Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Listan: Uniteds bästa segrar mot Liverpool

Idag tar Manchester United emot antagonisten från Merseyside hemma på Old Trafford, det vill säga Liverpool. För att hitta rätt känsla inför matchen, passar vi på att bjuda på en lista med de fem bästa segrarna mot just Liverpool. I detta fall avgränsar vi oss till Premier League.

Listan är ett segment som dykt upp två gånger tidigare under säsongen, framför allt som ett komplement till nyhetssvepen. Då nyhetsutbudet varit tämligen svalt under helgen, föll det sig väl att damma av en lista. Att ämnet dessutom behandlar de bästa segrarna mot Liverpool i Premier League-sammanhang kunde inte heller bli mer passande, i och med att den bittra rivalen gästar Old Trafford idag.

Sedan Premier League startade 1992 har United vunnit 28 möten mot Liverpool och att välja ut endast fem matcher är därför inte det enklaste. Alla segrar mot Liverpool är givetvis oerhört sköna men vissa är lite, lite bättre.

Alla har så klart sina favoritmatcher och segrar som varit extra sköna men till syvende och sist handlar det om personligt tyckande och egna åsikter. Här är det dessutom i hög utsträckning upp till vilka matcher undertecknad faktiskt upplevt. Så, Gary Pallisters dubbla pytsar på Anfield under säsongsavslutningen säsongen 1996/97 kvalar dessvärre inte in, för att ta ett exempel.

5. 2007/08: Manchester United – Liverpool 3-0

Först ut är den enda riktiga storsegern på den här listan. En match där det aldrig var något snack om saken. Uddamålssegrar och segrar på stopptid i all ära, ibland kan det även sitta rätt fint med en överkörning av värsta antagonisten.

Mötet gick av stapeln i mars månad och således var det upplagt för dramatik. Gästerna kan dock inte sägas ha varit inblandade i titelstriden i särskilt hög utsträckning, då man låg fyra men United parkerade på första plats inför mötet.

Wes Brown befann sig ovanligt nog i offensivt straffområde när United anföll och knoppade in ledningsmålet för hemmalaget. Engelsmannens första mål på tre år, för övrigt.

Precis innan halvtidsvila bad Javier Mascherano om sitt andra gula kort efter att ha sprungit fram till domare Steve Bennett för att klaga. Argentinaren fick sin andra ostskiva för dagen och Liverpool tvingades spela andra halvlek med reducerat manskap.

Gästerna höll dock emot bra länge men med tio minuter kvar nådde Cristiano Ronaldo högst på en hörna och satte tvåan.

Det definitiva avgörandet stod sedan Nani för ett par minuter senare när han smet emellan två försvarare och avlossade bössan utanför straffområdet.

Segern innebar inte bara ett starkare grepp om förstaplatsen, utan man hade även sett till att avsluta Liverpools segersvit på sju matcher.

Höjdpunkter från matchen.

4. 2011/12: Manchester United – Liverpool 2-1

Den här matchen var inte enkom en seger för Manchester United och tre poäng in på kontot. Den betydde någonting mer, särskilt för Patrice Evra.

Vi får gå tillbaka till höstmötet lagen emellan för att förstå hela historien.

Patrice Evra hade hamnat i dispyt med Luis Suarez i Liverpool, vilket ledde till att uruguayanen yttrade sig rasistiskt mot Unitedspelaren.

I mångt och mycket stod ord mot ord men Suarez uppges bland annat ha sagt: ”Jag pratar inte med svarta” och därefter upprepat ordet ”negro” mot Evra.

Det hela blev en följetong och Suarez stängdes till slut av i åtta matcher av det engelska fotbollsförbundet.

I februari, samma säsong, stod spelarna mot varandra igen, denna gång på Old Traffords gräsmatta.

Suarez buades ut av hemmapubliken och visade tydligt agg mot Evra när tillfällen gavs.

Matchen såg Wayne Rooney till att United vann med 2-1, efter att ha gjort bägge målen. Men av förklarliga skäl var det inte Rooney som skulle få rubrikerna efter matchen.

Evra hade vunnit både på och utanför planen mot Suarez och passade efter slutsignalen på att, på ett provokativt sätt, fira framför Liverpoolspelaren.

Som sagt, det var en seger som betydde så mycket mer.

3. 2005/06: Manchester United – Liverpool 1-0

På plats tre hittar vi det andra ligamötet lagen emellan säsongen 2005/06. Detta år stod inte United som vinnare av Premier League men man låg trots allt i jaktläge på andra plats bakom ett ledande Chelsea. Och jagade United, det gjorde Liverpool.

När United och Liverpool gjorde upp denna januaridag på Old Trafford handlade det nog i grund och botten om att bägge var rädda för att förlora. Trots det var det ändå gästerna som låg på större delen av matchen.

United drogs med frånvaro på bland annat Cristiano Ronaldo och Paul Scholes. Sir Alex Ferguson mönstrade till exempel ett innermittfält bestående av John O’Shea och Ryan Giggs.

Hemmalaget hade svårt att få grepp om matchen och efter cirka timmen spelad hade gästernas Djibril Cissé bränt ett jätteläge.

En som var inställd på ett kryss och var på väg att lämna Old Trafford i matchens slutskede var den dåvarande engelska förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson. Men en match är inte över förrän den är över. Speciellt inte sådana här möten.

