Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, april 2021

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sist till först. Det här är listan för april 2021 och behandlar perioden efter landslagsuppehållet i mars till och med 0-0 mot Leeds.

Helgens match mot Leeds var en missräkning. Utöver det hade vi emellertid fem vinster på sex matcher under perioden, varför det blev en hård kamp om platserna i topp.

Aprillistan är säsongens sista ordinarie Power Ranking och följs efter säsongens slut av en säsongsomfattande ranking. Jämfört med senaste listan blir det en hel del ändringar. Det mest notabla är att både ettan och tvåan på listan klättrar tio placeringar.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

27. Sergio Romero (oförändrad)

Senast: 27 / Bästa: 14 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 23

26. Phil Jones (oförändrad)

Senast: 26 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 26

25. Lee Grant (oförändrad)

Senast: 25 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

24. Shola Shoretire (ner 1)

Senast: 23 / Bästa: 23 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 24

23. Anthony Martial (ner 9)

Senast: 14 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 9

22. Eric Bailly (ner 7)

Senast: 15 / Bästa: 11 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 20

Bailly fick, precis som de lägre rankade spelarna, ingen speltid under perioden. Men tillbaka efter covid fick han åtminstone sitta på bänken i Leeds.

21. Brandon Williams (oförändrad)

Senast: 21 / Bästa: 8 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 16

Inbytt först när det verkligen var omöjligt att tappa avancemanget mot Granada. Det illustrerar väldigt tydligt hur litet förtroende Solskjaer har för Williams.

20. Amad (ner 1)

Senast: 19 / Bästa: 19 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 21

Fick nöja sig med ett kort inhopp mot Granada. Trist, tycker jag.

19. Juan Mata (upp 5)

Senast: 24 / Bästa: 11 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 18

Tillbaka i spel. Fick aningen mer speltid än Williams och Amad men det är tydligt att Mata nu bara är utfyllnad i truppen. Får nog ett avskedsframträdande när vi har säkrat andraplatsen, för någon fortsättning i United kan det väl inte bli?

Juan Mata får kaptensbindeln mot Granada. Var det hans avskedsföreställning som Unitedspelare?

18. Axel Tuanzebe (upp 4)

Senast: 22 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 21

Fick chansen mot Granada när Maguire var avstängd och Bailly var sjuk.

17. Alex Telles (ner 1)

Senast: 16 / Bästa: 12 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 15

16. Nemanja Matic (upp 1)

Senast: 17 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 13

15. Donny van de Beek (upp 5)

Senast: 20 / Bästa: 14 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 16

Många inhopp men väldigt lite speltid. Att han inte fick starta i returen mot Granada är bara märkligt, så även att han byttes så sent mot Leeds. Jag vill nog ändå påstå att han under de här inhoppen har presterat sin bästa fotboll som Unitedspelare.

14. David de Gea (ner 1)

Senast: 13 / Bästa: 5 / Sämsta: 14 / Snittplacering: 9

Är nu den tydliga cupmålvakten. Fick ett par Sergio Romero-nollor mot Granada. Får förmodligen stå mot Roma. Mer intressant blir att se hur Solskjaer resonerar i en eventuell final.

13. Daniel James (ner 7)

Senast: 6 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 13

Fick överraskande chansen från start mot Leeds. Solskjaer tycker att James var bra. Jag håller inte med.

12. Edinson Cavani (upp 6)

Senast: 18 / Bästa: 6 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 14

Kriterierna för listan ger Cavani en orättvist låg placering. Men han startade faktiskt bara tre matcher under perioden och det medför att han inte kan rankas högre. Cavanis tre mål var näst bäst i laget under perioden med målet mot Tottenham som höjdpunkt.

11. Scott McTominay (ner 2)

Senast: 9 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 10

Det är talande att när Solskjaer ville spela Paul Pogba som sittande mittfältare mot Brighton så var det McTominay och inte Fred som petades till bänken.

10. Bruno Fernandes (ner 6)

Senast: 4 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 3

Den överlägset sämsta placeringen hittills för Bruno Fernandes. Han gjorde faktiskt bara ett mål och en assist under perioden. Bruno har nu lämnat planen poänglös de fyra senaste matcherna, något vi inte alls är vana att se.

Samtidigt ett styrkebesked av laget att vinna även när Fernandes har en sämre period.

Och känslan är att Bruno studsar tillbaka med en fantastisk säsongsavslutning.

9. Marcus Rashford (upp 1)

Senast: 10 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 7

Rashford fortsätter att halta fram. Att han inte är i fysiskt toppslag är uppenbart för alla att se. Att han alltjämt får så mycket speltid vittnar om hans status i laget. Och trots halta ben bidrar han tillräckligt för ingen ska kunna ifrågasätta platsen i startelvan.

