Mer om superligan; Uefa och Ceferin rasar; Bruno yttrar sig

Dagens nyhetssvep är bland de matigaste på länge – och konstigt vore det väl annars. Efter beskedet om superligan har det regnat in nyheter under dagen. Vi försöker reda ut det viktigaste.

I övrigt missar Teden Mengi resten av säsongen, Chris Smalling har utsatts för ett väpnat rån och José Mourinho har fått sparken. Plus mycket mer.

Superligans efterskalv

Vi skrev tidigare om den hägrande superligan. I dagens nyhetssvep fyller vi på med det som skett sedan dess.

United lämnar ECA

Under dagen har Ed Woodward, Uniteds verkställande direktör, lämnat sin roll hos Uefa. United är nu inte heller en del av ECA (klubbarnas intresseorganisation).

Nya Champions League klubbas igenom

Uefa håller idag det möte där den nya formeringen av Champions League ska röstas igenom. Ni vet, den tävling som tolv betydande klubbar valt att lämna.

Flera trovärdiga medier hävdar att den redan har klubbats igenom – även om vi i skrivande stund väntar på det officiella beskedet.

Försök till blockering av sanktioner

De tolv klubbarna som ligger bakom superligan har skickat ett gemensamt brev till presidenterna för Fifa och Uefa. Där påtalar de att de har möjlighet att blockera sanktionerna som de hotats med (avstängningar från europaspel, VM, EM etc).

Tränarförbundet motsätter sig superligan

Som rubriken lyder har även tränarförbundet ställt sig på tvären mot superligan.

”Vi tror att någon sådan liga katastrofalt skulle destabilisera hela den europeiska fotbollspyramiden, med djupa och långt nående konsekvenser”, skriver de bland annat i sitt uttalande.

Spelarna hakar på

Fifpro, som är en internationell facklig organisation som representerar professionella fotbollsspelare, gör precis som tränarnas förbund och motsätter sig superligan. Bland annat trycker de på hur fel det är att spelarna används som tillgångar och handelsvaror samt att det strider mot spelarnas rättigheter att fatta beslut som gör att de kan stängas av från landslagsspel.

Uefa-presidenten sätter ner foten

Uefas president, Aleksander Ceferin, har i rasande ton uttalat sig.

”Jag kan inte poängtera starkt nog hur alla gemensamt är emot dessa skamliga, egennyttiga förslag, drivna av girighet över allt annat. Spelare som kommer spela i lag som kan komma att spela i den stängda ligan kommer att stängas av från VM och EM”, meddelar han.

Vidare kommer Ceferin med hårda ord mot Manchester Uniteds VD, Ed Woodward.

”[…] Ed Woodward ringde mig i torsdags och sa att han var nöjd och stöttade förslagen (om Champions League). Han hade redan signerat någonting annat.”

Den som får allra hårdast kritik är Juventus ordförande Andrea Agnelli, som är en av de som suttit i förarsätet för att få till superligan – men också funnits med i Uefas verkställande kommitté fram till inatt när han avgick.

”Andrea Agnelli är den största besvikelsen av alla. Jag har aldrig sett en person som kan ljuga så många gånger, så ihärdigt, som han gjorde. Det är oförståeligt. Vi visste inte att vi hade ormar så nära oss, nu vet vi det”, avslutar Ceferin.

Herrera yttrar sig om TSL

Förre United-spelaren Ander Herrera har tagit till sociala medier för att uttrycka sina känslor om The Super League. Hans nuvarande klubb, PSG, har valt att stå kvar vid Uefas sida (motivet går dock att diskutera).

Bruno Fernandes med pik mot superligan

Få spelare har yttrat sig om superligan. Särskilt från de tolv mest involverade klubbarna. Bruno Fernandes har däremot delat ett inlägg via instagram stories med texten ”drömmar kan inte köpas”. Detta samtidigt som han länkar till landsmannen Daniel Podences inlägg som ni kan se och läsa i bilden nedan.

Supporterklubbens ställningstagande

Muss har också valt att motsätta sig superligan. Vår artikel från tidigare idag finns att ta del av nedan.

Supporterklubben om euroepisk superliga

Mengi missar resten av säsongen

Teden Mengi, som fått lovord från sin tränare Wayne Rooney på lån i Derby County, har ådragit sig en så pass allvarlig skada att han missar resten av säsongen. Mittbacken återvänder nu till United för rehabilitering. Skadan ska däremot inte vara allt för grov, men ändå tillräcklig för att han ska missa de resterande matcherna innan sommaren.

Smalling utsatt för väpnat rån

Chris Smalling lämnade Manchester United i somras efter tio år i klubben (det sista på lån i nuvarande klubben Roma). I fredags utsattes han och familjen för ett väpnat rån i sitt hem utanför den italienska huvudstaden. Förövarna fick bland annat med sig klockor, smycken och pengar.

Chris Smalling själv har, tack och lov, kommit med ett lugnande meddelande via sitt twitter-konto.

Mourinho sparkad

Manchester Uniteds förre manager, José Mourinho, har nu fått sparken från Tottenham Hotspur.

Sheffield United degraderas

Sheffield United tog sig inför förra säsongen upp till Premier League igen efter en lång väntan. Första året stod de för en anmärkningsvärd insats då de slutade nia och nästan lyckades greppa tag i en europaplats. Denna säsongen har prestationerna varit de motsatta och klubben är med sex omgångar kvar att spela redan klara för att åka ur högstadivisionen.

Norwich tillbaka i Premier League

Norwich City åkte som nykomlingar ur Premier League förra säsongen. Nu är de tillbaka igen efter en imponerande insats i andradivisionen Championship.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS