U23: Manchester United – Derby County 1-3

Det blev en besvikelse för Manchester Uniteds U23 i säsongsavslutningen på måndagskvällen. Derby County vann med 3-1 på Leigh Sports Village. Hannibal gav United ledningen med ett vackert avslut före paus men blev utvisad i andra halvlek och Derby vände på steken.

För mittbacken Max Taylor var det inte bara sista matchen för säsongen utan även sista matchen som Unitedspelare. Inför matchen bekräftades det i MUTV att Taylor lämnar United efter säsongen.

Annat att notera i laguppställningen var att Amad och Anthony Elanga saknades. Detta torde betyda att de kommer att vara involverade i a-lagets match mot Leicester imorgon.

Hannibal och Shola Shoretire skulle också ha kunnat vara aktuella för spel imorgon, men då de båda startade ikväll får det anses vara högst osannolikt.

I startelvan noterar vi också första starten i U23 för Charlie McNeill medan Isak Hansen gjorde sin andra start. Ingen av spelarna utmärkte sig i någon större utsträckning.

Derby var det bättre laget matchen igenom. Före paus försvarade sig United bra och speldominansen mynnade egentligen inte ut i någon kvalificerad målchans för Derby.

Istället var det United som skulle gå till halvtidsvila i ledning. Vänsterbacken Reece Devine drev upp ett anfall och lämnade över bollen till Hannibal. Den franska mittfältaren tog emot och la upp för ett briljant avslut från distans.

Efter paus var det Derbys match. De skulle kvittera när halvleken var sju minuter gammal. Målet kommer på nick efter ett precist inlägg från högerkanten. Återigen tvingas vi konstatera att mittbacken Will Fish låg fel i straffområdet.

Matchavgörandet kom efter 56 minuter, då Hannibal blev utvisad. Vi kan konstatera att det var en dum utvisning då den redan varnade fransmannen vevade ett imaginärt kort mot domaren. Samtidigt är det enkelt att förstå Hannibals frustration. I varenda match får han oerhört många smällar och han får ingen hjälp av domarna.

Derby gjorde det mesta av det numerära överläget och säkrade segern med två mål kort efter utvisningen. Båda målen kommer efter förvirrat försvarsspel av United och när vi summerar säsongen är det just försvarsspelet som stjälper United.

Matchavslutningen var avslagen. Derby var långt närmare ett fjärde mål än United var en reducering. Bland annat räddade Charlie Savage en boll på mållinjen.

När säsongen sammanfattas hittar vi United på åttonde plats i den i mittenskiktet väldigt jämna Premier League 2-tabellen. Inför kvällen hade vi faktiskt chansen att sluta fyra.

Uniteds säsong har varit väldigt ojämn. En stor förklaring till det är att United som regel har ställt upp med ett väldigt ungt lag. Vår offensiv har imponerat stort under säsongen. Vi slutar på 58 gjorda mål (2,42 per match), med stor marginal näst bäst i serien. Bara överlägsna tabellettan Manchester city (löjliga 79 mål) var bättre offensivt.

Om vår offensiv imponerar så var det desto sämre ställt med defensiven. Vi slutar faktiskt på negativ målskillnad med 59 insläppta. Bara Southampton, seriens överlägset sämsta lag, släppte in fler.