Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Cupmatcher 2021/22

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round
Vi har nu fått ramverket för fotbollssäsongen 2021/22, med datum för Premier League och alla cuper på herrsidan. Det vi kan konstatera är att det planeras för en nästan helt och hållet normal säsong.

På herrsidan är den enda avvikelsen att det blir ett landslagsuppehåll i januari. Damerna påverkas något mer, då FA-cupen 2020/21 ännu inte är avslutad. Det påverkar emellertid inte United, då laget gjorde fiasko mot Leicester.

Manchester Uniteds herrlag kommer säsongen 2021/22 delta i fyra eller fem turneringar. Som alltid blir det ligaspel i Premier League och deltagande i de två engelska cuperna, FA-cupen och ligacupen. I tillägg ska United dessutom spela Champions League. Det kan bli en femte turnering, ifall United inte gör jobbet i Champions League-gruppspelet och skickas till Europa League.

För damlaget är det tre turneringar som gäller. Precis som förra säsongen spelar United i Women’s Super League. Vidare blir det spel i de två inhemska cuperna, Women’s FA Cup och Women’s League Cup. Nästa säsong kan det bli spel i en fjärde turnering, detta då de tre bästa lagen i ligan kvalificerar sig för Women’s Champions League.

Det vi vet gällande ungdomslagen är att det blir ligaspel för reservlaget och juniorlaget samt deltagande i EFL Trophy och FA Youth Cup. Ytterligare cupspel är att vänta. Förhoppningsvis kommer både Uefa Youth League och U18 Premier League Cup spelas den här säsongen.

I den här årliga referensartikeln presenteras de flesta datum som är relevanta för Manchester United.

Fortfarande är vissa datum okända.

Innehåll

Kalender

Herrlaget:

Damlaget:

Ungdomslagen:

Viktiga datum för Premier League

 • Lördag 14 augusti: ligan börjar (United har hemmamatch mot Leeds)
 • Söndag 22 maj: ligan avslutas (United har bortamatch mot Crystal Palace)

Efter den komprimerade säsongen 2020/21 är vi nu tillbaka på en normallång säsong. Spelschemat för ligan har vi redan fått.

Uefa Champions League

Gruppspel:

 • 14-15 september: match 1
 • 28-29 september: match 2
 • 19-20 oktober: match 3
 • 2-3 november: match 4
 • 23-24 november: match 5
 • 7-8 december: match 6

Slutspel:

 • 15-16 eller 22-23 februari: åttondelsfinal, match 1
 • 8-9 eller 15-16 mars: åttondelsfinal, match 2
 • 5-6 april: kvartsfinal, match 1
 • 12-13 april: kvartsfinal, match 2
 • 26-27 april: semifinal, match 1
 • 3-4 maj: semifinal, match 2
 • 28 maj: final

Gruppspelet lottas den 26 augusti, åttondelsfinalerna lottas den 13 december och slutligen lottas kvartsfinaler och semifinaler den 18 mars. Gruppspelslottningen äger rum klockan 18.00 medan de två slutspelslottningarna hålls klockan 12.00.

United är i seedningsgrupp 2 tillsammans med Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG, Liverpool, Sevilla och Dortmund (i rankningsordning, med United mellan Juventus och PSG).

Formatet i turneringen är samma som de senaste åren. De 32 lagen i turneringen delas in i 8 grupper om 4 lag med dubbelmöten och de 2 bästa lagen i varje grupp går till slutspel medan trean får fortsätta i Europa League. I slutspelet gäller dubbelmöten i åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semifinalerna medan finalen avgörs i en match på neutral plan. Nytt för den här säsongen är att bortamålsregeln är skrotad.

Med undantag för finalen, som spelas på en lördag, spelas samtliga matcher på tisdagar och onsdagar. Vi noterar att den tidiga avsparkstiden nu är 18.45 istället för 18.55 som tidigare. De sena matcherna spelas klockan 21.00. (Enstaka matcher kan tidigareläggas av geografiska skäl.)

Principen ska vara samma som tidigare. Det betyder i så fall att det i gruppspelet är avspark 18.45 i ett par matcher varje speldag medan övriga matcher börjar 21.00. Samtliga slutspelsmatcher har avspark 21.00.

Finalen spelas nästa år i ryska Sankt Petersburg.

Kvalificering till nästa säsong: United har tre möjligheter att kvala in till nästa säsongs Champions League. Den första är att sluta topp 4 i ligan. Den andra är att vinna Champions League. Den tredje är att vinna Europa League.

Uefa Europa League

Utgångspunkten är att United inte deltar i Europa League den här säsongen. Skulle vi sluta trea i vår Champions League-grupp får vi emellertid en plats i Europa League-slutspelet.

