Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2021: En någorlunda normal uppladdning

På söndag reser Manchester United till Derby för säsongens första träningsmatch. I sommar laddar United upp på engelsk mark. Till skillnad från förra året blir det nu ett mer normalt program, med fem inplanerade matcher i förberedelserna inför Premier Leauge-premiären mot Leeds United den 14 augusti.

I den här artikeln ger vi en uppdatering av läget inför säsongen.

Matcherna

Då världsläget fortfarande är som det är har United valt att stanna kvar i England hela försäsongen. Klubben hade av allt att döma planer på en resa till Malta men de planerna fick alltså läggas ner. Sannolikt var det därför som det initialt lämnades en lucka den 31 juli (den luckan fylldes sedermera av Preston).

Utöver träning ska United även spela fem träningsmatcher, där motståndet utgörs av tre Championshiplag (alla tre på bortaplan) och två Premier League-lag (båda på Old Trafford). Mest spännande blir nog att se Wanye Rooney som motståndarmanager i den första matchen på söndag.

 • Söndag 18 juli, 14.00: Derby County (B)
 • Lördag 24 juli, 16.00: Queens Park Rangers (B)
 • Onsdag 28 juli, 21.00: Brentford (H)
 • Lördag 31 juli, 15.00: Preston North End (B)
 • Lördag 7 augusti, 13.45: Everton (H)
Wayne Rooney får leda sitt Derby County mot sin gamla klubb.

Som jämförelse kan noteras att United spelade sex träningsmatcher under Ole Gunnar Solskjaers första försäsong som manager (2019). (Förra året blev det bara en enda träningsmatch.) Ofta har United inlett mot svagt motstånd men Championshiplagen är tvivelsutan starkare än till exempel Perth Glory. Å andra sidan möter vi inget av Europas absolut bästa lag, vilket annars har varit standard de senaste försäsongerna.

Tevematcher

Precis som vanligt gäller att Uniteds träningsmatcher visas i direktsändning på MUTV. Kanalen är tillgänglig på webben på Mutv.com och i appform (sök i din appbutik). På webben kostar kanalen 8 euro för en månad eller 30 euro för ett årsabonnemang (med rabattkoden MUTVTOUR21).

I skrivande stund har jag inte hittat någon information om att någon svensk kanal sänder någon av träningsmatcherna. Men av hävd vet vi att detta kan bekräftas sent för träningsmatcher. Rättigheterna har sålts i Norge, så United försöker sannolikt sälja sändningsrättigheterna i Sverige också.

Ett ytterligare alternativ är att vända sig till motståndarklubbarna. Men det blir avsevärt dyrare och krångligare än MUTV, även om det kan tänkas att någon klubb får för sig att dra upp en gratisstream.

Truppen

Baserat på de träningsbilder som United har publicerat så kan vi konstatera att åtminstone följande 23 spelare är tillbaka i träning.

Målvakter: Grant, Heaton, Henderson, Bishop, Kovár
Försvarare: Mengi, Telles, Tuanzebe, Wan-Bissaka, Williams, Bernard, Fish
Mittfältare: Garner, Mata, Matic, Pellistri, Pereira, Galbraith, Levitt
Anfallare: Chong, Elanga, Greenwood, Shoretire, Hugill

Spelarna i kursiv stil listas inte som a-lagsspelare på Uniteds hemsida.

Både Nathan Bishop och Tahith Chong har säkrat säsongslånga lån men de stannar hos United över den första delen av försäsongen. Dean Henderson gjorde sin första träning den 13 juli, så utgångstipset är att han inte är tillgänglig mot Derby.

Spelarna som för tillfället tränar med laget utgör näppeligen en Premier League-vinnande trupp.

Potentiell förstaelva:

Henderson (Heaton)
Wan-Bissaka, Tuanzebe, Mengi, Telles
Garner, Matic
Chong, Mata, Elanga
Greenwood

Teden Mengi har en stor chans att inleda försäsongen som startspelare i mittförsvaret.

Potentiell andraelva:

Heaton (Grant)
vakant, Fish, Bernard, Williams
Galbraith, Levitt
Pellistri, Pereira, Shoretire
Hugill

De som ännu inte har synts till

Åtskilliga spelare har varit upptagna med landslagsspel och har därför fortfarande semester. Spelarna har rätt till tre veckors semester och de datum som listas nedan baseras på det. Men det kan variera från spelare till spelare. Till exempel är Dylan Levitt redan tillbaka i träning trots att han lämnade EM så sent som den 26 juni (men hans landslagskamrat Daniel James är på semester). Det kan också tänkas att andra spelare får längre vila, allra helst som förra säsongen var väldigt tuff för spelarna. Tar vi Dean Henderson som exempel så var han tillbaka i träning fyra veckor efter att det meddelades att han lämnade EM. Men då rehabiliterade han också en skada.

