Näthatet ökar massivt; Supportrarnas krav på ägarna; Cavani stannar?

Fulham v Manchester United - Premier League

Vi nås av dystra rapporter om näthat i dagens nyhetssvep. Därefter bjuds vi på nyheter från fredagens supportermöte med Ed Woodward, samt att Edinson Cavani och Paul Pogba möjligen kan tänkas förlänga sina kontrakt med United.

Avslutningsvis ryktas en spansk mittback allt mer frekvent till klubben medan det ser ljusare ut på läktarna under säsongens två sista omgångar.

Näthat ökar med 350 procent

Manchester United har under dagen publicerat en minst sagt bekymrande rapport. Bland annat visar den att näthat riktat mot Uniteds spelare har ökat med 350 procent sedan september 2019.

Hela 83 procent av de nedlåtande/hatiska kommentarerna var rasistiska medan 8 procent antingen var homofobiska eller transfobiska. Det hela nådde sin topp i januari i år när över 400 av den här typen av kommentarer riktades mot Uniteds spelare. Även näthatet supportrar emellan ska ha ökat drastiskt sedan sommaren 2020.

I en del av kampen mot näthat kommer United tillsammans med övriga som verkar inom den engelska fotbollen att bojkotta sociala medier från och med idag (fredag) klockan 16.00 till och med natten mellan den 3 och 4 maj.

”Genom att delta i helgens bojkott vill vi, tillsammans med övriga inom den engelska fotbollen, belysa problemet. Det kommer att generera debatt och diskussion och öka vetskapen av nivån av kränkningar som våra spelare och supportrar tar emot”, säger Uniteds koncernchef Richard Arnold.

United meddelar även att de har infört sanktioner mot sex individer som har överträtt klubbens regler genom kränkningar av Tottenhams Heung-Min Son på sociala medier efter matchen i London den 11 april. Tre av dessa är säsongskortsinnehavare, två är officiella klubbmedlemmar och en står på väntelistan för säsongskort. De alla har blivit avstängda, men har också möjlighet att överklaga beslutet.

Brev till Woodward och ägarna

Under fredagen pågår ett så kallat fanforum där bland annat Uniteds vice verkställande ordförande, Ed Woodward, träffar ett gäng United-supportrar. Där har Woodward och ägarfamiljen Glazer mottagit ett brev från MUST, Uniteds officiella oberoende supporterförening. Bland annat utläser brevet ett klart och tydligt nekande av Joel Glazers ursäkt efter superliga-fiaskot.

”Vi är äcklade, vi skäms och är arga över ägarens handlingar i förhållande till superligan. Joel Glazers efterföljande ursäkt accepteras inte. Handlingar talar mer än ord.”

MUST har även skickat med en lista med krav bestående av fem punkter som de begär att klubben skriftligen svarar på inom sju dagar. Däribland att klubben/ägarna ”villigt och öppet ska engagera sig och promota regeringens initiativ om en supporter-ledd översyn av fotbollen, och använder denna möjlighet till att åter balansera den nuvarande ägarstrukturen till fördel för supportrarna och inte tillmötesgår denna översyn defensivt för att slåss om status quo”.

Ed Woodward själv har bland annat sagt följande på mötet.

”Jag vet att ni känner er arga och svikna av bristen på samråd och sättet som förslaget misslyckades med att se de vitala principerna av en öppen tävling. Ordentliga diskussioner hade hjälpt oss undvika misstaget som vi gjorde. […] Jag kan försäkra er om att vi har lärt oss vår läxa från den senaste veckans händelser, och vi söker inte någon återupplivning av superliga-planerna.”

Han avslutar sitt tal, som även går att ta del av på Uniteds hemsida, genom att säga att de kommer att ”lyssna noga” på den feedback de får under dagen.

”Som Joel (Glazer) sa förra veckan, våra fans är vad som gör Manchester United så bra, och de kommer alltid att vara vid hjärtat av den här klubben.”

Hur mycket man väljer att tro på dessa ord är upp till var och en att avgöra.

Vändningen – Cavani ser ut att stanna

Det har i ett par månaders tid pekat allt mer mot att Edinson Cavani skulle välja att lämna United i sommar. Detta till stor del på grund av att han bor utan sin familj i Manchester och har erbjudits kontrakt av Boca Juniors hemma i Sydamerika. Nu ser anfallaren – till många supportrars glädje – ut att ha gjort en helomvändning.

Den normalt sett väldigt trovärdiga Moises Llorens, på spanska ESPN, menar under fredagen att Cavani har valt att stanna i United även över nästa säsong. Något som sägs bli officiellt nästa vecka. Moises Llorens var bland annat först med uppgifterna om att Cavani skulle skriva på för United i höstas.

Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer pratade med media efter 6–2-vinsten mot Roma igår kväll. Då sa han, precis som tidigare, att han gärna vill se uruguayanen kvar i klubben.

Fabrizio Romano hävdade under gårdagskvällen att United ”gör allt de kan” för att behålla Cavani och att ”ledningen och alla i klubben vill att ’Edi’ ska stanna”. Något han ska ha fått höra personligen under det senaste mötet.

Stannar även Pogba?

Paul Pogbas vara eller icke vara i United har länge varit en följetång – särskilt via hans agent Mino Raiola. I takt med fransmannens imponerande insatser på fotbollsplanen, och Uniteds utveckling som lag, har det sakteliga sipprat fram uppgifter om att mittfältaren möjligen kan tänkas stanna trots allt.

The Athletics United-reporter Laurie Whitwell, som rent generellt får anses vara en bra källa, menar nu att känslan om att Pogba skulle kunna tänka sig att förlänga sitt kontrakt växer.

”Flera personer nära Manchester United känner att ett nytt kontrakt borde erbjudas till fransmannen – och realistiskt skulle kunna locka honom till att stanna”, skriver Whitwell.

Vidare menar han att en Europa League-vinst ytterligare skulle öka Uniteds chanser när det kommer till att övertyga Pogba om att stanna. Mittfältaren har tidigare varit besviken över bristen på guldmedaljer. ”Men denna trupp ser ut att vara ett par toppförvärv ifrån en genuin titel-utmaning”, avslutar Whitwell.

”Pau Torres nära United”

Den förre Villarreal-mittbacken Eric Bailly förlängde i veckan sitt kontrakt med United. Nu menar spanska El Larguero att United ska närma sig en överenskommelse om en ny mittback från den gulklädda La Liga-klubben. Närmare bestämt den 24-åriga spanska landslagsmannen Pau Torres.

Enligt El Larguero ska ”Manchester United trycka på för att stänga undertecknandet av Pau Torres innan EM”. De menar dessutom att fler klubbar är intresserade. Däribland Real Madrid. El Largueros trovärdighet är inte särskilt dålig, men inte heller från det översta skiktet. Ta det för vad det är och invänta framför allt fler rapporter, helt enkelt.

Bortasupportrar närmar sig PL-arenorna

Matt Lawton på ansedda The Times meddelar, tillsammans med sin kollega Martyn Ziegler, under fredagen att vi snart kommer få se bortasupportrar på Premier League-arenorna. Som det ser ut just nu kommer de två sista ligaomgångarna att förgyllas med supportrar på upp till 25 procent av arenakapaciteten (max 10 000 besökare). Fem procent av dessa, alltså max 500 stycken, kan nu komma att bli bortasupportrar. Detta då Storbritannien lättar på sina restriktioner från och med den 17 maj.

Näst sista omgången flyttas

Av ovan nämnda anledning har Premier League nu beslutat att flytta den näst sista omgången – för att samtliga klubbar ska få en hemmamatch med publik. Den skulle egentligen ha spelats helgen kring den 12 maj, men förflyttas nu alltså och blir en veckoomgång (från och med den 17 maj).

United möter Fulham på hemmaplan i omgång 37 innan det bär av till ett möte med Wolves på bortaplan i den sista omgången för säsongen.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS