Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Manchester United mot Liverpool, ett möte som alltid kommer fullpackat med känslor. Morgondagens match blir inte annorlunda, bristen på publik till trots. För Uniteds del handlar det om att igen skaffa sig sju poäng ner till tredjeplatsen, men samtidigt också att se till att bortalaget tappar i kampen om Champions League-platser. Eller ja, det var faktiskt att vara snäll mot Liverpool. Faktum är att de i första hand inte slåss om en plats i nästa års Champions League, de slåss om en plats i Europa överhuvudtaget.

Något vi måste börja med är hur United förbereder sig för protesterna som planerats. Ingen publik kommer så klart befinna sig på läktarna, däremot förväntas många komma och protestera och från Uniteds håll verkar särskilt vara väldigt osugna på att få folk klättrandes i Trinitystatyn, då den är rejält omringad av staket. Hur många som tar sig till Old Trafford vet vi inte i nuläget, men United ser alltså ut att förvänta sig väldigt många.

Något annat som kan vara bra att veta är att United tillsammans med de andra Premier League-klubbarna, spelarna och Premier League själva har en sociala medier-bojkott under helgen, för att uppmärksamma allt näthat som riktas mot främst spelare. Det kommer alltså inte att gå att följa matchen via klubbens sociala medier.

Manchester United

Manchester United är i bra form. Vi måste börja med att konstatera det. Sju matcher utan förlust om vi räknar alla turneringar, om vi bara räknar ligan hamnar vi istället på tolv matcher utan förlust, och Champions League-spel till nästa säsong får vi väl i praktiken räkna in som klart. Faktum är att med rätt resultat i helgen så kan United även i teorin vara helt klara för Champions League-spel på måndag kväll.

Det, och 6-2 mot Roma, är vad United kommer med i ryggen inför matchen. Vändningen mot Liverpool i FA-cupen i januari lär ju inte heller ligga som ett negativt minne hos spelarna.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Att Ole Gunnar Solskjaer skulle gå för något annat än den starkaste elvan imorgon får ses som helt uteslutet. Den enda frågan är ju då hur den starkaste elvan faktiskt ser ut.

Personligen tror jag att bortsett från målvaktspositionen så kommer elvan vara helt oförändrad gentemot matchen mot Roma. Jag hoppas dock att han väljer att låta Rashford börja vid sidan. Englands finaste människa är sliten, och det finns en Mason Greenwood i mycket bra form som i nuläget nog faktiskt skulle göra ett bättre jobb på högerkanten. För det är där jag förutsätter att Rashford spelar, med Edinson Cavani som forward, Paul Pogba till vänster, Bruno Fernandes som tia, McFred som innermittfältspar och den vanliga fyrbackslinjen. Möjligen skulle Solskjaer kunna spela Greenwood längst fram istället för Cavani. Men samtidigt, efter matchen Cavani gjorde mot Roma vore det ju närmast tjänstefel att vila Cavani mot Liverpool.

Möjlig startelva:

Liverpool

Hur man skall formklassa Liverpool nu när april blivit maj är faktiskt inte det enklaste. Från slutet av december till början av mars hade de en katastrofal form i ligan, med endast tre segrar och lika många oavgjorda på 14 matcher. Under denna period åkte de också ur FA-cupen mot United.

I nuläget har de dock fem raka ligamatcher utan förlust, men då har man å andra sidan under samma tid åkt ur Champions League i turneringens kvartsfinal, och de två senaste ligamatcherna har man haft ledningen till slutminuterna och tappat den. Detta trots att man hade gott om målchanser att avgöra matcherna ett par gånger om innan kvitteringarna föll.

Men nu skall de alltså åka till Manchester och få äran att kliva ut på Old Traffords gräsmatta ytterligare en gång. Och vill de nå nästa säsongs Champions League, då är det egentligen bara seger som gäller. I och med att Chelsea vann under lördagen så har Liverpool inför matchen sju poäng upp till fjärdeplatsen med fem matcher kvar att spela. Chelsea å sin sida har fyra matcher kvar att spela, och Londonlaget får alltså inte ta mer än åtta poäng på dessa matcher om Liverpool skall ha en chans att nå Champions League. Detta förutsatt att Liverpool vinner sina sista fem matcher, inklusive den mot United.

Hur Liverpool kommer ställa upp imorgon känns inte helt självklart. Klopp har oftast valt en 4-3-3-formation, men i förra veckans möte med Newcastle gick han snarare för en 4-2-3-1.

Med tanke på Uniteds offensiva form, och att en viss Bruno Fernandes spelar tia, tror jag dock att det blir en återgång till 4-3-3 för att täppa till utan mellan försvar och mittfält.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes på Old Trafford var så sent som i januari. Då vann United med 3-2. Senaste ligamötet var i oktober 2019, vilket slutade 1-1. Marcus Rashford gjorde Uniteds mål.

Visste ni att…

 • United endast förlorat en av sina 15 senaste hemmamatcher mot Liverpool, alla tävlingar inräknat?
 • Liverpool å andra sidan bara har förlorat en av sina nio senaste Premier League-matcher mot United?
 • Jürgen Klopp aldrig har vunnit på Old Trafford, trots sex försök?

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Premier League, omgång 34
Tid: Söndagen den 2 maj 2021, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Michael Oliver
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V8/4GranadaBEL2-0
V11/4TottenhamBPL3-1
V15/4GranadaHEL2-0
V18/4BurnleyHPL3-1
O25/4LeedsBPL0-0
V29/4RomaHEL6-2

Liverpool

Skador och avstängningar:

 • Gomez (knä, inget datum)
 • Henderson (ljumske, mitten maj)
 • Kelleher (magmuskel, inget datum)
 • Matip (fot, inget datum)
 • Origi (muskel, inget datum)
 • Van Dijk (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Phillips (lår)
FORM
V3/4ArsenalBPL3-0
F6/4Real MadridBCL1-3
V10/4Aston VillaHPL2-1
O14/4Real MadridHCL0-0
O19/4LeedsBPL1-1
O24/4NewcastleHPL1-1

United mot Liverpool

Totalt:20681-58-67279-260
Hemma:9850-31-17163-91
Premier League:5728-14-1577-63
SENASTE MÖTENA
O2019-10-20HPL1-1
F2020-01-19BPL0-2
O2021-01-17BPL0-0
V2021-01-24HFA3-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V2018-03-10HPL2-1
O2019-02-24HPL0-0
O2019-10-20HPL1-1
V2021-01-24HFA3-2