Om någon av spelarna drar på utlandssemester kan det tänkas att deras återkomst till Manchester försenas ytterligare av karantän, även om United rimligen borde kräva att spelarnas återkomst inte försenas av den anledningen.

Tidigare involverade i landslagsspel:

 • David de Gea potentiellt tillbaka 28 juli
 • Victor Lindelöf potentiellt tillbaka 21 juli
 • Harry Maguire potentiellt tillbaka 2 augusti
 • Diogo Dalot potentiellt tillbaka 19 juli
 • Luke Shaw potentiellt tillbaka 2 augusti
 • Paul Pogba potentiellt tillbaka 20 juli
 • Fred potentiellt tillbaka 1 augusti
 • Bruno Fernandes potentiellt tillbaka 19 juli
 • Daniel James potentiellt tillbaka 18 juli
 • Scott McTominay potentiellt tillbaka idag (men han har ännu inte fångats på bild)
 • Edinson Cavani potentiellt tillbaka 26 juli
 • Jadon Sancho ansluter potentiellt 2 augusti
 • Marcus Rashford skulle egentligen vara tillbaka samtidigt som de andra engelska spelarna men av allt att döma kommer han att operera sig i slutet av juli och det är förväntat att han missar de två första månaderna på säsongen

För närvarande involverade i landslagsspel:

 • Eric Bailly och Amad ska representera Elfenbenskusten i OS. De har redan haft sin semester och kommer således ansluta till United direkt efter turneringen. Elfenbenskusten har sin sista gruppspelsmatch den 28 juli. Därefter är det kvartsfinal den 31 juli, semifinal den 3 augusti, bronsmatch den 6 augusti och final den 7 augusti.

Annan anledning:

 • Phil Jones var skadad hela förra säsongen och har hittills inte setts till under försäsongen. Vi vet ingenting om hans status.
 • Jesse Lingard var förvisso involverad med landslaget i början på sommaren men han har nu haft mer än tre veckors semester. Även om klubbyte är troligt är det märkligt att han inte har anslutit till försäsongsträningen hos United.
 • Donny van de Beek lämnade återbud till EM på grund av skada. Hans återkomst torde bero på hans rehabilitering. Det målades inte upp som någon allvarlig skada, så jag tycker att vi kan utgå från att han ansluter under försäsongen.
 • Hannibal var på landslagsuppdrag med Tunisien i juni. De spelade sin sista match den 15 juni, så han borde vara tillbaka nu.
 • Anthony Martial missade EM på grund av skadan som stoppade honom under säsongsavslutningen. Hans återkomst torde bero på hans rehabilitering. Det spekulerades i att han skulle göra comeback redan i slutet av förra säsongen, så hans frånvaro förbryllar en aning. Jag tycker ändå att vi kan utgå från att han ansluter under försäsongen.
 • Ethan Laird var en spelare åtminstone jag räknade med skulle spendera försäsongen med a-laget. Han blev emellertid utbytt skadad i MK Dons ligaavslutning den 9 maj, så det kan vara så att han fortfarande rehabiliterar skadan. Eller så tränar han med U23.

Ungdomarna

Försäsongen tillhör ungdomsspelarna. Det är alltid spännande att få se de unga leka med seniorspelarna. Under säsong är möjligheterna få men på sommaren brukar managers vara generösare med speltid. Med ett undantag har spelarna som är med i år redan varit med åtminstone på bänken i a-laget. Ändå blir det spännande att se vad de går för.

Spelarna som listas nedan är de som ännu inte är etablerade a-lagsspelare. De flesta har tränat med laget sedan försäsongsträningen drog igång.

Nathan Bishop (målvakt, 21 år) har varit med som tredje- eller fjärdemålvakt i a-laget sedan han signerade i januari 2020. Får nog en halvlek mot Derby eller QPR innan han drar till Mansfield på lån.

Matej Kovár (målvakt, 21 år) var fantastisk i U23 säsongen 2019/20. Gick förra säsongen till Swindon på ett misslyckat lån som avbröts. Avslutade säsongen i Uniteds U23 och var då inte alls lika bra som tidigare. Får förhoppningsvis visa upp sig i en halvlek. Behöver gå på lån och visa att han klarar seniorfotboll.

Teden Mengi (mittback, 19 år) är en mittbackstalang som mest troligt kommer att återvända till Derby på lån. Har alla verktyg i lådan – fysik, teknik och hjärna – för att bli en ypperlig mittback. Behöver bara skaffa sig erfarenhet och ta med spelet från ungdomsfotbollen till seniorfotbollen. Det gjorde han av allt att döma bra under vårsäsongen i Derby. Har nu en ypperlig chans att få ordentligt med speltid i United.

Di’Shon Bernard (mittback, 20 år) kommer från en bra säsong hos Salford. Jag har dock svårt att se honom utvecklas till en startande mittback i United. Framför allt när Mengi redan har passerat honom i hierarkin. Lär ändå få ett gäng minuter under försäsongen.

Will Fish (mittback, 18 år) fick a-lagsdebutera i ligaavslutningen mot Wolves. Kom då från en tämligen svag säsong i U23 men vi ska ta med oss att han spelade där som junior. Nu får han en chans att mäta sig med seniorer. När säsongen drar igång spelar han mest troligt i U23.

James Garner (mittfältare, 20 år) gjorde en fantastisk vårsäsong i Nottingham. Gör han en fantastisk försäsong skulle han faktiskt kunna slå sig in i a-truppen på riktigt. Troligare är ändå att han går på lån igen för att sedan slåss för en plats i United säsongen 2022/23. Första halvan av försäsongen är han förhoppningsvis en av de som får mest speltid.

Facundo Pellistri (ytterforward, 19 år) gjorde näppeligen succé i Alavés men de uppges ändå vara sugna på att hämta honom på lån igen. Att det blir ett nytt lån känns som en självklarhet. Får säkert en del minuter under försäsongen men jag har svårt att förstå varför vi värvade Pellistri.

Ethan Galbraith (mittfältare, 20 år) måste gå på lån den här säsongen. Han är en spelskicklig mittfältare som inte kommer att göra bort sig under försäsongen. Men jag kan inte riktigt föreställa mig att han ska slå sig in i Uniteds a-lag.

Dylan Levitt (mittfältare, 20 år) har redan spelat EM men vägen till speltid i United känns väldigt lång. Var i Charlton och kroatiska NK Istra på lån förra säsongen och det blir säkerligen ett nytt lån nu. Först lite speltid under försäsongen.

Tahith Chong (ytterforward, 21 år) har av allt att döma gjort sitt i United. Får den här försäsongen som avskedsföreställning innan han drar till Birmingham på lån. Där ska han bevisa att han kan spela seniorfotboll inför vad jag förmodar blir ett permanent klubbyte nästa sommar.

Anthony Elanga (ytterforward, 19 år) är en väldigt spännande anfallare från Sverige. Han har redan ett Premier League-mål på meritlistan. Får förhoppningsvis rikligt med speltid i sommar och det ska bli mycket spännande att följa hans försäsong. Sedan luktar det lån.

Shola Shoretire (17 år, offensiv mittfältare) är kanske för ung för att gå på lån. Å andra sidan var han egentligen alldeles för ung för att vara ordinarie i U23 förra säsongen, så vem vet. En mycket intressant offensiv spelare som inte är rädd för att slita när han inte får tekniken att stämma.

Joe Hugill (längst till vänster), Ethan Galbraith (tvåa från vänster) och Shola Shoretire (längst till höger) hör till ungdomarna som får en chans att visa upp sig i a-laget. Tahith Chong (mitten) har ett gäng försäsongen i kroppen medan Mason Greenwood (tvåa från höger) numer är en fullfjädrad a-lagsspelare, trots att han är yngre än Galbraith och Chong.

Joe Hugill (anfallare, 17 år) gör nu sina första träningar med a-laget men är faktiskt några månader äldre än Shoretire (båda är fortfarande juniorspelare). Solskjaer snackade upp honom på en presskonferens förra säsongen och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om han stänker in några mål i sommar. Hugill är en anfallare som skulle kunna slå sig in i a-laget utan att gå på lån. I så fall gäller det att han tar vara på chanserna som dyker upp.

Ethan Laird (ytterback, 19 år) har alla möjligheter att bli en fantastisk ytterback. Om han lyckas bli av med skadorna. Oklart om han kommer att vara med alls under försäsongen men jag hoppas verkligen det. Gjorde det bra på lån i MK Dons och det luktar nytt lån nu.

Hannibal (mittfältare, 18 år) har kapaciteten att slå sig in i a-laget direkt. Han ska bara in och göra omedelbar succé. Det enda kruxet är att den offensiva konkurrensen är väldigt tuff. Och jag kan inte se framför mig att Solskjaer vågar spela Hannibal i en defensivare grundposition.

Frågor och önskemål

 • När dyker Jadon Sancho upp? För låt oss börja där. Tillsammans med ungdomarna är det förstås nyförvärven som lockar mest under försäsongen. Hittills är Sancho det enda nyförvärvet för startelvan, så just nu riktar vi alla ögon mot honom.
 • Får vi några fler nyförvärv (nej, Tom Heaton räknas liksom inte)? Det måste vi få. Harry Maguire behöver en bättre mittbackskollega och vi behöver en högkalibrig balansspelare på mittfältet. Dessutom skulle Aaron Wan-Bissaka må bra av någon som kan avlasta honom då och då.
 • Målvaktsfrågan är mycket spännande. Kanske, kanske får vi någon form av besked redan under försäsongen. Det skulle åtminstone jag uppskatta. För jag tror inte att det är bra för någon om vi går in i säsongen utan ett tydligt förstaval i mål.
 • Tar någon av ungdomarna chansen? Det är som alltid en nyckelfråga. Det finns en väg in i den riktiga a-truppen redan nu, även om det ska mycket till för det.