Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Roma

Europakvällar får oss att bli nostalgiska. Roma på Old Trafford ger oss onekligen vissa rysningar från den där 7-1-segern våren 2007. Nu är det inte Daniele de Rossi, Francesco Totti, Claudio Pizarro eller, för den delen, Chippen Wilhelmsson som landar i Manchester. Går det att skapa magi ändå? Låt oss hoppas. 

Manchester United

0-0 mot Leeds gjorde ingen, utom möjligen Ole Gunnar Solskjaer, glad på söndagseftermiddagen. Det är helt uppenbart att Manchester United gett upp ligan alldeles oavsett vad som sägs före och efter matcherna. Man ser en topp 4-placering som kirrad och Manchester City som mästare. Fokus i söndags låg också, ska vi tro och hoppas, på Roma.

United har en mäktig förlustfri svit att se tillbaka på. Man har bara förlorat tre matcher under kalenderåret 2021, men i det långa loppet spelar en sådan svit förstås mindre roll om man inte vinner titlar. Europa League är Manchester Uniteds sista chans på en titel säsongen 2020/21 och då är det givetvis inte läge att snubbla hemma mot Roma i den första semifinalen.

Solskjaer ställde ut ett starkt lag mot Leeds i söndags, men det lär bli några ändringar när I Giallorossi landar i Manchester. Dean Henderson spelas allt mer in som ny förstekeeper och med tanke på Solskjaers tankesätt då det gäller cuperna lär reservkeepern få stå nu. Han heter David de Gea. Backlinjen lär förbli den samma. Det finns helt enkelt inga reella alternativ till Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Victor Lindelöf och Luke Shaw som det är nu.

På det defensiva mittfältet var Fred och Scott McTominay mer än lovligt vilse mot Leeds. Det är i sig rätt problematiskt då det här inte är en match för Nemanja Matic och då Paul Pogba inte trivs särdeles bra så långt ner i banan som vore fallet nu. Gissningen är att duon fortsätter i brist på alternativ.

Framåt är Bruno Fernandes och Marcus Rashford givna (om foten känns fortsatt okej för Sir Marcus). Frågetecknen finns på de övriga positionerna. Edinson Cavanis sena inhopp på Elland Road talar för att han startar nu. Daniel James direkt svaga insats (ja, den var svag alldeles oavsett vad Solskjaer säger) borde bädda för Mason Greenwood till höger. Ja, engelsmannen är att föredra på topp, men ett United med Greenwood framom James i elvan är trots allt ett bättre United.

Möjlig startelva:

Roma

Om Manchester United genomförde ett dåligt genrep mot Leeds genomförde torsdagens motståndare Rom ett än sämre mot Cagliari. Romklubben riskerar att missa spel i Europa nästa säsong och hade inte råd att förlora söndagens bortamöte på Sardinien. Dock var det precis vad man gjorde med siffrorna 3-2. Roma har därtill bara mäktat med en seger på de sju senaste matcherna, en 1-0-viktoria mot Bologna den 11 april.

I Europa League får det sägas ha gått aningen bättre. Man bortaslog Ajax med 2-1 i den första kvartsfinalen och grejade 1-1 hemma. På vägen fram till semifinal har man utöver Ajax även lagt Braga och Shaktar Donetsk på rygg.

Paulo Fonseca har en i princip skadefri trupp att välja ur. Det enda egentliga frågetecknet då vi talar spelare som haft en framträdande roll denna säsong är Pedro. Spanjoren har spelat 35 matcher och stått för fem mål denna säsong men dras nu med en hamstringskada.

I mål lär Fonseca ställa Pedros landsman Pau Lopez. Fonseca har alternerat mellan en 3-4-2-1-uppställning och en mer defensiv med fyra man i backlinjen. Mot Ajax valde han tre mittbackar och gör han det även nu lär Chris Smalling och Roger Ibanez ta två av platserna då Mancini är avstängd. Mot Cagliari startade Federico Fazio och gjorde mål, men Bryan Cristante lär trots allt ligga bra till för en startplats nu.

Bruno Peres och Rick Karsdrop lär få ta platserna som wingbacks medan Jordan Veretout och Gonzalo Villar kan vara namnen på mitten. Framåt hittar vi lagkaptenen Lorenzo Pellegrini och en Unitedbekanting i form av Henrikh Mkhitaryan. Framåt? Den ständigt unge Edin Dzeko vilade hela mötet med Cagliari och startar garanterat nu.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har mött Roma ”endast” sex gånger genom historien och vunnit fyra av dessa. Sist handlade det om ett dubbelmöte i Champions League våren 2008. Då vann United med 2-0 borta och 1-0 hemma. Den goda målskillnaden, 13-4, bottnar förstås i 7-1-segern hemma på Old Trafford våren 2007.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer spelade dryga halvtimmen i den berömda 7-1-segern? Vår nuvarande manager bytte av Ryan Giggs i andra halvlek.
 • Uniteds innermittfältare i ovannämnda möte med Roma var Darren Fletcher och Michael Carrick?
 • Matchens domare, Carlos del Cerro Grande, inte dömt United förr?

Matchinformation

Manchester United
Roma
Turnering: Uefa Europa League, semifinal 1:2
Tid: Torsdagen den 29 april 2021, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Carlos del Cerro Grande (Spanien)
Teve: Kanal 9, Discovery+, Eurosport Player

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

 • Rashford (fot)
FORM
V4/4BrightonHPL2-1
V8/4GranadaBEL2-0
V11/4TottenhamBPL3-1
V15/4GranadaHEL2-0
V18/4BurnleyHPL3-1
O25/4LeedsBPL0-0

Roma

Skador och avstängningar:

 • Calafiori (muskel, mitten maj)
 • Mancini (avstängd, en match)
 • Pedro (muskel, början maj)
 • Zaniolo (knä, mitten maj)
Tveksamma:

 • Mirante (skada)
FORM
V8/4AjaxBEL2-1
V11/4BolognaHligan1-0
O15/4AjaxHEL1-1
F18/4TorinoBligan1-3
O22/4AtalantaHligan1-1
F25/4CagliariBligan2-3

United mot Roma

Totalt:64-1-113-4
Hemma:33-0-09-1
Europa League:00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V2007-10-02HCL1-0
O2007-12-12BCL1-1
V2008-04-01BCL2-0
V2008-04-09HCL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2007-04-10HCL7-1
V2007-10-02HCL1-0
V2008-04-09HCL1-0