Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

EM-kollen: Shaw briljerade för England – Blytung kväll för Sverige

Em-kollen är tillbaka och den här gången konstaterar vi framför allt att turneringens kanske största favorit är utslagna, och det med Paul Pogba i laget. Desto roligare blev det för Englands del, inte minst för Luke Shaw och Harry Maguire, som stod för fina insatser när Tyskland besegrades.

Och Sverige? Ja, det blev dessvärre ett oerhört snöpligt uttåg under kvällen mot Ukraina…

Schweiz skrällde – Pogbas Frankrike ute

Många hade nog på förhand tippat Frankrike som vinnare av årets mästerskap men det tog alltså slut redan i åttondelsfinalen. Mot Schweiz.

Matchen var en av två galna tillställningar som bjöds på under måndagskvällen. Kroatien och Spanien spelade 3-3 och de fransktalande länderna ville givetvis inte vara sämre och gjorde likadant.

Schweiz tog visserligen ledningen men fransmännen började trampa igång, och man gjorde med Paul Pogba som härförare. United-mittfältaren var så där dominant vi vet att han emellanåt kan vara. Frågan är dock om gårdagens prestation inte var en av hans bästa i karriären.

Delikata passningar blandades med skott i krysset från 20 meter. Samtidigt fick vi också se ett bolltapp som ledde till ett baklängesmål. Det till trots var det ljuvligt att se 28-åringen leka fotboll och ändå vara produktiv. Det är få spelare som behärskar det.

Matchen gick till slut till straffar, där bland annat Pogba slog till med turneringens kanske mest övertygande bollträff. Kylian Mbappé gjorde det däremot inte och såg till att Frankrike åkte ur sommarens mästerskap. Därmed skriver vi in semester även för Pogbas del.

De Gea återigen fast på bänken

David De Gea befann sig återigen på bänken när Kroatien och Spanien gjorde upp på Parken i Köpenhamn. Och som sagt, det svängde även i den här tillställningen.

Unai Simon bjöd på en tabbe utan dess like när han släppte förbi Pedris hemåtpass rätt in i mål.

Spanien kom sedan tillbaka och gick upp i en 3-1-ledning. Denna tappades framåt slutet till 3-3 men i förlängningen drog man till slut det längsta strået och vann med 5-3.

Huruvida Simons tabbe kommer påverka De Geas chanser till speltid låter vi vara osagt men man bör nog inte ha allt för stora förhoppningar. Detta tillsammans med att United-målvakten även rapporterats varit småskadad.

Shaw briljerade när England vann

Turneringens hittills största rivalmöte mellan England och Tyskland blev till en början en sömnig och avvaktande tillställning men utvecklades därefter i Englands riktning.

En bidragande faktor till detta var Luke Shaw, som till synes inte verkar ha tappat allt vad form heter. Vänsterbacken spelade först fram till Raheem Sterlings 1-0-mål och var sedan inblandad i upprinnelsen till Harry Kanes 2-0, vilket blev slutresultatet.

I backlinjen hittade vi även Harry Maguire, som även han stod för en lovande insats i mittförsvaret. Det ser faktiskt inte ens ut som att 28-åringen varit indisponibel den senaste månaden. Han håller samma höga nivå som innan.

För den som lägger något värde i UEFA:s priser fick Maguire dessutom ta emot utmärkelsen som matchen spelare.

Marcus Rashford fick emellertid inga minuter, och kanske är det lika bra att han får vila, då en operation ryktas vänta efter mästerskapet.

Englands seger innebär nu att man tar emot ett blågult gäng från Skand… Östeuropa…

EM över för Sverige

Ja, i skrivande stund finns egentligen inte särskilt mycket att säga. Känslorna tog överhand i och med Ukrainas 2-1-mål i förlängningen och så här direkt efteråt är det tämligen svårt att dels uttrycka sig på något konstruktivt sätt, dels finna någon glädje med fotbollen.

Sverige stod hursomhelst för en bra insats i första halvlek (trots insläppt mål) men började vackla i andra halvlek med många trötta ben och uteblivna byten.

Victor Lindelöf gjorde på det stora hela en godkänd insats i mittförsvaret men lät också i slutskedet den ukrainske anfallaren smita in bakom och nicka in segermålet. Sveriges chanser ökade inte heller efter att mittbackskollegan Marcus Danielson fick syna ett olyckligt rött kort.

Nåväl, om vi ska ta på oss de röda glasögonen kan vi åtminstone konstatera att även Victor nu får semester, likt ganska många andra Unitedspelare fått på sistone.