Till den här säsongen har antalet lag i Europa League-gruppspelet reducerats till 32. Det betyder att gruppvinnarna går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna möter grupptreorna från Champions League i den första slutspelsomgången.

Kvalificering till nästa säsong: I det nya Europa League-formatet har England två platser i gruppspelet. Platserna går till FA-cupvinnaren och ligafemman. I händelse av att FA-cupvinnaren slutar topp 5 i ligan går den vakanta platsen till ligacupvinnaren. Ifall även ligacupvinnaren slutade topp 5 i ligan går platsen till ligasexan.

Uefa Europa Conference League

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: I det nya formatet har England en plats i Europa Conference League-kvalet. Det engelska laget går in i playoffrundan och behöver vinna ett dubbelmöte för att nå gruppspelet.

Det är ligacupvinnaren som får den engelska platsen i Europa Conference League. Ifall ligacupvinnaren redan har kvalificerat sig för Champions League eller Europa League går platsen istället till ligasexan. Ifall även ligasexan har säkrat bättre Europaspel går platsen till ligasjuan.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

 • 8 januari: omgång 3
 • 5 februari: omgång 4
 • 2 mars: omgång 5
 • 19 mars: kvartsfinal
 • 16 april: semifinal
 • 14 maj: final

United går, som Premier League-lag, in i omgång 3, som den här säsongen spelas andra helgen i januari. Lottning sker i samband med att omgång 2 spelas, helgen 4-5 december. Ofta läggs lottningen på måndagen. Efterföljande omgångar lottas i samband med att omgångarna spelas.

Jag har ännu inte sett någon bekräftelse på detta men alla indikationer är att vi återgår till ordinarie spelordning med omspel till och med omgång 4.

Som är standard nu för tiden gäller att omgång 5 spelas mitt i veckan medan övriga omgångar spelas på helgen.

EFL Cup (ligacupen)

 • 21-22 september: omgång 3
 • 26-27 oktober: omgång 4
 • 21-22 december: kvartsfinal
 • 4-5 januari: semifinal 1:2
 • 11-12 januari: semifinal 2:2
 • 27 februari: final

När det gäller ligacupen har jag ännu inte sett någon officiell information från varken EFL eller FA. Klubbar som Norwich och Tottenham har emellertid publicerat de cupdatum som gäller. Vi har ingen anledning att misstro klubbarna.

I ligacupen går lagen som är kvalificerade för Europaspel, däribland United, in i omgång 3. Övriga Premier League-lag går in i omgång 2.

Lottningen för omgång 3 äger rum i samband med att omgång 2 spelas (24-25 augusti). Efterföljande omgångar lottas också i samband med att omgångarna spelas. Att notera är att tid och dag för lottningarna har varierat sedan Carabao tog över som cupens sponsor, men det brukar som senast ske någon dag efter omgångens sista match.

Säsongen 2020/21 avgjordes semifinalen i enkelmöte för att skapa lite extra utrymme i spelschemat. Den här säsongen återgår vi emellertid till dubbelmöte i semifinalen. Övriga omgångar avgörs i enkelmöten och lotten avgör hemmalag (finalen undantaget, den spelas på neutral plan).

Fifa Club World Cup

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: Fifas utökade klubblags-VM ser ut att dröja ytterligare. Därmed kan vi förutsätta att United måste vinna Champions League för att spela VM för klubblag 2022.

Uefa Super Cup

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: Seger i Champions League eller seger i Europa League.

FA Community Shield

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: Seger i ligan eller seger i FA-cupen. Om mästaren också vinner FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield.

Försäsongsmatcher (herr)

 • 18 juli, 14.00: Derby County (B)
 • 24 juli, 16.00: Queens Park Rangers (B)
 • 28 juli, 21.00: Brentford (H)
 • 7 augusti, 18.00: Everton (H)

Hittills har fyra träningsmatcher bekräftats. Samtliga spelas på engelsk mark. Jag har sett spekulation om att United också ska resa till Malta. Det finns utrymme för det mellan matcherna mot Brentford och Everton.

FA Women’s Super League (WSL)

 • 3-5 september: ligan börjar
 • tbc: ligan avslutas

Hittills är all information vi har fått att ligan inleds helgen 3-5 september. Detta sammanfaller, som brukligt, med ett landslagsuppehåll för herrarna.

Övriga omgångar har ännu inte bekräftats och vi har heller inte fått besked om när ligan avslutas. Med FA-cupfinalen den 15 maj är det rimligt att ligan avslutas den 8 maj, men det är tills vidare spekulation.

