Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round

Välkommen till införrapporten som redan skrivits en gång. Imorgon torsdag är det så dags för matchen som blev uppskjuten, Manchester United-Liverpool på Old Trafford.

Den som undrar hur vi förberedde oss för matchen som skulle spelats den andre maj kan läsa vår införrapport till den matchen här. Förutsättningarna idag är något annorlunda. United har nu matematiskt säkrat spel i Champions League nästa säsong, men efter gårdagens förlust mot Leicester så finns det ändå viss risk att man faktiskt tappar andraplatsen. Förlust för United imorgon samtidigt som Chelsea vinner sin nästa match, ja då skiljer det bara tre poäng lagen emellan inför de sista två matcherna, och Leicester skulle dessutom bara ligga fyra poäng efter United. Fullt fokus för att avsluta bra och befästa andraplatsen krävs med andra ord.

Något som är värt att notera är att det kring Old Trafford den här gången satts upp rejäla avspärrningar för att hindra liknande scener som fick den förra matchen inställd. Måtte allt bara gå bra.

Manchester United

Manchester United kommer faktiskt från två förluster på de tre senaste matcherna, efter att före det bara haft en förlust på 22 matcher. Att bortamötet mot Roma förlorades spelade ju dock ingen som helst roll, då United ändå enkelt tog sig till Europa League-finalen, och gårdagens förlust mot Leicester var ju inte helt oväntad heller med tanke på att det absurda spelschemat gjorde att Ole Gunnar Solskjaer behövde byta ut i princip hela laget, och till exempel ge Anthony Elanga chansen från start.

Inför morgondagen kan vi dock iskallt räkna med att Solskjaer ställer ut bästa möjliga lag, för att försöka säkra upp den där andraplatsen och samtidigt se till att Liverpool får svårare att nå den så attraktiva fjärdeplatsen.

Det skall så klart sägas att även om United skulle förlora imorgon så sitter klubben i förarsätet att sluta tvåa ändå. Vi har just nu 70 poäng, Leicester kan som mest nå 72 och Chelsea 73, varför en seger på de tre sista skall räcka för United. Det skulle kunna bli en målskillnadsfråga, och då skulle det kunna bli tight. Men United sitter just i förarsätet även där med +30, att jämföra med Chelseas +23 och Leicesters +21. Man kan ju dock tycka att med Liverpool hemma, Fulham hemma och Wolves borta kvar så bör United kunna skrapa ihop minst fyra poäng. Dessutom är det ju faktiskt så att om Leicester förlorar något mer, ja då kan de inte längre ta sig om United, och om Chelsea gör det så måste United alltså få storstryk i minst en match för att Londonlaget skall kunna passera.

Startelvan då, hur blir det där? Det bör inte vara omöjligt att klura ut, även om det finns någom fundering.

Dean Henderson förutsätter jag är tillbaka i målet. Jag förstår egentligen inte riktigt varför man valde att rotera ut honom igår, då en målvakt bör kunna spela söndag-tisdag-torsdag vid ett enstaka tillfälle. Förmodligen var det en chans för Solskjaer att göra David de Gea lite mer nöjd med att ha fått en Premier League-match på slutet. Om United säkrat andraplatsen inför slutomgången mot Wolves skulle det inte förvåna mig om De Gea står då igen.

I backlinjen finns kanske det största av grubblerierna inför matchen. Att Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf och Luke Shaw startar är ju givet, och det känns spontant dessutom helt givet att det blir Eric Bailly som spelar i den skadade Harry Maguires frånvaro. För vi får förutsätta det, att kaptenen saknas, efter att S0lskjaer uttryckt förhoppning att han skall vara tillbaka till Europa League-finalen. Det som gör mig tveksam till om det bli Bailly är hans skadehistorik, och om Solskjaer vill starta honom två matcher i rad med bara 48 timmars mellanrum. Alternativet är Axel Tuanzebe, som fick ett halvt betyg högre i våra betyg från igår, men där är känslan att Solskjaer inte riktigt har förtroende som krävs. Så Bailly är gissningen.

Centralt på mittfältet spelar Scott McTominay och Fred, med Bruno Fernandes framför dem. Rimligen, efter inhopp i såväl söndags som igår, startar Edinson Cavani längst fram, vilket ger Marcus Rashford till höger, Paul Pogba till vänster och välförtjänt vila för Mason Greenwood.

