Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En inställd match är också en match

Manchester United skulle tagit emot Liverpool hemma på Old Trafford under söndagen men något klassiskt rivalmöte fick vi inte. Det vi fick var istället en massiv folksamling utanför arenan, som främst protesterade mot ägandesituationen i klubben. Säkerhetspådraget var bevisligen inte tillräckligt och massorna kunde till slut ta sig in på arenan för fortsatta protester. Premier League insåg till slut att matchen som skulle spelas inte kunde bli av.

Som ni förstår är det här ingen vanlig dagen efter-artikel. I normala fall hade vi skrivit om den match som skulle utspelats igår på Old Trafford mellan Manchester United och Liverpool. Men, en inställd match är också en match, för att återanvända delar av Ulf Lundells citat men i ett annat sammanhang.

Ni såg och hörde vad som hände. Länge, länge har ett missnöje legat och grott bland United-supporters mot ägarfamiljen Glazers och som en följd av den redan skrotade (eller, lever den?) superligan, där United initialt valde att gå med, sköt ägarna sig själva rejält i foten.

Protesterna på och utanför Old Trafford är med facit i hand något Glazers inte kan blunda för och vifta bort som nonsens. Det här var en kraftig signal. Ett tydligt budskap.

De ursäkter amerikanarna för ett par veckor sedan riktade mot supporters och anställda inom klubben togs därmed inte på något större allvar.

Detta var protester som fick rejält genomslag och uppmärksammades i massmedia världen över. Vi ska inte dra några paralleller i övrigt men om gårdagens händelser ska jämföras med något, så är stormningen av Kapitolium en händelse som dyker upp på näthinnan. Då tog man sig in i det politiska hjärtat av USA. Igår tog sig människor in i hjärtat av Manchester United Football Club.

Vad som händer härnäst råder fortsatt frågetecken kring. I det småskaliga sammanhanget vet vi ännu inte när matchen kommer kunna spelas. I det det storskaliga sammanhanget vet vi inte vilka konsekvenser det här får för Glazers och hur de väljer att agera.

Vi väntar även på fler livstecken från klubbens kommunikativa avdelning. Därifrån fick vi endast uttalande från hemsidan men inget mer. Det beror på att United, tillsammans med flera andra klubbar, valt att bojkotta sociala medier i helgen, som en ”tyst protest” mot rasism och diskriminering inom såväl fotbollen som samhället.

Reaktioner och händelser

https://twitter.com/ManUnited_Now/status/1388862373725982726

https://twitter.com/ManUnited_Now/status/1388857038952964098

Protester pågick även utanför spelarhotellet…

https://twitter.com/ManUnited_Now/status/1388826822679355393

Där Lee Grant och Michael Carrick följde händelseutvecklingen från fönstret.

Den Unitedbevakande journalisten Andy Mitten pratar bland annat om ägarsystemen som förekommer inom dagens fotboll.

Gary Neville gjorde sin röst hörd.

Manchesters borgmästare Andy Burnham har även han uttalat sig.