8. Dean Henderson (ner 3)

Senast: 5 / Bästa: 5 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 14

Dean Henderson är nu förstaval i Uniteds mål. Har inte varit fläckfri men missarna har i slutändan haft mindre betydelse. Tre insläppta på fyra matcher blev det. Och det är svårt att skylla den enda poängförlusten på målvakten när den kom i en 0-0-match.

Mer intressant blir nu att se hur Solskjaer hanterar målvaktsfrågan i Europa League. Jag tycker att Henderson borde stå mot Roma. Minns att De Gea stod i alla semifinalerna förra säsongen, trots att Romero dessförinnan varit vår cupmålvakt.

7. Harry Maguire (ner 5)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 5

Ole Gunnar Solskjaer vilar inte sin lagkapten så Harry Maguire fixade sin egen vila med en läglig (om än inte planerad) varning mot Granada. Lagets försvarsspel är på det stora hela stabilt och efter 3-3 mot Everton har vi bara nio insläppta på arton matcher. Räknar vi bort Leicester, då laget var dränerat på energi, har vi alltså sex insläppta på sjutton matcher.

6. Victor Lindelöf (ner 3)

Senast: 3 / Bästa: 3 / Sämsta: 12 / Snittplacering: 7

Kan vi vinna ligan med Lindelöf och Maguire som mittbackspar? Jag tror inte det. Men även om mittförsvaret kan uppgraderas så är det för mig inte högsta prioritet.

Det här är första gången som Lindelöf placeras före Maguire. Det beror primärt på att Lindelöf chockerande nog spelade mer än kapten.

5. Fred (upp 3)

Senast: 8 / Bästa: 2 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 8

Fred har blivit en given kugge i Solskjaers startelva. Efter förlusten mot Sheffield United har brassen startat varenda ligamatch. Dessförinnan var bänkad ibland.

Han springer, täcker ytor, pressar, vinner boll. Spelet med bollen är egentligen otillräckligt, tycker jag. Klart är oavsett att Fred just nu är en väldigt viktig kugge i laget.

Det påstås också att han gjorde mål mot Tottenham. Men jag är tämligen säker på att det handlar om att hela fotbollsvärlden hade en kollektiv dröm.

4. Aaron Wan-Bissaka (upp 3)

Senast: 7 / Bästa: 2 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 6

Vår högerback har i april varit bra eller mycket bra. Hans insats mot Leeds kan vara hans bästa som Unitedspelare. Åtminstone offensivt. Defensivt har han ju haft matcher där han helt tagit bort motståndarnas främsta vapen.

3. Luke Shaw (ner 2)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 10

Bruno Fernandes kommer förstås att vinna priset som årets spelare i United. Men Luke Shaw är en legitim utmanare. Shaws betydelse för laget är tydligast när Alex Telles spelar. Brasilianaren är okej. Men Shaw är på en helt annan nivå.

Det här är potentialen som vi värvade för sju år sedan. I vissa matcher är Shaw både bästa försvarare och bästa offensiva spelare i laget.

2. Paul Pogba (upp 10)

Senast: 12 / Bästa: 2 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 12

Även i fallet Paul Pogba kan vi peka på hur tydligt saknad han är när han inte spelar. Som mot Leeds. Jag har inte sett någon förklaring till att mittfältaren – som har varit mäkta imponerande som vänsterytter – inte startade mot Leeds (undantaget väldigt lösa spekulationer om att det beror på att Pogba fastar). Kan bara utgå från att förklaringen finns utanför planen.

Efter comebacken har Pogba levererat en målpassning i varje ligamatch han startat och dessutom en mot Granada.

United med Paul Pogba i form är ett mycket bättre fotbollslag.

1. Mason Greenwood (upp 10)

Senast: 11 / Bästa: 1 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 10

Att Mason Greenwood skulle ha sämre utdelning den här säsongen var väntat. Det är det naturliga. För med få undantag har spelare som får ett genombrott i stil med Greenwood säsongen 2019/20 överpresterat. Sämre utdelning säsong två betyder inte nödvändigtvis att spelaren har blivit sämre. Ofta handlar det om att medflyt blir motflyt samtidigt som bevakningen från motståndarna ökar.

Greenwood har haft sämre perioder under säsongen men han har blivit allt bättre efter nyår. Utdelningen lät vänta på sig men nu är den här. Han har gjort två av våra tre senaste segermål i ligan och till det tredje stod han för assisten.

Och detta, det är bara början.