Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Unitedspelarnas EM och Copa América

En intensiv klubblagssäsong är sedan ett par veckor tillbaka över för Manchester United-spelarnas del och sommaren står nu för dörren. För många innebär det välbehövlig semester. För andra innebär det mästerskapsdeltagande. Som bekant kickar EM igång nu på fredag och lägg därtill att även Copa América drar igång i helgen. I den här kolumnen kommer vi därför gå igenom vilka bidrag från United som kommer representera sina respektive landslag under mästerskapssommaren.

På grund av att en pandemi på alla sätt och vis förstörde föregående år kunde det europamästerskap som var inplanerat inte gå av stapeln. I stället valde man att skjuta upp det och nu står vi alltså här, ett år senare.

Fotbollen börjar sakteliga återgå till någon sorts normalitet. Och med normalitet avses alltså att det finns publik på läktarna. Vi fick en smak av det under ligaavslutningen i England samt i europacupfinalerna och nog tusan gör det skillnad för upplevelsen.

Det europeiska mästerskapet kommer spelas utspritt över delar av kontinenten. Elva städer och lika många arenor kommer stå värd för de 24 länder som ska göra upp i turneringen. På de brittiska öarna kommer klassiska arenor i form av Wembley (London) och Hampden Park (Glasgow) öppnas upp.

På andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Brasilien, kommer Copa América spelas. Tanken från börjar var emellertid att Argentina skulle stå som värd för mästerskapet men på grund av stigande coronrelaterade dödsfall på de senaste veckorna valde landets president att avsäga sig värdskapet.

Brasilien fick i stället förfrågan att stå som värd och Jair Bolsonaro tvekade inte att tacka ja. Ett beslut som ska ha rört upp många känslor i landet, inte minst med tanke på att Brasilien också är hårt drabbade av coronaviruset. Det har rapporterats om en bojkott från det brasilianska landslaget på sistone, och om så skulle ske är det ens frågan om det blir något Copa América.

Här utgår vi hursomhelst från att det kommer spelas och därav också titta till vilka Unitedspelare som kommer delta.

I den här mästerskapsgenomgången inleder vi dock på europeisk mark.

England

Harry Maguire är en viktig pusselbit i Gareth Southgates landslag. Skadebekymmer gör dock att mittbacken kan missa inledningen av EM.

Grupp D (Kroatien, Tjeckien, Skottland)

Unitedspelare: Harry Maguire, Marcus Rashford, Luke Shaw, Dean Henderson

Kommer fotbollen hem den här gången, då? Nja, jag ställer mig som vanligt tveksam till det, trots att engelsmännen får säga ha ett ganska slagkraftigt lag.

United har representanter i nästan varje lagdel och det är spelare som spelat tämligen regelbundet under säsongen. Tillsammans har Maguire, Rashford, Luke Shaw, och Dean Henderson spelat över hundra Premier League-matcher under säsongen och varit högst delaktiga till att United slutade på andra plats.

Frågan är emellertid om någon kommer vara helt given. I normala fall är Maguire det men mittbacken dras med en skada, som troligtvis kommer hindra honom från att spela premiären mot Kroatien. Förbundskapten Gareth Southgate har i tidigare uttalanden inte heller vågat garantera spel alls i gruppspelet. Skulle det bli så är det ett tungt avbräck för den engelska backlinjen.

På vänsterbacksplatsen gör Shaw upp med Chelseas Ben Chilwell och trots att den förstnämnde haft en strålande säsong i United, tycks det luta åt att Chilwell tar startplatsen. Shaw spelade visserligen från start i genrepet mot Rumänien i helgen men Southgate verkar ändå föredra Chelsea-spelaren.

På målvaktsposten borde Henderson rimligen ha en god chans att få vakta målet. Men även här har förbundskaptenen sin kelgris, och det sjukt nog i Evertons Jordan Pickford, som både blandar misstag med mordförsök ute på planen. Det kan tyckas att kampen i stället ska stå mellan två Unitedprodukter här, nämligen Henderson och Sam Johnstone.