Möjlig startelva:

Liverpool

Ja Liverpool fightas som sagt för att nå Champions League till nästa säsong. Med vinst imorgon sätter de sig i en sits som rejält hotar främst Leicester, men också Chelsea. Vid förlust, då kan faktiskt Everton vid vinst mot Aston Villa på fredag ta sig om sig stadsrival och istället knuffa ner Liverpool till sjundeplatsen, och de får istället kämpa för att ta sig upp till Europa League-plats igen.

För som det är just nu, med tanke på resultaten i cuperna och så vidare, så går toppfyran som vanligt till Champions Leagues gruppspel (och nej, laget som slutar femma får inte en Champions League-plats bara för att Manchester City eller Chelsea kommer vinna årets turnering eller om United vinner Europa League, det är inte så det fungerar), femman och sexan går till Europa Leagues gruppspel och sjuan går in i den nya Europa Conference Leagues playoffrunda. Så vid förlust mot United, ja då kanske Liverpool får gå in i turneringen som främst är tänkt för lag från lägre rankade ligor, vilket väl skulle vara en lämplig plats för Liverpool.

Eftersom man inte är kvar i något cupspel har Liverpool faktiskt bara haft en match sedan det tänkte mötet den andre maj, och det var när man i lördags slog Southampton hemma.

Hur kommer Jürgen Klopp ställa upp sin elva för att för en gångs skull lyckas vinna på Old Trafford då? Förutom de uttjatade långtidsskadorna de har sedan tidigare saknas till exempel en James Milner, som annars hade kunnat vara nyttig på mittfältet. Istället tror jag att elvan blir lik den de hade i helgen med ett undantag, och det är att Diogo Jota förpassa till bänken till förmån för Firmino.

Hur backlinjen kommer formeras känns dock också lite oklart. Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson på kanterna känns väl givet, men kör man Phillips-Williams som i helgen, eller får Fabinho kliva ner eller är Ozan Kabak redo att starta efter skada? Det vet vi i nuläget inte, därför utgår vi från att han inte är det och att Klopp ser fördelen av att ha Fabinho på det defensiva mittfältet, vilket skulle ge elvan nedan.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Liverpool har mötts 204 gånger genom historien, och det är United som har övertaget genom att ha vunnit 80 av matcherna. 57 har slutat oavgjort, 67 har Liverpool vunnit och målskillnaden ligger på 276-258 i Uniteds favör.

På hemmaplan är facitet än starkare. 97 möten och United har vunnit precis över hälften, 49, mot Liverpools 17 segrar.

Visste ni att…

 • United redan matematiskt säkrat att man slutar före Liverpool i tabellen?
 • Jürgen Klopp aldrig har vunnit på Old Trafford, trots sex försök? (Ja, det visste ni om ni läste införrapporten till det inställda mötet.)

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Premier League, omgång 34
Tid: Torsdagen den 13 maj 2021, 21.15
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Anthony Taylor
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Maguire (fot, inget datum)
 • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

 • James (oklart)
FORM
V18/4BurnleyHPL3-1
O25/4LeedsBPL0-0
V29/4RomaHEL6-2
F6/5RomaBEL2-3
V9/5Aston VillaBPL3-1
F11/5LeicesterHPL1-2

Liverpool

Skador och avstängningar:

 • Davies (muskel, inget datum)
 • Gomez (knä, inget datum)
 • Henderson (ljumske, slutet maj)
 • Kelleher (bröst, inget datum)
 • Matip (fot, inget datum)
 • Milner (skada, mitten maj)
 • Origi (muskel, inget datum)
 • Van Dijk (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Kabak (muskel)
 • Keita (smäll)
FORM
F6/4Real MadridBCL1-3
V10/4Aston VillaHPL2-1
O14/4Real MadridHCL0-0
O19/4LeedsBPL1-1
O24/4NewcastleHPL1-1
V8/5SouthamptonHPL2-0

United mot Liverpool

Totalt:20681-58-67279-260
Hemma:9850-31-17163-91
Premier League:5728-14-1577-63
SENASTE MÖTENA
O2019-10-20HPL1-1
F2020-01-19BPL0-2
O2021-01-17BPL0-0
V2021-01-24HFA3-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V2018-03-10HPL2-1
O2019-02-24HPL0-0
O2019-10-20HPL1-1
V2021-01-24HFA3-2