United hade fått frispark utanför Liverpools straffområde. Giggs hade peggat upp bollen och skickade in en utåtskruvad boll som möttes av Rio Ferdinands panna och lämnade Pepe Reina utan chans.

En stopptidsseger hemma mot Liverpool är alltid svår att vifta bort. Icke desto mindre när Gary Neville i samband med målet, istället för att kramas med lagkamraterna, rusar fram till bortasektionen och står för ett av de mest passionerade firanden vi sett innanför Old Traffords väggar.

2. 2006/07: Liverpool – Manchester United 0-1

Han har varit på tapeten tidigare under veckan i och med sin 40-årsdag. Nu återfinns han även med när tvåan på listan summeras.

Ja, John O’Shea har mött ett och annat Premier League-lag genom åren men frågan är om hans bästa minne inte kommer från ett möte med just Liverpool.

Vi backar bandet till säsongen 2006/07 och skriver in den 3 mars i kalendern. Då hamnar vi nämligen på Anfield, som är enda gången den arenan figurerar på den här listan.

United parkerade på första plats i tabellen efter att bland annat gått rent i februari ända fram till slutet av mars. Efter ett par år av Chelsea-dominans hade Sir Alex Ferguson bestämt sig för att det var dags att ställa saker till rätta. Chelsea jagade strax bakom i tabellen, medan Liverpool för tillfället parkerade på tredje plats.

Och det märktes att mycket stod på spel. Hemmalaget visade missnöje efter att bland annat haft en boll i nät men fått det underkänt för offside.

Det var dessutom lite av en grinig match och efter en duell med Jamie Carragher tvingades Wayne Rooney kliva av skadad.

Det skulle dock hetta till på riktigt när mindre än fem minuter av ordinarie tid återstod. Paul Scholes hamnade i kamp med Xabi Alonso och för den förstnämnde skulle det brinna till i hjärnkontoret. Scholes försökte slita sig loss från spanjoren och måttade en spark mot Alonso. Martin Atkinson kunde inte annat än hala fram det röda kortet.

Men så var det ju O’Shea. Irländaren bytte nämligen av en skadad Rooney med dryga kvarten kvar av matchen och det bytet gjorde att vi fick den historieskrivning vi fick.

På övertid höll sig den då 26-årige försvararen framme på en frisparksretur och bredsidade in bollen i nättaket.

”John O’Shea firar som om att Manchester United vunnit ligatiteln,” utbrast den engelske tv-kommentatorn.

United hade inte vunnit titeln i och med det målet och den segern på Anfield men man hade minsann tagit ett jättekliv mot den.

1. 2010/11: Manchester United – Liverpool 3-2

Etta på min lista, och säkerligen på en del andras också (i min generation), är matchen när Dimitar Berbatov bestämde sig för att var så där bra vi visste att han kunde vara.

Matchen kretsade i princip bara runt bulgaren, som slog till med ett hattrick i 3-2-segern.

Målchanserna haglade inte i första halvlek, som såg ut att bli mållös. Men strax innan klockan hade tickat upp mot 45 på Howard Webbs matchur fick United en hörna. Ryan Giggs slog den med ytterskruv och på något sätt lyckades Berbatov både vrida och gräva in bollen i nät, halvt liggandes. Spektakulärt, men vi skulle vi se något ännu värre (eller bättre).

Med timmen spelad av matchen hittade Darren Fletcher ut till Nani på högerkanten med en delikat boll. Portugisen utmanade sin försvarare och fick till ett inlägg med vänstern, som seglade förbi Wayne Rooney. Men inte Berbatov. I samma rörelse tar Berbatov både ner bollen och lägger upp den till sig själv för att med ryggen mot mål skjuta bollen ribba in (en del uttrycker det som en bicicleta men det håller jag inte med om). Ett otroligt utförande och ett otroligt mål.

2-0 till United och man såg ut att ro matchen i hamn.

En tämligen orutinerad 22-åring vid namn Jonny Evans skulle emellertid ge Liverpool en biljett in i matchen, när han gjorde ner Fernando Torres i eget straffområde. Att nordirländaren direkt efter försöker hävda sin oskuld är på något sätt älskvärt, då det knappast går att hitta en mer solklar straff. Steven Gerrard utnyttjade hursomhelst möjligheten från elva meter och bara fem minuter senare var det dags igen.

John O’Shea klarade sig med nöd och näppe undan ett rött kort efter att ha rivit ner Torres strax utanför straffområdet. Återigen klev Gerrard fram och sköt in den efterföljande frisparken till 2-2, efter att Uniteds mur minst sagt varit osynkad.

Matchen vägde men i minut 84 skulle avgörandet komma. O’Shea fick revansch från tidigare, då irländarens inlägg hittade Berbatovs panna. Anfallaren gick upp med pondus och såg till att Jamie Carragher var chanslös i nickduellen.

I och med att matchen spelades i september låg det ingen titelnerv i luften men samtidigt behövs inte alltid det för att en match ska bli något alldeles extra. Ibland räcker det med lite magi från en bulgarisk trollkarl.

Höjdpunkter från matchen.

Tidigare listor

Listan: Uniteds bästa insatser under säsongen

Listan: Uniteds bästa värvningar under Solskajer