Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

FIFA tänkte stötta Superligan; Maguire utan kryckor

Dagens nyhetssvep domineras av nyheten att FIFA verkar ha varit mer involverade i Superligan än vad de själva vill erkänna. Utöver det har vi sett Harry Maguire gå, vi har mer rykten om Jadon Sancho och lite information om U23-lagets försäsong där Bert Whalley kommer hedras.

FIFA tänkte stötta Superligan

Såväl FIFA som UEFA har utåt sett varit oerhört tydliga med att den tänkte ”Superligan” inte var ett projekt de tänkte stötta eller ens tyst ge sitt godkännande till. Nu kommer dock New York Times med rapporter att det bakom stängda dörrar i månader pågick diskussioner om hur FIFA skulle kunna ge sitt stöd till ligan.

Grundarna av Superligan skall enligt NY Times ha förstått att det var essentiellt att få stöd av FIFA, men man har också förstått att det var så kontroversiellt att man i dokumenten som är kontraktet till Superligan valde att döpa om FIFA till ”W01”. Dock skall det vara enkelt att identifiera att man med Wo1 menar FIFA. Vad som står i dokumentet är att ett avtal med W01 (FIFA) är ”ett nödvändigt villkor för genomförandet av SL-projektet.”

Diskussionerna med FIFA om Superligan skall ha inletts redan 2019, och pågått till så sent som januari 2021. De skall från Superligans håll ha letts av en grupp kallad ”A22”, ett konsortium av rådgivare ledda av de spanskbaserade finansiärerna Anas Laghari och John Hahn som ansvarade för att sätta ihop projektet kring Superligan. Mötena skall ha varit med personer väldigt nära FIFA-presidenten Gianni Infantino, bland annat svenske Mattias Grafström som är vice generalsekreterare för FIFA och beskrivs som Infantinos högra hand, och efter möten förra året skall A22 ha rapporterat att ”FIFA är ombord”, eller i alla fall öppna för idén med en superliga.

Att FIFA var vänligt (eller åtminstone vänligt neutralt) inställda till en superliga gjorde att klubbarna och JP Morgan, banken som skulle finansiera hela projektet, valde att gå vidare med projektet. I januari 2021 fick de dock lite av en chock, då FIFA kom med ett uttalande att en stängd europeisk liga inte skulle godkännas. De valde dock att tolka uttalandet välvilligt, då Superligan tekniskt sett inte skulle vara en stängd liga. De mer inofficiella rapporterna skall också fortfarande ha varit att FIFA fortfarande var öppna för någon form av superliga. För att göra affären mer lockande för FIFA kom också pratet om solidaritetspengar som FIFA skulle kunna använda till olika projekt runt om i fotbollsvärlden.

När klubbarna sen gick ut med att man skulle starta upp en superliga var FIFA också det styrande organ som var sist med att fördöma projektet, och man gjorde det i betydligt vagare ordalag än i princip alla andra. Det tog också tid för Gianni Infantino att slutligen själv fördöma projektet, och det faktum att han gjorde det gör att han nu från andra sidan istället möts av anklagelser om svek. Faktum är att chefen för de spanska proffsligorna, Javier Tebas, till och med öppet har kallat Infantino för en av hjärnorna bakom Superligan, vilket ju på ett bra sätt skulle förklara varför han var så sen på att fördöma projektet.

Läs hela NY Times artikel här, det är verkligen värt sin läsning. FIFA har givetvis avböjt att svara på några som helst frågor från tidningen.

Maguire kan gå

I samband med premiären av filmen om Sir Alex Ferguson noterar vi två saker.

1: Harry Maguire går nu utan kryckor.
2: Phil Jones lever faktiskt.

Att Maguire går utan kryckor är det som för United som lag spelar mest roll, då vi hoppas att på att ha lagkaptenen tillbaka till finalen av Europa League på onsdag. Men visst är det också roligt att se Phil Jones för ovanlighetens skull?

Jadon Sancho

En kort rapport om Jadon Sancho, signerad Fabrizio Romano. Engelsmannen kommer tillåts att lämna klubben för strax under 100 miljoner euro, och att United är med i racet om att värva honom men att inget officiellt prat är igång än.

Träningsmatch för att hedra Bert Whalley

Från Uniteds officiella hemsida meddelas att Uniteds U23 kommer spela en försäsongsmatch mot Stalybridge Celtic, och i samband med den matchen kommer också en hedersplakett avtäckas för att hedra Uniteds förre tränare Bert Whalley, som omkom i Münchenolyckan.

Whalley spelade sin fotboll för Stalybridge och Manchester United innan dels andra världskriget och dels en seriös ögonskada hindrade hans fortsatta spelarkarriär. Istället gjorde han sig känd som en fin tränare och talangutvecklare under Sir Matt Busby.

Den 27 juli spelas matchen.