Enligt Sky Sports ska spelschemat publiceras den 19 juli.

Matcherna i damligan har tidigare primärt spelats på söndagar, med relativt tidig avspark. Den här säsongen kommer Sky Sports, tillsammans med BBC, emellertid att sända ligan. Detta medför sannolikt att spelschemat kommer bli mer utspritt.

Säsongen 2021/22 blir det återigen 12 lag i WSL, med dubbelmöten för att avgöra vilka som blir engelska mästare. De tre bästa kvalificerar sig för Champions League. Bara det sista laget degraderas.

Uefa Women’s Champions League

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: De tre bästa lagen i WSL har möjligheten att spela Champions League.

England klättrade den gångna säsongen på Uefas nationsranking, varför den engelska mästaren 2022 kvalificerar sig direkt till Champions Leagues gruppspel säsongen 2022/23.

Ligatvåan går in i kvalomgång 2 och måste vinna ett dubbelmöte för att säkra en gruppspelsplats.

Ligatrean går in i den första kvalomgången och måste där besegra två motståndare i enkelmöten för att gå vidare till andra kvalomgången, där ett dubbelmöte alltså väntar.

FA Women’s Challenge Cup

 • 30 januari: omgång 4
 • 27 februari: omgång 5
 • 20 mars: kvartsfinal
 • 17 april: semifinal
 • 15 maj: final

I damernas FA-cup går lagen från de två högsta divisionerna in i omgång 4, då det återstår 32 lag. Till och med semifinalerna avgör lotten vilka som spelar på hemmaplan. Finalen spelas på Wembley. Förlängning och straffar vid oavgjort, inga omspel i damernas FA-cup. Matcherna spelas vanligen på söndagar.

Finalen spelas den här säsongen samma vecka som herrarnas final, med herrarnas final på lördagen och damernas på söndagen.

FA Women’s League Cup

Inga detaljer bekräftade.

Diskussionen nedan utgår från att det blir samma format som säsongen 2019/20. Förra säsongen ändrades formatet något för att minska antalet matcher.

I damernas ligacup deltar lagen från de två högsta divisionerna. Cupen inleds med ett gruppspel där de 24 lagen delas in geografiskt (norr och söder) och sedan lottas in i 4 grupper om 6 lag. Åtminstone tidigare har gruppspelslottningen varit oseedad. Enkelmöten i gruppspelet och lotten avgör vilka lag som får en extra hemmamatch. I gruppspelet blir det straffläggning efter oavgjorda matcher och den som vinner straffläggningen får en bonuspoäng.

De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal, där gruppvinnarna har hemmaplansfördel. I semifinalen lottas hemmalag medan finalen spelas på neutral plan (vilken arena det blir bestäms vanligen under säsong). Förlängning och straffar vid oavgjort i slutspelet.

Women’s FA Community Shield

United deltar inte den här säsongen.

Kvalificering till nästa säsong: Seger i ligan eller seger i FA-cupen. Om mästaren också vinner FA-cupen får antingen ligatvåan eller laget som förlorar FA-cupfinalen spela Community Shield.

Försäsongsmatcher (dam)

Inga försäsongsmatcher har ännu bekräftats.

Ligaspel ungdomslagen

Inga datum bekräftade.

Uniteds U23 kommer att spela i Premier League 2, Division 1. Den här säsongen blir det (mest troligt) 13 lag i serien.

Uniteds U18 kommer att spela i U18 Premier League. Även här är det (mest troligt) 13 lag i serien.

EFL Trophy

 • Vecka 35 (30 augusti – 5 september): gruppspelet inleds
 • 3 april: final

United möter Bradford City, Lincoln City och Sunderland i gruppspelet.

United deltar i EFL Trophy för tredje gången. Totalt deltar 16 inbjudna akademilag tillsammans med de 48 lagen från League One och League Two. Akademilagen måste matcha minst sex U21-spelare och får maximalt matcha två spelare äldre än 21 år som före säsongens start gjort 40 seniormatcher eller mer. Lagen från League One och League Two spelar med sina a-lag (om än ofta med en reservbetonad startelva).

I gruppspelet delas lagen in i 16 grupper om 4 lag, med ett akademilag i varje grupp. Det är enkelmöten i gruppspelet och akademilagen spelar samtliga matcher på bortaplan. Oavgjorda gruppspelsmatcher avgörs på straffar, där vinnaren får en bonuspoäng.

I slutspelet – som inleds med sextondelsfinal – är det enkelmöten hela vägen. Till och med semifinalerna går det direkt till straffar om matchen är oavgjord efter full tid. I finalen spelas förlängning vid behov.

Gruppvinnaren får hemmaplansfördel i sextondelsfinalen. Akademilagen kan emellertid beviljas dispens att få spela en hemmamatch på bortaplan (så gjorde United säsongen 2019/20, då klubben resonerade att det var positivt för spelarnas utveckling).

Till och med åttondelsfinalerna är lagen regionalt indelade.

Uefa Youth League

Uefa Youth League 2020/21 ställdes in och Uefa har ännu inte meddelat några detaljer för säsongen 2021/22. Förhoppningsvis blir turneringen av.

Uefa Youth League är en U19-turnering. En normal säsong gäller att gruppspelet går parallellt med gruppspelet i Champions League. Vanligen spelas matcherna samma dagar som Champions League-matcherna, med avspark tidigare på dagen.

Det finns också en väg för 32 inhemska juniormästare – Champions Path – vars a-lag inte kvalificerade sig för Champions League. Där spelas dubbelmöten i två omgångar för att ta fram åtta slutspelslag.

I slutspelet går gruppvinnarna till åttondelsfinal medan grupptvåorna får spela playoff mot lag från Champions Path. Champions League-lagen spelar på bortaplan i playoff.

Hela slutspelet avgörs sedan i enkelmöten och från åttondelsfinalerna är lottningen oseedad. Semifinalerna och finalen spelas på neutral plan i Nyon.

Kvalificering till nästa säsong: United har normalt sett två vägar till Uefa Youth League. Den första är att a-laget kvalificerar sig för Champions League. Den andra är att Uniteds U18 blir engelska mästare.

FA Youth Cup

Inga datum har ännu bekräftats.

FA Youth Cup är en U18-cup där det numer är enkelmöten genom hela cupen. Lotten avgör hemmaplan i samtliga omgångar, finalen inkluderad. Ingen seedning gäller. Precis som i herrarnas FA-cup går United in i omgång 3, då det återstår 64 lag.

Övriga cuper (ungdom)

Inga detaljer bekräftade.

U18 Premier League Cup spelades inte säsongen 2020/21. Det återstår att se om cupen blir av säsongen 2021/22.

Andra cuper blir det nog inte, men på ungdomssidan är det alltid lite ovisst.

Försäsongsmatcher (ungdom)

 • 27 juli: Stalybridge Celtic (U23, B)

Hittills har bara en träningsmatch bekräftats för ungdomslagen.

Landskamper 2021/22

Herrar

 • 11 juni – 11 juli: EM
 • 13 juni – 10 juli: Copa América
 • 10 juli – 1 augusti: Concacaf Gold Cup
 • 21 juli – 6 augusti: OS (U23)
 • 30 augusti – 8 september: landskamper
 • 4-13 oktober: landskamper
 • 8-16 november: landskamper
 • 9 januari – 6 februari: Africa Cup of Nations
 • 24 januari – 2 februari: landskamper (inte Uefa, inte Afrika)
 • 21-30 mars: landskamper
 • maj/juni: Uefa U17-EM
 • 30 maj – 14 juni: landskamper
 • juli/augusti: Uefa U19-EM

Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) har tre matchdagar under landslagsuppehållen under säsong. Uefa har tre matchdagar under det första uppehållet (augusti/september). I övrigt är det maximalt två matchdagar som gäller per uppehåll under säsongen. Perioden 30 maj till 14 juni tillåts upp till fyra landskamper.

Turneringar som inte spelas den här säsongen:

 • VM spelas 21 november till 18 december 2022.
 • AFC Asian Cup spelas nästa gång sommaren 2023.
 • U21-EM spelas nästa gång sommaren 2023.
 • U20-VM spelas nästa gång 2023.
 • U17-VM spelas nästa gång 2023.

Damer

 • 21 juli – 6 augusti: OS
 • 13-25 september: landskamper (Uefas uppehåll tar slut 21 september)
 • 18-26 oktober: landskamper
 • 22 november – 1 december: landskamper
 • 20 januari – 6 februari: AFC Women’s Asian Cup
 • 14-23 februari: landskamper
 • 4-12 april: landskamper
 • maj/juni: U17-EM
 • 13-21 juni: landskamper
 • 6-31 juli: EM
 • juli: Concacaf Women’s Championship
 • juli/augusti: Africa Women Cup of Nations
 • juli/augusti: U19-EM
 • 10 augusti – 28 augusti: U20-VM

Copa América Femenina ska spelas antingen sommaren (juli/augusti) eller hösten (oktober/november) 2022.

Turneringar som inte spelas den här säsongen:

 • VM spelas nästa gång sommaren 2023.
 • U17-VM spelas nästa gång i oktober 2022.

Kalender