Längre fram i banan hittar vi givetvis Sir Marcus, som också kan räkna med stor konkurrens ute till vänster i anfallstrean. Det som talar till Rashfords fördel är att han dels bar kaptensbindeln i genrepet, dels gjorde matchens enda mål. Det som talar emot en startplats är som tidigare nämnts konkurrensen men även skadeproblematik och sviktande form. De sistnämnda faktorerna hänger tvivelsutan ihop, då Rashford spelat med smärtor under säsongen i United. Det ryktas även om att operation är att vänta efter mästerskapets slut, vilket kan påverka inledningen av nästkommande ligasäsong. Sett med Unitedögon är så klart sparsamt med speltid att föredra för 23-åringen.

Fråga: Vilken Unitedspelare gör flest minuter i EM?

Tipset: England ut i kvartsfinal.

Sverige

Grupp E (Spanien, Slovakien, Polen)

Unitedspelare: Victor Lindelöf

I det svenska landslaget hittar vi i vanlig ordning Lindelöf som en av två mittbackar. Att Västeråssonen har Janne Anderssons fulla förtroende råder det inga tvivel om. Frågetecknet är i stället vem han får bredvid sig. I United har vi sett att det spelar ganska stor roll vem han har vid sidan om sig. Med Maguire bredvid sig har Lindelöf visat sig stabilare, än till exempel när Eric Bailly eller Axel Tuanzebe gått in och vikarierat.

I landslaget är den mediala bevakningen inte lika hård som den brittiska och därav försvinner nog en del av pressen från svenskens axlar. I de brittiska tabloiderna har Lindelöf fått utstå en och annan kritikstorm och de är alltid svåra att skydda sig mot.

Väl i Sverige utstrålar Lindelöf både större självförtroende och trygghet, vilket säkerligen är mycket Janne Anderssons förtjänst. Förbundskaptenen har satt tydliga ramar för sitt landslag där varje spelare till fullo vet vad som förväntas, både kollektivt och individuellt. När den faktorn finns spelar det kanske inte riktigt lika stor roll vem 26-åringen har bredvid sig.

Fråga: Vem spelar bredvid Lindelöf i mittförsvaret?

Tipset: Sverige ut i åttondelsfinal

Spanien

Grupp E (Sverige, Slovakien, Polen)

Unitedspelare: David De Gea

Att David De Gea inte är given förstemålvakt vare sig i United eller i det spanska landslaget säger rätt mycket om vilken riktning karriären tagit de senaste åren.

Athletic Clubs 23-årige burväktare Unai Simon har sedan ett ganska bra tag tillbaka vunnit Luis Enriques förtroende. Antagligen inte för att han på det stora hela är en bättre målvakt än De Gea, utan troligen för att den spanske förbundskaptenen föredrar Simons fötter framom United-keeperns.

Målvaktsposten är dessutom ingen position där några större förändringar sker, särskilt inte under ett mästerskap.

Tråkigt nog lär det inte bli några minuter för De Gea detta mästerskap.

Fråga: Blir sommarens EM De Geas sista mästerskap?

Tipset: Spanien ut i åttondelsfinal

Portugal

Bruno Fernandes och hans Portugal lär bli att räkna med under sommarens EM-slutspel.

Grupp F (Frankrike, Tyskland, Ungern)

Unitedspelare: Bruno Fernandes

Kan den regerande europamästaren återupprepa knallen för fem år sedan när man slog Frankrike i final? Ja, utan tvekan.

Bakom större och mer upphaussade fotbollsnationer nämns ofta Portugal strax bakom. Nu är dock frågan om de inte ska nämnas bland de första.

Det portugisiska landslaget är fullproppat med talang och rutin i varje lagdel och den mest intressanta är givetvis mittfältet, där Fernandes återfinns.

Unitedstjärnans säsong är egentligen inte mycket att orda om. 18 mål och 11 framspelningar i Premier League från en mittfältsposition skvallrar om det är en av världsfotbollens främste spelare vi har att göra med här. Det ska därför bli oerhört intressant att se 26-åringen på den internationella scenen, i ett av kontinentens bästa lag.

Fernandes har bevisligen förmågan att bära ett lag, vilket uppenbarats i United. I landslaget kommer dock strålkastarljuset riktas mot en annan stor spelare. Jag tänker givetvis på den före detta Unitedspelaren Cristiano Ronaldo. Bägge kommer vilja ta mycket plats och om de kan hitta ett bra samarbete sinsemellan, då kan det bli ännu en rolig sommar för Portugal.

I gårdagens genrep stod Fernandes för två mål mot Israel och passade dessutom på att spela fram till ett Ronaldo-mål…

Fråga: Vem tar straffarna?

Tipset: Portugal EM-guld

Frankrike

Grupp F (Tyskland, Portugal, Ungern)

Unitedspelare: Paul Pogba

I samma grupp som Fernandes Portugal hittar vi även från Uniteds mittfält Pogba. Fransmannen har emellertid haft en brokigare säsong än sin portugisiske kollega.

Skadebekymmer och ojämn form skulle nog de flesta säga har varit två bidragande faktorer till att 28-åringen inte fick någon fart under den gångna säsongen. Men för den som sett varenda minut med United och Pogba, känner även till att det funnits en problematik kring hans position på planen.

Ole Gunnar Solskjaer har flyttat runt på mittfältaren alldeles för mycket för att det ens skulle ha varit möjligt att fått någon kontinuitet. När Pogba spelat som bäst har han gjort det med en högre utgångsposition, gärna från en kant. Mindre bra har det gått när han placerats som sittande mittfältare, bredvid antingen Scott McTominay eller Fred.

I det franska landslaget kan lekkamraten i bästa fall heta N’Golo Kanté och den som spelar bredvid honom kan egentligen släppa allt vad defensivt ansvar heter. Chelseamittfältaren kan äta upp i princip vilket mittfält som helst på egen hand och på så vis skapa frihet åt sina medspelare. Det är precis den friheten Pogba behöver för att få utlopp för sin begåvning. I sommar tror jag att han kommer få det, och det kommer ta landet långt.

Fråga: Gör Pogba poäng i mästerskapet?

Tipset: Frankrike EM-silver

Skottland

Scott McTominay och hans Skottland tar emot England på Wembley i EM-gruppspelet.

Grupp D (England, Kroatien, Tjeckien)

Unitedspelare: Scott McTominay

I samma grupp som England hittar vi även Skottland. Och vilket möte det kan bli. Dessutom på Wembley.

Tror ni att McTominay och kompani kommer vilja trycka dit storebror? Det är jag ganska övertygad om att de kommer vilja.

Om skottarna, till att börja med, ska ta sig förbi gruppspelet lär det framför allt krävas en jäkla inställning och lagmoral, detta i brist på någon riktigt utslagsgivande kvalitet. Men är det något Uniteds rivjärn på mittfältet kan bidra med är det just inställning och att offra sig för laget. Det är något 24-åringen visat prov på under säsongen i United, där han förmodligen nådde zenit i Europa League-finalen genom att vara bäst på planen.

Det är i matcher som har personlig betydelse McTominay har en tendens att kliva fram. Det ska därför bli synnerligen intressant att se honom ställas mot sina klubbkamrater i mötet med England.

Fråga: Vinner Skottland rivalmötet mot England?

Tipset: Skottland ut i gruppspelet

Wales

Grupp A (Italien, Schweiz, Turkiet)

Unitedspelare: Daniel James, Dylan Levitt

I det senaste EM-mästerskapet var Wales den stora skrällen, då man tog sig ända till semifinal. Väl där blev det respass mot Portugal.

