommer egentligen bara till halvchanser och primärt efter fasta situationer. På tilläggstid i första halvlek borde Millie Turner ha kvitterat då hon fick utmärkt nickläge efter en hörna men hon får inte bollen på mål.

Jess Sigsworth borde ha kvitterat strax efter paus, då hon blev fri sedan Ella Toone vinklat vidare bollen på Staniforths djupledspassning. Sigsworth drar dock avslutet på målvakten. Det är den sista kvalificerade chansen United har i matchen.

Vi har bud på straff efter 55 minuter men domaren blundar när Kirsty Hanson går ner i utkanten av straffområdet.

Avslutningen på matchen är håglös från Uniteds sida och tränaren Casey Stoney står för flera märkliga beslut. När James kliver av skadad skickas Jackie Groenen ut som vänsterytter, vilket inte alls funkar och avsaknaden av Groenen centralt är stor. Jane Ross skickas in mitt i andra halvlek och borde då rimligen ha klivit ut till vänster men anfallaren placeras helt obegripligt som central mittfältare, där hon inte gör någon nytta alls. Det sista desperata draget från Stoney är att flytta upp Millie Turner som högerytter, då högeryttern Hanson kliver av till förmån för mittbacken Amy Turner.

Höjdpunkten i andra halvlek var istället då ett par fåglar intog planen, vilket gav ett längre uppehåll i spelet.

Sammantaget en rent usel insats av United och chansen till Champions League-spel är nu borta. Vi har förvisso samma poäng som trean Arsenal men de har en match till godo och överlägsen målskillnad. Att de ska tappa poäng i två av de fyra sista matcherna är i praktiken uteslutet.

I United förtjänar ingen spelare godkänt betyg för den här matchen.

Nu är det landslagsuppehåll för damlaget och nästa match är i FA-cupen den 18 april. Där väntar bortamatch mot Burnley, Fylde, Sunderland eller Sheffield FC.

Brighton & Hove Albion – Manchester United 1-0 (1-0)

FA Women’s Super League, 4 april


1-0 (25) Inessa Kaagman (straff)


Uniteds lag: Earps; Harris, Thorisdottir, M Turner, Batlle; Groenen, Zelem; Hanson (A Turner 90+2), Toone (Ross 68), James (Staniforth 38); Sigsworth


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK