Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Folk får ha åsikter, så länge det inte är lögner

Manchester United åkte till Wolverhampton och avslutade säsongen på ett snyggt sätt. 2-1 skrevs resultatet till, där vi fick se ett debutmål från Anthony Elanga och högst troligt ett avskedsmål från Juan Mata. Segern innebar dessutom att United gick hela säsongen obesegrade på bortaplan, en bedrift som fram till igår inte upprepats av ett Premier League-lag på 17 år. 

Det är faktiskt berättigat att börja just i den änden. Det faktum att United inte förlorat en bortamatch i ligan den här säsongen. Nu ska det förvisso sägas att de allra flesta så kallade topplag har underpresterat den upplagan. Men, en bortamatch mot ett dominant Manchester City, ett kontringstarkt Tottenham, eller oförutsägbart Leicester, är alltid tuffa matcher på pappret.

Med det har United och Ole Gunnar Solskjaer uppvisat såväl tyngd som finess. När inte offensiven klivit fram har man visat sig motståndskraftiga bakåt och när det släppts in mål har den offensiva kraften svarat.

Igår hittade Solskjaer en bra balans i sin laguttagning. Ett fullt roterat lag ställdes ut mot Wolverhampton men tidig märktes det att bitarna föll på plats. Mittlåset med Eric Bailly och Axel Tuanzebe såg tryggt ut (jag återkommer till dem). Donny van de Beek gjorde kanske sin bästa match för säsongen på det sittande mittfältet tillsammans med Nemanja Matic. Och längst fram hade visade Anthony Elanga och Amad upp fart och flärd.

Apropå bra insatser så passade Mata på att visa sig från sin bästa sida. Det spekuleras bara, men troligtvis lär spanjoren inte göra fler framträdanden i den röda tröjan. Om så blir fallet kunde 33-åringen knappast drömt om en bättre avslutning. Att få sätta segermålet från straffpunkten och tillägna målet sin nyligen bortgångna mor, det rörde en.

Mata har dessutom chans att få lyfta Europa League-bucklan en andra gång i karriären. Vilket avslut det vore.

Ja, för United har som bekant en sista match att spela och det mot Villareal på onsdag. Jag ska inte gå in för djupt på startelvor och spekulationer här men det fanns så klart en anledning till varför spelare som Bruno Fernandes och Edinson Cavani inte ens fanns med i matchtruppen. Kanske borde Mason Greenwood och Marcus Rashford stannat kvar i Manchester igår. Nåväl, det faktum att ingen av dem byttes in talar ju sitt tydliga språk.

Det mest intressanta är i stället vad som händer i backlinjen. I Harry Maguires (förmodade) frånvaro är frågan vem som kommer spela bredvid Victor Lindelöf. Eller bör svensken rentav sitta kvar på kvisten nere i Gdansk på onsdag?

Visserligen var inte motståndet av högsta kvalitet igår men likväl stod både Bailly och Tuanzebe för starka insatser. Kommer Solskjaer rida på vågen och fortsätta med den duon? Nja, det vågar nog inte norrmannen, trots allt. Sannolikt blir det en ivorian och svensk som bildar mittbackslås.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen finns att se här.

Solskjaers presskonferens

  • Solskjaer var väldigt nöjd med spelarna och tyckte de stod för en briljant insats och tilläts uttrycka sig själva genom att spela sitt eget spel. ”Det har aldrig handlat om mig. Vem som helst kan skriva vad som helst om mig så länge det inte är lögner. Men vilka åsikter det än är, så bryr jag mig inte om dem. Mitt jobb är att göra det bästa för klubben. Idag (läs igår) var jag riktigt stolt över killarna.”
  • United spelar Europa League-final på onsdag och med tanke på gårdagens match får man inte jättemånga dagar på sig till förberedelse. Solskjaer säger emellertid att man inte pratat med FA om det och att han inte ångrar att matchen spelades igår. I Spanien flyttade man matcher så att Villareal skulle få en dags extra vila. ”Det var snyggt gjort av La Liga. Vi måste tänka på det här också. När man kan hjälpa lagen måste man göra det.”
  • ”Man känner alltid press i Manchester United. Ibland kan en titel sminka över annat. Men vi har visat utveckling i ligan men nu är fokus på att vinna på onsdag och sedan kan vi förhoppningsvis utmana i ligan också.”
  • ”En vinst på onsdag kan ge hopp men det kan också ge hunger för mer. Killarna tror på att de kan vinna och när man får blodad tand vill man bara ha mer. Så var det för mig när jag kom till klubben som spelare.”
  • Solskjaer fick frågan om han gick över till en 4-2-4-formation igår och svarade att man i försvaret kunde se tecken av det. ”Jag ville ha Amad och Juan [Mata] flytande i spelet och att de skulle ha bollen så mycket som möjligt och sedan utnyttja farten hos Dan James och Anthony Elanga. På så vis visste vi att vi skulle dra isär deras lag. Men man måste också se till vilket spelarmaterial man har. Idag (läs igår) fanns det ingen renodlad striker på banan, så, som jag sa, jag ville att Amad och Juan skulle ha stort inflytande på spelet och det hade dem.” 
  • På ämnet Anthony Elanga säger Solskjaer att något som kanske inte syns utåt är hans attityd och drivkraft. Han vill lära sig och är ödmjuk. Det finns snabbhet, direkthet, och svensken är dessutom bra med bägge fötterna. Jag är säker på att jag kan få honom att hålla fötterna på jorden och göra det bästa av hans potential,” avslutar norrmannen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Wolverhampton Wanderers – Manchester United 1-2

Spelarbetyg: Wolverhampton Wanderers – Manchester United 1-2