Det är så klart ett styrkebesked att ens ta sig till ännu ett europamästerskap men den här gången kommer det inte bli lika roligt.

2016 fanns det en bättre stomme, med framför allt Gareth Bale och Aaron Ramsey i sina bästa år. Bägge dessa återfinns fortfarande i laget men samma stjärnglans är det inte över dem längre.

I stället är det den yngre generationen som nu ska kliva fram. Huruvida kvaliteten finns där är dock ett bryderi. Uniteds två bidrag heter Daniel James och Dylan Levitt men det är inga spelare som kan förväntas ”göra det” för Wales. Den förstnämnde har haft en svag säsong i United medan Levitt flängt runt på lån i Charlton och kroatiska NK Istra.

Vad gäller James har han dock varit mer framträdande i landslaget. En anledning till det kan ha varit att Ryan Giggs varit förbundskapten under större delen av James landslagskarriär. Giggs har dock blivit avsatt från sin post på grund av rättsliga angelägenheter. Den assisterande tränaren Rob Page har i stället tagit över och hur det påverkar såväl Wales som Unitedduon återstår att se.

I genrepet mot Albanien (0-0) fanns i alla fall Levitt med från start och spelade hela matchen. James var däremot inte ens med i truppen.

Fråga: Orkar Bale bära laget ännu ett mästerskap?

Tipset: Wales ut i gruppspelet

Brasilien

Fred kommer representera sitt Brasilien under Copa América i sommar.

Grupp B (Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru)

Unitedspelare: Fred, (Alex Telles)

Så, över till Copa América. United har initialt bara en representant i Fred. Telles står uppskriven inom parentes av den anledningen att han inte tagits ut men fortfarande har chansen att komma med. Brasilien sparkar igång mästerskapet på söndag, och fram till dess har samtliga lag möjlighet att utöka sina trupper till max 28 spelare. Vi får helt enkelt vänta och se om Telles finns med när det drar igång. Om han inte gör är det samtidigt fullt förståeligt, då han kommer från en tuff debutsäsong i United

Men Fred finns som sagt med. 28-åringen stod under säsongen för 48 framträdanden i United, alla turneringar inkluderade och får väl sägas gjort en godkänd säsong, knappt mer eller mindre.

Väl i det brasilianska landslaget kan vi tänkas få se Fred som en av tre mittfältare i startelvan, åtminstone om vi ska gå på lagets senaste VM-kvalmatch mot Ecuador, där man vann med 2-0. Fred spelade från start men byttes sedan ut.

Real Madrids Casemiro är självskriven på mittfältet men i övrigt känns det öppet om platserna. Fred bör emellertid ha goda chanser spela tämligen regelbundet under turneringens gång.

Fråga: Kommer Brasilien bojkotta mästerskapet?

Tipset: Brasilien vinnare

Uruguay

Grupp A (Argentina, Bolivia, Paraguay, Chile)

Unitedspelare: Edinson Cavani

Precis som Telles i Brasilien finns inte Cavani med i Uruguays preliminära trupp. Detta beror på att 34-åringen varit avstängd i två matcher efter att ha tagit ett rött kort mot Brasilien i VM-kvalet i november förra året.

I måndags lade dock Cavani upp bilder på sina sociala medier efter att ha anslutit till Uruguays samling. Därmed kan vi slå fast att han kommer finnas med. Avstängningen har dessutom nu hävts, då Uruguay VM-kvalspelade mot Paraguay, natten till idag.

Att Cavani ansluter kan inte annat än ses som positivt för laget, dels med tanke på den form han visade i United under våren, dels eftersom där finns massvis med mästerskapsrutin.

I laget finns även en annan målspruta, vars namn vi helst undviker att skriva ut, men ni vet säkert vem som åsyftas. Om bägge prickar formen sitter laget på ett av turneringens giftigaste anfallspar.

Fråga: Vem gör flest mål för Uruguay?

Tipset: Uruguay ut i semifinal